
Την άμεση υλοποίηση παρεμβάσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε τέσσερα κρίσιμα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Λέσβου ζήτησε η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυναμική», με επικεφαλής τον Θεόδωρο Βαλσαμίδη, κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ο κ. Βαλσαμίδης, υπό την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε σημεία του οδικού δικτύου όπου, όπως υποστηρίζει, καταγράφεται αυξημένη επικινδυνότητα και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις.
Πρώτο αίτημα αποτελεί η τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας σε τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφατα πυλώνες ηλεκτροφωτισμού, όπως στην εθνική οδό Λάρσου – Καλλονής και στην παράκαμψη Κεραμειών – Καρίνης. Η παράταξη επισημαίνει ότι η ύπαρξη προστατευτικών στηθαίων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την προστασία των οδηγών σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, ενώ ζητά παράλληλα να επανεξεταστούν και τα ισχύοντα όρια ταχύτητας στα συγκεκριμένα τμήματα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην εθνική οδό στην περιοχή της Παναγιούδας, όπου, τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα με συνολικά τέσσερα θύματα. Η παράταξη ζητά να διερευνηθούν όλα τα πιθανά αίτια που ενδέχεται να συμβάλλουν στην επικινδυνότητα του δρόμου, όπως η θέση των πυλώνων ηλεκτροφωτισμού, η ανάγκη τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας, η κλίση του οδοστρώματος και η ολισθηρότητά του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τήρηση των ορίων ταχύτητας παραμένει βασική προϋπόθεση για την ασφαλή κυκλοφορία.
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η άμεση αποκατάσταση της υποσκαφής που έχει εμφανιστεί σε τμήμα της παραλιακής οδού στη Θερμή. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, η παράταξη ζητά τη λήψη επαρκών μέτρων σήμανσης και προστασίας για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων, υποστηρίζοντας ότι τα υφιστάμενα μέτρα δεν επαρκούν.
Τέλος, η «Νέα Δυναμική» ζητά συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο Υποδομών για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στην παράκαμψη της Φίλιας, στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής – Σιγρίου. Όπως αναφέρει, μέχρι να υλοποιηθεί η οριστική λύση που προγραμματίζει το Υπουργείο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το οδόστρωμα παραμένει καθαρό και ασφαλές, καθώς εξυπηρετεί καθημερινά μεγάλο αριθμό κατοίκων και επισκεπτών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, Μαρία Τσακίρη, δεσμεύτηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αναζητήσουν τις κατάλληλες λύσεις, ώστε τα προβλήματα που τέθηκαν να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό.