× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα δικαστική μάχη για την παραλία της Ερεσού μετά την έφεση της ιδιώτη

Η Πρωτοβουλία Ερεσού επαναφέρει στο επίκεντρο τις ευθύνες του Δήμου Δυτικής Λέσβου και προειδοποιεί για συνέχιση του αγώνα απέναντι σε κάθε σχέδιο δόμησης στο Αφεντέλι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/5/2026

Νέα δικαστική μάχη για την παραλία της Ερεσού μετά την έφεση της ιδιώτη
' χρόνος ανάγνωσης

Η υπόθεση της παραλίας της Ερεσού επιστρέφει ξανά στο προσκήνιο, καθώς η ιδιώτης που επιδιώκει την οικοδόμηση στην περιοχή του Αφεντελίου κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, το οποίο πριν από έναν χρόνο είχε ακυρώσει την οικοδομική άδεια ως παράνομα εκδοθείσα.

Η νέα αυτή εξέλιξη αναζωπυρώνει έναν πολυετή αγώνα που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία της Ερεσού, με κατοίκους, συλλογικότητες και φορείς να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη μάχη για την προστασία της παραλίας, καταγγέλλοντας σχέδια ιδιωτικοποίησης και αλλοίωσης ενός από τα πιο ιδιαίτερα φυσικά τοπία της Λέσβου. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται πλέον οι επόμενες κινήσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου, τόσο σε σχέση με την αναγνώριση δημοτικής οδού στην περιοχή όσο και με την ενσωμάτωση των προβλέψεων της περιβαλλοντικής μελέτης Natura στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας: 

«Ο τοπικός αγώνας βάσης για την υπεράσπιση της παραλίας Ερεσού που λαμβάνει χώρα εδώ και 5 συνεχόμενα χρόνια είναι πολύμορφος. Μία του πτυχή είναι και το νομικό σκέλος του με τις ενέργειες που έχουν γίνει από Συλλόγους και πολίτες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία ότι η ιδιώτης που θέλει να χτίσει την μοναδική μας παραλία μέχρι το κύμα, να την κόψει στην μέση και να την μετατρέψει σε ιδιωτικό χώρο παραγωγής κέρδους εις βάρος της τοπικής οικονομίας και ευημερίας της Ερεσού, στις 12 Μάη κατέθεσε Έφεση ενάντια στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά. Υπενθυμίζουμε πως πέρυσι στις 12 Μάη του 2025 το Εφετείο εκδίκασε τις δύο Αιτήσεις Ακύρωσης που είχαν κατατεθεί από τον αγώνα μας, και στην αίτηση των 23ων πολιτών που εκδικάστηκε χρονικά πρώτη ακύρωσε την οικοδομική άδεια ως παρανόμως εκδοθείσα. 

Η Έφεση της ιδιώτη δεν είναι παρά μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί ανοικτή η διαδικασία ελπίζοντας μελλοντικά σε ένα δώρο από την πλευρά του Δήμου Δυτικής Λέσβου ή της Κυβέρνησης. Εννοείται στο ΣΤΕ θα βρει απέναντι της και πάλι όλη την τοπική κοινωνία της Ερεσού ενωμένη και ανυποχώρητη!

