× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντωνέλλη: «Ζήτησαν την αποπομπή μου για να μου φορτώσουν όλη την κρατική ανεπάρκεια»

Η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απαντά στην κριτική για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού, καταγγέλλει κυβερνητικές καθυστερήσεις και ζητά κρατική χρηματοδότηση για την ανασύσταση των κοπαδιών της Λέσβου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 23/7/2026

Αντωνέλλη: «Ζήτησαν την αποπομπή μου για να μου φορτώσουν όλη την κρατική ανεπάρκεια»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα 1.050 λέξεων η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη απάντησε στα όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καλλονή την Τετάρτη 22 Ιουλίου το βράδυ από τον Παλλεσβιακό Φορέα Πρωτογενούς Τομέα και το Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Το σχόλιο συνοδεύεται από το ρεπορτάζ του «Ν» για τα όσα ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Η κ. Αντωνέλλη υποστηρίζει ότι υπάρχει διαφορετική επιστημονική προσέγγιση ως προς τη θανάτωση ζώων που φέρουν αντισώματα, αποδίδει στην κυβέρνηση σοβαρές ευθύνες για την καθυστερημένη αποστολή κτηνιάτρων και την περιορισμένη δυνατότητα εξέτασης των δειγμάτων, ενώ υπερασπίζεται τους χειρισμούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, αναφέρεται στις ελλείψεις προσωπικού, στο αίτημα για εμβολιασμό που δεν απαντήθηκε ποτέ, στις απολυμάνσεις και στα αιτήματα που, όπως σημειώνει, υπέβαλε η Περιφέρεια προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς να λάβει απάντηση. Ασκεί επίσης κριτική στην προοπτική χρηματοδότησης της ανασύστασης των κοπαδιών μέσω τραπεζικού δανεισμού, τονίζοντας ότι το κόστος πρέπει να αναλάβει το κράτος. Καθώς τα κοπάδια του νησιού θανατώθηκαν με κρατική απόφαση

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση της Αναστασίας Αντωνέλλη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Έμαθα για την εκδήλωση αργά το μεσημέρι της Τρίτης στην συνάντηση που είχαμε με το φορέα. Δεν μπόρεσα να παρευρεθώ γιατί το απόγευμα της Τετάρτης είχα προγραμματίσει πρό διμήνου ιατρικό ραντεβού που δεν γινόταν να αναβάλλω, τους το είπα. Διαβάζω ότι οι συμμετέχοντες υποστήριξαν πως δεν επιβάλει το Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο τις θανατώσεις σε ζώα με αντισώματα του ιού...και σκέφτομαι πως ίσως υπάρχει μια διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα..Πως αλλιώς να εξηγήσω την κάθετη απάντηση στον Περιφερειάρχη από τους ειδικούς επιστήμονες σε θέματα ζωονόσων- δηλαδή με αδιαμφισβήτητη ειδίκευση-, του καθηγητή Λοιμοξιολογίας και Μικροβιολογίας της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κρήτα και του κ Μπιλλίνη καθηγητή Ιολογίας και Ιογενών Νοσημάτων, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός προβλέπει την θανάτωση και των ζώων με αντισώματα του ιού, μιας και θεωρείται μολυσμένη η εκτροφή.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά είχε προηγηθεί η ίδια απάντηση των κτηνιάτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εδώ επίσκεψη τους... Πέρα απ αυτά και για να γνωρίζουν οι πολίτες- αν και τα έχω αναφέρει δημόσια σε επανειλημμένες συνεντεύξεις μου: ο αφθώδης πυρετός των ζώων ανήκει στις πιό επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες λόγω του ότι μεταφέρεται με πολλούς τρόπους. Όταν διαπιστωθεί κρούσμα, τον σχεδιασμό, αποφάσεις, συντονισμό και εντολές για την αντιμετώπιση της ασθένειας αναλαμβάνει ο Εθνικός Φορέας δηλαδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εν προκειμένω σε συνεργασία με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κατά τόπους Κτηνιατρικές υπηρεσίες εκτελούν τις εντολές τους.

