× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, θέατρο και εκπλήξεις έρχεται στη Μυτιλήνη

Ο Δήμος Μυτιλήνης παρουσίασε το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Λεσβιακού Καλοκαιριού με μεγάλες συναυλίες, διεθνείς συμμετοχές και νέες δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 4/6/2026

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, θέατρο και εκπλήξεις έρχεται στη Μυτιλήνη
Φωτογραφίες-Βίντεο:Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φετινού Λεσβιακού Καλοκαιριού παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης Εριφύλλη Χιωτέλη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ Θοδωρής Λεμπέσης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει το 3ο Μουσικό Φεστιβάλ Δήμου Μυτιλήνης, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παιδικές εκδηλώσεις, καθώς και δύο νέους θεσμούς που εισάγονται για πρώτη φορά, αφιερωμένους στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και στην επέτειο της Απελευθέρωσης της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 3ο Μουσικό Φεστιβάλ αφιερωμένο στη γυναίκα

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, η κ. Χιωτέλη τόνισε ότι το φετινό Μουσικό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη γυναίκα, «όπως τη συναντάμε σε όλες τις εκδοχές της ζωής από την παλιότερη εποχή μέχρι σήμερα». Η αυλαία ανοίγει στις 20 Ιουλίου στο Θέατρο Κάστρου με τη συναυλία «Τραγούδια γένους θηλυκού», με πρωταγωνίστρια την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τη συμμετοχή τοπικών χορωδιακών συνόλων και πολυμελούς ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Λεμπέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν εκδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία της Μυτιλήνης και της Λέσβου, με έμφαση στην ανάδειξη νέων μουσικών, στην παραδοσιακή μουσική, στην κλασική δημιουργία, στη σύγχρονη τζαζ αλλά και σε πρωτότυπες μουσικοθεατρικές παραγωγές.

Νέοι μουσικοί στο προσκήνιο

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται φέτος στους νέους καλλιτέχνες. Στις 21 Ιουλίου στο Θεατράκι της Επάνω Σκάλας θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη Δημοτική Φιλαρμονική και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, ενώ στις 23 Ιουλίου στην Πλατεία Σαπφούς θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό η νεοσύστατη Ορχήστρα Νέων του Δήμου Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημάνθηκε, η δημιουργία της Ορχήστρας Νέων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους καρπούς της προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια μέσα από το Μουσικό Φεστιβάλ και τις δομές πολιτισμού του Δήμου.

Διεθνείς συνεργασίες και σπουδαίοι καλλιτέχνες

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα καταλαμβάνει η συναυλία αφιερωμένη στον Ταμπουρί Αλή Εφέντι στο Ταρσί Χαμάμ, με συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων μουσικών, αναδεικνύοντας τη μουσική κληρονομιά της Μυτιλήνης και τις πολιτιστικές γέφυρες στο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να απολαύσει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στις Αποθήκες Σαπλιτζά με το εμβληματικό έργο «Οι Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι, καθώς και διεθνείς συμμετοχές όπως το ισπανικό Iberia Quartet και το Novarte Quartet με πρωτότυπες μεταγραφές έργων των ABBA και Queen για κουαρτέτο εγχόρδων.

Σημαντικές παρουσίες αποτελούν ακόμη η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή, η Εύη Μάζη, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, καθώς και το συγκρότημα Canzonettilo που θα κλείσει το φεστιβάλ στην Πλατεία Σαπφούς στις 9 Αυγούστου.

Σεμινάρια και εκπαιδευτικές δράσεις

Παράλληλα με τις συναυλίες, θα πραγματοποιηθούν και φέτος master classes και εκπαιδευτικά σεμινάρια για μαθητές μουσικών σχολείων, ωδείων και νέους μουσικούς, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών όπως ο Απόλλων Γραμματικόπουλος, ο Θανάσης Αποστολόπουλος και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

Νέος θεσμός για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ο Δήμος καθιερώνει φέτος διήμερο εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στις 20 και 21 Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις θα απλωθούν σε ολόκληρη την πόλη, με συμμετοχή της Ορχήστρας Νέων, της Φιλαρμονικής, της Χορωδίας του Δήμου και πολλών ακόμη μουσικών σχημάτων.