Ως προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου τώρα θα θέλαμε να πούμε τα εξής. Η Δημοτική Αρχή Βέρρου όντως δεν έκανε τελικά Έφεση ενάντια στην απόφαση του Εφετείου μας. Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά θα έκανε η Δημοτική Αρχή αν δεν βρίσκαμε το έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας και αν δεν το δημοσιεύαμε δημιουργώντας κοινωνική πίεση. Να υπενθυμίσουμε μόνο πως οι ίδιοι άνθρωποι που τόλμησαν να μιλήσουν για “δόλιες” προθέσεις είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κόντρα στο Δημόσιο Συμφέρον, κόντρα ακόμη και στις αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, έτρεξαν πέρυσι στο Εφετείο έβαλαν Νομικό με τα χρήματα των Δημοτών και πήραν ξεκάθαρα το μέρος της ιδιώτη! Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες περί “δόλιων” προθέσεων, με βάση την στάση και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής 5 σερί χρόνια αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία και τον κόσμο που μας ακολουθεί για το από εδώ και πέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικοδομική άδεια της ιδιώτη ακυρώθηκε επειδή δεν είχε πρόσωπο σε αναγνωρισμένη Δημοτική Οδό. Για την ακρίβεια το συγκεκριμένο “οικόπεδο”, του οποίου αμφισβητούμε και την έκταση με Αγωγή που έχουμε καταθέσει, Αγωγή της οποίας και αναμένουμε το πόρισμα, Αγωγή στην οποία έκανε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της Πρωτοβουλίας το Ελληνικό Δημόσιο και τέλος Αγωγή στην οποία ο Δήμος ενώ καλέστηκε δεν ακολούθησε καμία αντίστοιχη “τυπική διαδικασία” και έτσι δεν πήρε ποτέ θέση, δεν έχει καμία επαφή σε δρόμο αλλά μόνο σε ένα ιδιωτικό μονοπάτι. Το Δικαστήριο ακύρωσε την άδεια με το που είδε αυτό το επιχείρημα χωρίς να χρειάζεται να εξετάσει τα υπόλοιπα επίσης δυνατά επιχειρήματα. 

Σήμερα που μιλάμε μαθαίνουμε ότι πανελλαδικά οι Δήμοι προχωράνε μελέτες για αναγνωρίσεις Δημοτικών Οδών σε εκτός σχεδίου περιοχές. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν εύκολα πως η ιδιώτης περιμένει ένα και μόνο πράγμα από την Δημοτική Αρχή Βέρρου. Όπως και καταλαβαίνει κανείς πως αν ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θελήσει επιτέλους να σώσει την παραλία Ερεσού, μπορεί να το κάνει με μία μόνο κίνηση! Με το να ΜΗΝαναγνωρίσει ως Δημοτική Οδό τον δρόμο στο Αφεντέλι. Ρωτάμε λοιπόν δημόσια. Τι σκοπεύει να κάνει η Δημοτική Αρχή;

Επίσης. Υπενθυμίζουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση της Περιβαλλοντικής Μελέτης για Natura περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο και πάει προς το να γίνει ΦΕΚ, δηλαδή νόμος του κράτους. Στην Περιβαλλοντική η παραλία στο Αφεντέλι και ο Ψαροποταμός ανήκουν στην Ζώνη Προστασίας της Φύσης ΖΠΦ-21, στην οποία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η Δόμηση. Την ίδια στιγμή οι Δήμοι προχωράνε τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Στην ενημερωτική εκδήλωση που έκανε η Δημοτική Αρχή πέρυσι, μάθαμε ότι τα ΤΠΣ οφείλουν να ενσωματώσουν τις οδηγίες των Περιβαλλοντικών Μελετών Natura. Ρωτάμε λοιπόν δημόσια. Τι σκοπεύει να κάνει η Δημοτική Αρχή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Όλα είναι πια μετρημένα κουκιά. Η Δημοτική Αρχή Βέρρου μπορεί να προστατέψει την μοναδικότητα της παραλίας Ερεσού. Την μοναδικότητα που πάνω της χτίστηκε επί 50 σερί χρόνια όλη η τοπική τουριστική οικονομία της Σκάλας Ερεσού. ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ;

Ζητάμε λοιπόν με βάση τα παραπάνω,

1- Να εφαρμόσει η Δημοτική Αρχή τον νόμο στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και να ενσωματώσει το ΑΔΟΜΗΤΟ στην ζώνη που περιλαμβάνει την παραλία στο Αφεντέλι και τον Ψαροποταμό. 

2-  Να ΜΗΝ αναγνωρίσει ως Δημοτική Οδό τον δρόμο στο Αφεντέλι, σίγουρα ΟΧΙ ΠΡΙΝ γίνουν ΦΕΚ η Περιβαλλοντική Μελέτη Natura ή το Τοπικό Πολεοδομικό με ΑΔΟΜΗΤΟ μέσα. Αναγνώριση του δρόμου νωρίτερα από αυτά τα δύο θα είναι μία ξεκάθαρη πολιτική επιλογή που πέρα από στήριξη στην ιδιώτη θα είναι μία κίνηση καταστροφής της παραλίας μας με επιπτώσεις σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία χωρίς επιστροφή.