 

Ο μήνας που χάθηκε μεταξύ υπόσχεσης του υφυπουργού Κέλλα για την αποστολή κτηνιάτρων στο νησί και στην υλοποίηση της, ήταν καταστροφικός ως προς την αντιμετώπιση της νόσου. Εξίσου καταστροφικό ήταν ότι ενώ στέλναμε περίπου 2.500 δείγματα αίματος την μέρα, το εργαστήριο αναφοράς λόγω της ύπαρξης και της ευλογιάς μας έβγαζε αποτελέσματα για ελάχιστα. Φυσικά όταν τότε φώναζα ήμουν η κακιά και ανεπιθύμητη στις συναντήσεις τους. Ακούω στα λαϊκά δικαστήρια που στήνουν οι...διάφοροι πως η Περιφερειακή αρχή φταίει γιατί δεν εντόπισε νωρίς την νόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Όσοι πιστεύουν ότι με 7(!!!) κτηνιάτρους+2 συμβασιούχους μπορεί να ελεγχθεί ένα ζωικό κεφάλαιο 500.000 ζώων...ή είναι ανόητοι ή παίζουν τα γνωστά πολιτικάντικα παιχνιδάκια τους... Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και όσοι λένε πως έπρεπε να προσλάβουμε κτηνιάτρους!! Λες και μπορούσαμε (απαγορεύει το εσωτερικών να κάνεις όσες προσλήψεις θες, ούτε μπλοκάκι αν υποκρύπτεται πάγια και διαρκής ανάγκη) και είμασταν βλάκες και δεν τις κάναμε!! Ζητήσαμε την επέκταση της ΚΥΑ που υπήρχε για την ευλογιά και όταν αυτό έγινε μπορέσαμε και πήραμε με μπλοκάκι 5 ιδιώτες που έδειξαν ενδιαφέρον.

 

Ως προς τον εμβολισμό: ζητήσαμε απ την Κυβέρνηση να τον εξετάσει ως μέσον περιορισμού της νόσου (γνωρίζοντας ότι δεν θα μας γλιτώσει απ τις θανατώσεις, όπως...διέδιδαν οι επιτήδειοι) να την περιορίσουμε προσπαθούσαμε...ουδέποτε λάβαμε απάντηση. 23/3/2026 δηλαδή 6 μέρες μετά την βεβαίωση του πρώτου κρούσματος παραδώσαμε και αποστείλαμε στο ΥΠΑΑΤ, πλήρη πρόταση με τα ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ που ζητούσαμε για στηριχθεί η κτηνοτροφία και η οικονομία του νησιού, ζητώντας από τότε την εκπόνηση σχεδίου ανασύστασης των ζώων που θανατώθηκαν. Ουδέποτε λάβαμε απάντηση. Μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί ούτε τα θανατωθέντα ζώα...

 

Ως προς τα μέτρα απολυμάνσεων και με πλήρη επίγνωση του τι γράφω: η περιφέρεια μέχρι σήμερα με δικούς της πόρους έχει πληρώσει ένα τεράστιο ποσό για αυτά. Και ρωτάω εγώ που «φταίω» και που ζήτησαν την αποπομπή μου οι κυβερνητικοί προκειμένου να μου φορτώσουν όλη την κρατική ανεπάρκεια:

 

 α) Στο ΦΕΚ του 2008 για την αντιμετώπιση του Αφθώδους πυρετού των ζώων μεταξύ άλλων προβλέπεται στις ενέργειες του Κράτους: εάν σε γειτονική χώρα υπάρξει αφθώδης η κυβέρνηση προχωρά σε προληπτικό εμβολιασμό των περιοχών που γειτνιάζουν με την χώρα αυτή. Μετά τον εντοπισμό της νόσου στα Μικρασιατικά παράλια γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε προληπτικό εμβολιασμό παρά αρκέστηκε σε ένα έγγραφο ενημέρωσης??? Το οποίο έγγραφο ως είχαμε υποχρέωση άμεσα και δημοσιοποιήσαμε και αποστείλαμε σε όλους τους Συλλογικούς φορείς, έχοντες σχέση με το ζήτημα.