Όπως ανέφερε ο Θοδωρής Λεμπέσης, πρόκειται για μια γιορτή όπου «όλη η πόλη γιορτάζει», με μουσικές σε διαφορετικά σημεία της Μυτιλήνης και με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή πολιτών και επισκεπτών.

Οι μεγάλες συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις

Στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού έχουν προγραμματιστεί μεγάλες συναυλίες με τους Μιχάλη Χατζηγιάννη, Stavento, Apon, Πάνο Βλάχο, Νατάσσα Μποφίλιου, Ηλία Παλιουδάκη και Έλενα Παπαρίζου. Η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, με στόχο την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και της τράπεζας αίματος του συλλόγου. Μάλιστα, όσοι συμμετάσχουν στην αιμοδοσία θα λάβουν μέρος σε κλήρωση για δωρεάν εισιτήρια της συναυλίας.

Το θεατρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παραστάσεις «Stop, χάσαμε τη θεία», «Αντιγόνη», «Εκκλησιάζουσες», «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» και «Οι Πόρνες από Πάνω», με γνωστούς πρωταγωνιστές και σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου.

Ένα μεγάλο έργο για την Απελευθέρωση της Λέσβου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα πολιτιστική πρωτοβουλία για την 7η και 8η Νοεμβρίου, αφιερωμένη στην Απελευθέρωση της Μυτιλήνης και της Λέσβου.

Ο Θοδωρής Λεμπέσης αποκάλυψε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η προετοιμασία μιας μεγάλης μουσικοθεατρικής παραγωγής, στην οποία θα συμμετάσχουν πολλοί καλλιτέχνες της Λέσβου, ιστορικοί ερευνητές και δημιουργοί από την Αθήνα. Όπως ανέφερε, το έργο θα κινείται «στα όρια της μυθοπλασίας και των ιστορικών γεγονότων», ακολουθώντας μια αφήγηση που θα ξεκινά πριν την απελευθέρωση και θα φτάνει έως τις μέρες μας.

Από την πλευρά της, η κ. Χιωτέλη υπογράμμισε ότι στόχος της νέας αυτής δράσης είναι οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν ουσιαστικά το ιστορικό γεγονός της 8ης Νοεμβρίου μέσα από την τέχνη και όχι μόνο μέσα από τις καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις. «Θέλουμε να δώσουμε στους νέους ανθρώπους της πόλης μας τη δυνατότητα να αντιληφθούν τι είναι η 8η Νοεμβρίου μέσα από ένα καλλιτεχνικό γεγονός που έχει περιεχόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ένα φεστιβάλ που μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Θοδωρής Λεμπέσης χαρακτήρισε το Μουσικό Φεστιβάλ εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, παιδευτικό, πειραματικό και πρωτότυπο, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να αποτελεί πηγή έμπνευσης τόσο για τους καλλιτέχνες της Λέσβου όσο και για τους δημιουργούς που επισκέπτονται το νησί. Παράλληλα υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο διευρύνεται η συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνικών συνόλων και ενισχύεται η σύνδεση της Λέσβου με σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού και διεθνούς πολιτισμού.

«Το φεστιβάλ έχει μεγαλώσει και έχει ωριμάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και η φετινή διοργάνωση θα γνωρίσει την ίδια θερμή αποδοχή από το κοινό όπως και οι δύο προηγούμενες χρονιές.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μάχη για το μέλλον της ΠΝΟΗΣ στη Λέσβο

Αγωνία για τη συνέχιση της λειτουργίας μετά το 2027. Σε εξέλιξη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για τη διασφάλιση του θεσμού
Μάχη για το μέλλον της ΠΝΟΗΣ στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Διήμερο παρεμβάσεων του Μουτζούρη στη Λήμνο

