× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα εποχή για τη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας

Το ΕΚΠΑ εγκαινίασε το νέο εκθετήριο με στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού, έρευνας και εκπαίδευσης στη νότια Λέσβο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2026

Νέα εποχή για τη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τη νότια Λέσβο εξελίχθηκαν την Πέμπτη 14 Μαΐου στα Βατερά τα εγκαίνια της έκθεσης «Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Λέσβου - Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης», με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών να ανοίγει έναν νέο κύκλο αξιοποίησης του παλαιοντολογικού πλούτου της περιοχής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ και Προέδρου της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκου Θωμαΐδη, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, τον Δήμο Δυτικής Λέσβου αλλά και τοπικούς φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στόχος του εγχειρήματος είναι η ανάδειξη της μοναδικής φυσικής κληρονομιάς της Βρίσας, μέσα από έναν χώρο που φιλοδοξεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως εκθετήριο, αλλά και ως πυρήνας επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού για ολόκληρη τη Λέσβο.


Κατά την ομιλία του ο Νίκος Θωμαΐδης υπογράμμισε πως η επαναλειτουργία και ανάδειξη της συλλογής αποτελεί μια σημαντική στιγμή τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για την τοπική κοινωνία, σημειώνοντας πως ένας χώρος με ιδιαίτερη επιστημονική και πολιτιστική αξία αποκτά ξανά προοπτική. Παράλληλα τόνισε ότι η αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας συνδέεται άμεσα με τη διάχυση της γνώσης, την έρευνα, την εξωστρέφεια και την προσφορά στην κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσία μαθητών από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Βρίσας, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, δίνοντας έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στη σύνδεση του νέου χώρου με τις νεότερες γενιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό και ακολούθησαν παρεμβάσεις από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων, οι οποίοι στάθηκαν στη σημασία της διατήρησης και αξιοποίησης του παλαιοντολογικού αποθέματος της περιοχής.


Όπως επισημάνθηκε, το νέο εκθετήριο στα Βατερά αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μουσείου διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την έρευνα, την εκπαιδευτική δραστηριότητα αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της νότιας Λέσβου.


Το μήνυμα που κυριάρχησε στα εγκαίνια ήταν πως η συνεργασία του Πανεπιστημίου, της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας μπορεί να δημιουργήσει ένα έργο με μόνιμο αποτύπωμα για τον τόπο, μετατρέποντας τη Βρίσα σε σημείο αναφοράς για τη φυσική ιστορία και την επιστημονική γνώση στο Αιγαίο.


Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της αυτοδιοίκησης, της εκπαιδευτικής κοινότητας και επιστημονικών φορέων. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν: 

- Ο εκπρόσωπος του Βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου ο κ. Ιγνάτιος Γουδής, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, κ. Ευάγγελος Μάκρας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας και εκπρόσωπος του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Γεώργιος Αλάνης, η Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Περιβάλλοντος, Ψηφιακής Πολιτικής και Τουριστικής Ανάπτυξης – Εξωστρέφειας, Αφροδίτη Βατή Μαριόλα, καθώς και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ιωακείμ Ζαχαρούλα.

Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας, Νικόλαος Λάσκαρης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πολιχνίτου, Ιωάννα Καλαθά, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λισβορίου, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, ο Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, Ηλίας Βαλιάκος, η Προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Καίτη Στρατάκη, ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτριος Βούλγαρης, ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου, Κώστας Βατούσης, καθώς και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών, Κώστας Βερβέρης.

Η τελετή ξεκίνησε με την τέλεση του Αγιασμού του εκθετηρίου και ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από:

•τον Καθηγητή Νικόλαο Θωμαΐδη, Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ

•τον Καθηγητή Αριστείδη Σάμιτα, Αντιπρύτανη Οικονομικών του ΕΚΠΑ, 

•τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, 

•τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο

•τον εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Ευάγγελο Μάκρα, 

•τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Γεώργιο Αλάνη, 

•την Καθηγήτρια Ασημίνα Αντωναράκου, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Σύμβουλο του Πρύτανη του ΕΚΠΑ και

•τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιο Λύρα, Διευθυντή του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας και του Παραρτήματος «Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα για τις εκκρεμότητες του πρωτογενούς τομέα – Χρηματοδότηση, στελέχωση των Δήμων και μέτρα για το δημογραφικό στο επίκεντρο
«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προβλήματα στρατιωτικών και φαντάρων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις
Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης

Από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Αλκαίου και Νιάνια, με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω των εργασιών ανάπλασης
Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή με 120 συντελεστές για την 114η επέτειο Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, με στόχο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των επετείων
«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ από την Παρασκευή περιοχές του Πολιχνίτου

Κάτοικοι λένε ότι δεν έχουν λάβει σαφείς απαντήσεις ή εκτίμηση για την αποκατάσταση της βλάβης – Εργασίες για οπτικές ίνες πραγματοποιούνται στο χωριό
Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ από την Παρασκευή περιοχές του Πολιχνίτου