 

β)ένας ιός που ταξιδεύει και με τον αέρα (Σπύρος Κρήτας καθηγητής κ.λ.π) θα μας έκανε εμάς την χάρη να κάτσει μόνον στο έδαφος, να τον απολυμάνουμε????!!β) υπήρχε χωροφύλαξ στην οικία του κάθε κτηνοτρόφου ούτως ώστε να διαπιστώσει εάν όταν γύριζε απ το κοπάδι του πέρα απ το ότι άλλαζε ρούχα παπούτσια κ.λ.π έκανε και....."γαργάρες" με αντισηπτικό... όπως προβλέπουν τα μέτρα βιοασφάλειας που ανακοίνωσαν???!! Λοιπόν επειδή πολλά ήταν τα ψέματα που όλο αυτόν τον καιρό ακούω αλλά κάνω πως δεν ακούω, ένα έχω να πω: είμαστε νησί, γύρω μας υπάρχει θάλασσα άρα δεν φοβόντουσαν τόσο πολύ για την εξάπλωση της νόσου στην ηπειρωτική Ελλάδα, πήραν αυτά τα μέτρα που προβλέπει μεν το Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο και μας έγραψαν δε στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, γνωρίζοντας πως όσο και εάν διεκδικεί η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη....έναν βουλευτή θα τον βγάλουν και άσε την όποια Αντωνέλλη να σκούζει... Βάζει και τα έμμισθα τρολ της όλων...των ειδικοτήτων, ή τους φιλοδοξούντες να πιάσουν "καρέκλα" να λένε πως για όλα φταίει η Αντωνέλλη και όλα καλά και όλα ωραία!!

 

Ααα τώρα βλέπω και τράπεζα Πειραιώς....προφανώς δια δάνειον ανασύστασης των κοπαδιών, λαμπρά λαμπρότατα το σκηνικό είναι πλήρες!! Οι λύκοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται... Λες και δεν είναι υποχρέωση του κράτους να φροντίσει για την επιχορήγηση της ανασύστασης των κοπαδιών αφού με δική του νομοθεσία βγήκε η απόφαση θανάτωσης!! !!! Όλα στην πλάτη των άμοιρων κτηνοτρόφων που δεν έχουν να φάνε, χρωστάνε τα ματοκέφαλα τους και τους σέρνουν και στα δικαστήρια..ενώ η παράσταση συνεχίζεται. Και με μια αυτοδιοίκηση που μόνο αυτο- διοίκηση δεν της επιτρέπουν να είναι. Εν προκριμένω: Μοχλός της διοίκησης που εφαρμόζει τας εντολάς της, της αρέσει δεν της αρέσει!!! Και φυσικά θα αναρωτηθείτε: αφού είναι έτσι, γιατί δεν παραιτείσαι καλή μου? Απαντώ: γιατί και ξέρω πως έκανα ότι μου επέτρεψαν και μπορούσα να κάνω και γιατί δεν θα τους κάνω την χάρη και γιατί έχω μάθει στα δύσκολα - ρύψασπις ουδέποτε υπήρξα - και γιατί τιμώ την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου συνεχίζοντας να διεκδικώ και να μάχομαι! Τέτοια χαρά να παραιτηθώ δεν θα τους τη δώσω, θα μείνω να αγωνίζομαι με κάθε τρόπο που έχω!!!!

 

Πέρα απ αυτά, κατ εμέ αξίζουν τον σεβασμό και την εκτίμηση μας τόσο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, όσο και ο νεοσύστατος Φορέας: όπου υπάρχει συλλογικότητα κερδισμένες είναι οι κοινωνίες! Μακάρι να συνεχίσουν να διεκδικούν, από κοινού ακόμα καλύτερα! Υ.Γ όταν ζητήσαμε ως είχαμε υποχρέωση την έγκριση απ το Υπουργείο προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε με την παροχή ζωοοτροφών τους κτηνοτρόφους, το αίτημα μας απορρίφθηκε...Όταν ζητήσαμε να βάλουμε τις ανασυστάσεις των κοπαδιών στο ΕΣΠΑ προκειμένου να επιχορηγηθούν, το αίτημα μας απορρίφθηκε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μπήκαν στην τάξη, αλλά δεν κάνουν πίσω οι γονείς στα Πάμφιλα