Επίκεντρο των επαφών η νησιωτικότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Διήμερο παρεμβάσεων του Μουτζούρη στη Λήμνο
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά από εργασίες με τροχό έφερε χειροπέδες και «τσουχτερό» πρόστιμο

Συνελήφθη άνδρας για πρόκληση πυρκαγιάς σε αγροτική έκταση κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών σε περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης
Φωτιά από εργασίες με τροχό έφερε χειροπέδες και «τσουχτερό» πρόστιμο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αυξημένο ενδιαφέρον για τις δωρεάν μετακινήσεις συνταξιούχων με τα Αστικά ΚΤΕΛ

Πολλά τηλεφωνήματα και ερωτήσεις μετά τις ανακοινώσεις. Θετικά υποδέχονται το μέτρο οι περισσότεροι συνταξιούχοι, με ορισμένους να διατυπώνουν επιφυλάξεις
Αυξημένο ενδιαφέρον για τις δωρεάν μετακινήσεις συνταξιούχων με τα Αστικά ΚΤΕΛ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Οι πολίτες της Λέσβου δεν αντέχουν δεύτερο αποτυχημένο Κτηματολόγιο»

Κτηματολόγιο, χωροταξικό και στέγαση στο επίκεντρο της παρέμβασης του προέδρου του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρατή Μανωλακέλλη. Δείτε τι ειπε για τις αλλαγές χρήσης γης και την τάση των πολιτών να αναζητούν κατοικία στην πόλη
«Οι πολίτες της Λέσβου δεν αντέχουν δεύτερο αποτυχημένο Κτηματολόγιο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το «Νήσος Ρόδος» απέπλευσε με 3ωρη καθυστέρηση από τη Μυτιλήνη

Το πλοίο πήρε έγκριση από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί και αναχώρησε στις 10.10 το βράδυ
Το «Νήσος Ρόδος» απέπλευσε με 3ωρη καθυστέρηση από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εμπλοκή κάβου στην προπέλα του «Νήσος Ρόδος»

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε το βράδυ της Τετάρτης και αναμενόταν η έγκριση του νηογνώμονα για τη συνέχιση του δρομολογίου προς Χίο και Πειραιά. Τραυματίσθηκε ένας καβοδέτης από τον σπασμένο κάβο
Εμπλοκή κάβου στην προπέλα του «Νήσος Ρόδος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση 12 μηνών για το Κτηματολόγιο ζητά η Δήμαρχος Λήμνου

Επιστολή της Ελεονώρας Γεώργα προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διευκόλυνση των κατοίκων και των ετεροδημοτών του νησιού
Παράταση 12 μηνών για το Κτηματολόγιο ζητά η Δήμαρχος Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Δουδωνή με Καθηγητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στο πρόβατο Λέσβου
Συνάντηση Δουδωνή  με Καθηγητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Καλοκαίρι στη Δρώτα με μουσική, αστροπαρατήρηση και δράσεις για παιδιά

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τον Ιούνιο και κορυφώνονται με το διήμερο «Μουσικές Πάνω στο Κύμα» τον Αύγουστο
Καλοκαίρι στη Δρώτα με μουσική, αστροπαρατήρηση και δράσεις για παιδιά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεάν μετακινήσεις για συνταξιούχους στη Μυτιλήνη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας

Πιλοτικό πρόγραμμα 4 μηνών με 1.000 κάρτες στα Αστικά ΚΤΕΛ και στόχο τη στήριξη της τρίτης ηλικίας και της τοπικής αγοράς
Δωρεάν μετακινήσεις για συνταξιούχους στη Μυτιλήνη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μήνυση και αναγνώριση υπόπτου για το περιστατικό με μητέρα και βρέφος στη Μυτιλήνη

Η συγγραφέας Ντέπη Χατζηκαμπάνη, που βιώσε την σοκαριστική αυτή εμπειρία ευχαριστεί την Ασφάλεια Μυτιλήνης και καλεί όσους έχουν παρόμοιες εμπειρίες να τις καταγγέλλουν
Μήνυση και αναγνώριση υπόπτου για το περιστατικό με μητέρα και βρέφος στη Μυτιλήνη