Δηλώνουμε άλλη μία φορά πως αν η Δημοτική Αρχή αρνηθεί να υπερασπιστεί το Δημόσιο Συμφέρον, θα το κάνει με κάθε μέσο μόνη της η τοπική κοινωνία της Ερεσού οργανωμένη στην βάση, όπως ακριβώς το έκανε με το μπλόκο Αφεντέλι νικηφόρα τον Χειμώνα του 21’-22’. Όταν μία τοπική κοινωνία λέει σύσσωμη ΟΧΙ, είναι ΟΧΙ.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ενισχύεται με προσωπικό η ΔΕΥΑΛ

Τρεις υπάλληλοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ
Ενισχύεται με προσωπικό η ΔΕΥΑΛ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αφθώδης πυρετός και επόμενα βήματα στη σύσκεψη της Ανεμώτιας

Οι αγρότες επιδιώκουν ισχυρότερη κοινή διεκδίκηση
Αφθώδης πυρετός και επόμενα βήματα στη σύσκεψη της Ανεμώτιας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα εποχή για τα σχολεία του Ιππείου

Αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων στο Γυμνάσιο και Λύκειο της περιοχής -Υπογράφηκε το έργο ενεργειακής αναβάθμισης
Νέα εποχή για τα σχολεία του Ιππείου
ΧΩΡΙΑ

Με άλογα και μουσικές το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου στη Θερμή

Η περιφορά της εικόνας στους δρόμους του χωριού αναβίωσε ένα από τα πιο παλιά έθιμα της Λέσβου
Με άλογα και μουσικές το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου στη Θερμή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνησε η διαβούλευση για τον ποδηλατόδρομο Σουράδας – Βαρειάς

Στόχος η ολοκλήρωση των διαδικασιών έως το τέλος του 2027 για το μεγάλο έργο των 10 εκατ. ευρώ
Ξεκίνησε η διαβούλευση για τον ποδηλατόδρομο Σουράδας – Βαρειάς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από την ακραία ξηρασία στο πλεόνασμα υγρασίας η Λέσβος

Η εικόνα του νησιού αλλάζει μετά τον εφιαλτικό περσινό Σεπτέμβριο, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαφανιστεί
Από την ακραία ξηρασία στο πλεόνασμα υγρασίας η Λέσβος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

«Ανοιχτά καταστήματα θέλουν οι Τούρκοι»

Από τα 290 στα 2.100 τα Airbnb στη Λέσβο και χιλιάδες αφίξεις από την Τουρκία – Ο Άρης Λαζαρής περιγράφει τη νέα τουριστική δυναμική
«Ανοιχτά καταστήματα θέλουν οι Τούρκοι»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έκθεση ζωγραφικής για την ανακύκλωση από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς ενώνουν δυνάμεις σε μια δημιουργική δράση με επίκεντρο την οικολογική ευαισθητοποίηση
Έκθεση ζωγραφικής για την ανακύκλωση από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Αναβλήθηκε η ξενάγηση στα πατρογονικά οικήματα του Οδυσσέα Ελύτη στην Παναγιούδα

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν στην αναβολή της αποψινής δωρεάν περιήγησης
Αναβλήθηκε η ξενάγηση στα πατρογονικά οικήματα του Οδυσσέα Ελύτη στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στο ιστορικό παρεκκλήσι

Σε κλίμα κατάνυξης τελείται αυτή την ώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο εκκλησάκι της Καβέτσου με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών
Η Μυτιλήνη τιμά τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στο ιστορικό παρεκκλήσι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγεία, αποζημιώσεις και εργαστήρια στο τραπέζι χωρίς οριστικές λύσεις

Προβληματισμός μετά τη σύσκεψη Καββαδά με κτηνοτρόφους, φορείς και αυτοδιοικητικούς στη Λέσβο
Σφαγεία, αποζημιώσεις και εργαστήρια στο τραπέζι χωρίς οριστικές λύσεις
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινά η ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνης ‑ Βόλος

Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται 22 Μαΐου ενώ το δρομολόγιο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νοεμβρίου 2026 Οκτωβρίου 2027
Ξεκινά η ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνης ‑ Βόλος