Οι μαθητές μπήκαν κανονικά στην τάξη, όμως οι γονείς επιμένουν στο να ανακληθεί η συγχώνευση των δύο τμημάτων
Μπήκαν στην τάξη, αλλά δεν κάνουν πίσω οι γονείς στα Πάμφιλα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρέμβαση υπέρ του Δήμου στη «μάχη» για τα νεκροταφεία

Ο Γιάννης Ζερδελής και ακόμη ένας δημότης στηρίζουν τον Δήμο Μυτιλήνης απέναντι στην προσφυγή των Φιλανθρωπικών για τη διαχείριση των κοιμητηρίων Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Κυριακής
Παρέμβαση υπέρ του Δήμου στη «μάχη» για τα νεκροταφεία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΩΡΙΑ

Η Νότια Παράκαμψη κολλημένη στα γραφεία της Περιφέρειας

Ο αρχιτέκτονας–πολεοδόμος Ηρακλής Πιτσιλαδής ζητά επίσπευση των διαδικασιών και αμφισβητεί τη σκοπιμότητα της παραλιακής σύνδεσης Μελίντας–Βατερών αλλά και του φράγματος Τσικνιά
Η Νότια Παράκαμψη κολλημένη στα γραφεία της Περιφέρειας
ΓΕΥΣΗ

Το ΝΑΝ συνεχίζει γύρω από μια κουζίνα που ενώνονται γεύσεις και λαοί

Έφη Λατσούδη, Μαλβίνα Τάμπρα και Ιζαμπέλλα μιλούν στο «Ν» για το νέο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης προσφύγων
Το ΝΑΝ συνεχίζει γύρω από μια κουζίνα που ενώνονται γεύσεις και λαοί
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Λέσβος στο βάθρο της Βαλκανικής Κωπηλασίας

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας συνεχάρη τους αθλητές, τους προπονητές και τους δύο συλλόγους του νησιού για τις διεθνείς διακρίσεις τους
Η Λέσβος στο βάθρο της Βαλκανικής Κωπηλασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αντιπροεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Μηθύμνης Χρυσόστομος

Ο Μητροπολίτης Μηθύμνης συμμετέχει στη νέα σύνθεση της ΔΙΣ για την 170ή Συνοδική Περίοδο 2026–2027
Στην Αντιπροεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Μηθύμνης Χρυσόστομος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η μη υποβάθμιση της παιδείας στο νησί είναι υπόθεση εθνική»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής στο πλευρό των γονιών στο Γυμνάσιο Παμφίλων
«Η μη υποβάθμιση της παιδείας στο νησί είναι υπόθεση εθνική»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καλοκαιρινός καιρός στη Μυτιλήνη όλη την εβδομάδα

Ηλιοφάνεια, θερμοκρασίες έως 30 βαθμούς και βοριάδες που δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή
Καλοκαιρινός καιρός στη Μυτιλήνη όλη την εβδομάδα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ποδηλατική περιπέτεια 20 εκατομμυρίων ετών στο Σίγρι

Με επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών ποδηλατών πραγματοποιήθηκε το 7ο Petrified Forest MTB Adventure στις διαδρομές του Απολιθωμένου Δάσους
Ποδηλατική περιπέτεια 20 εκατομμυρίων ετών στο Σίγρι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεθυσμένος οδηγούσε φορτηγό στον Πολιχνίτο

Συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πολιχνίτου μετά από έλεγχο
Μεθυσμένος οδηγούσε φορτηγό στον Πολιχνίτο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από τα Καλάβρυτα στα Τσαμάκια για τη μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς

Συγγενείς του εκτελεσθέντος Πέτρου Κωστόπουλου ταξίδεψαν για την τελετή μνήμης στη Μυτιλήνη
Από τα Καλάβρυτα στα Τσαμάκια για τη μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μόρια τίμησε τον πεσόντα της ΕΛΔΥΚ Ασημάκη Μπουρέκα

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τον Μοριανό στρατιώτη που έχασε τη ζωή του στην Κύπρο το 1974
Η Μόρια τίμησε τον πεσόντα της ΕΛΔΥΚ Ασημάκη Μπουρέκα