
Μια ξεχωριστή ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν από τους σημαντικότερους γεωλογικούς θησαυρούς του πλανήτη θα έχουν οι επισκέπτες της Λέσβου το Σάββατο 25 Ιουλίου, στις 11:30 το πρωί, μέσα από τη δράση Petrified Forest Experience 2026, που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η δράση περιλαμβάνει οργανωμένη περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια, δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν από κοντά τα μοναδικά απολιθώματα και να ενημερωθούν για τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τα στελέχη του Μουσείου.
Το Πάρκο, έκτασης 250 στρεμμάτων, αποτελεί την ιστορική καρδιά του Απολιθωμένου Δάσους και φέρει από τον 17ο αιώνα την ονομασία «Κύρια Απολιθωμένη». Μετά την απαλλοτρίωσή του το 1966, μετατράπηκε σε επισκέψιμο πάρκο το 1995, ενώ έκτοτε αποτέλεσε πεδίο συστηματικών ανασκαφών που έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακό σύνολο απολιθωμένων κορμών και φυτικών απολιθωμάτων.
Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν σε έναν από τους σημαντικότερους γεώτοπους της χώρας, όπου έχουν αποκαλυφθεί περισσότεροι από 90 ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες, που αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.
Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ευρήματα κατέχει ο ψηλότερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, ένας γιγάντιος κορμός σεκόιας με ύψος 7,2 μέτρα και περίμετρο 8,5 μέτρα, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιστημονική κοινότητα και τους επισκέπτες του Πάρκου.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα παρουσιαστούν οι πρόσφατες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμάτων, καθώς και οι νέες απολιθωματοφόρες θέσεις που αναδείχθηκαν ύστερα από εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης στο νότιο τμήμα του Πάρκου. Οι επιστήμονες του Μουσείου θα ενημερώσουν το κοινό για τα νέα ευρήματα, αλλά και για τη συμβολή του Πάρκου στη διεθνή αναγνώριση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σημερινή χλωρίδα της περιοχής, να παρατηρήσουν τις ηφαιστειακές και τεκτονικές γεωμορφές κατά μήκος των διαδρομών και να ταξιδέψουν μέσα από τα γεωλογικά ίχνη εκατομμυρίων ετών που αφηγούνται τη συναρπαστική ιστορία του Αιγαίου.
Για συμμετοχή στη δράση απαιτείται δήλωση ενδιαφέροντος, ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.