× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση της παραλίας Ερεσού με φόντο πιθανή έφεση του Δήμου

Η Νομική Υπηρεσία εισηγείται ορισμό δικηγόρου για εξέταση ένδικου μέσου και η Πρωτοβουλία Ερεσού αντιδρά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/4/2026

Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση της παραλίας Ερεσού με φόντο πιθανή έφεση του Δήμου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας επανέρχεται η υπόθεση της οικοδομικής άδειας στην παραλία της Ερεσού, μετά από νέα εξέλιξη που αφορά τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Σύμφωνα με έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας, τίθεται προς εξέταση η ανάθεση σε δικηγόρο της σύνταξης γνωμοδότησης σχετικά με το αν θα πρέπει να ασκηθεί ή όχι ένδικο μέσο κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία είχε ακυρωθεί η συγκεκριμένη άδεια.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της «Πρωτοβουλίας Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος», η οποία κάνει λόγο για επιλογές της Δημοτικής Αρχής που βρίσκονται σε αντίθεση με τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας. Στο κείμενο που ακολουθεί, η Πρωτοβουλία καταγράφει αναλυτικά τις θέσεις και τις αιτιάσεις της για τη στάση του Δήμου στην υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Ερεσού»

«Εδώ και 5 ολόκληρα χρόνια η κοινότητα Ερεσού διεξάγει έναν μεγάλο τοπικό αγώνα βάσης ενάντια στα σχέδια χτισίματος της μοναδικής της παραλίας. Η παραλία της Ερεσού είναι η νο1 διεθνώς αναγνωρισμένη παραλία του νησιού, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αγώνας μας χρησιμοποίησε πολλά μέσα όλο αυτό το διάστημα, και έχει αποτρέψει επιτυχημένα το χτίσιμο της παραλίας μέχρι και σήμερα. Τον χειμώνα του 21’-22’  το αυτοοργανωμένο μπλόκο κατοίκων στο Αφεντέλι σταμάτησε τις μπουλντόζες 2 φορές. Στη συνέχεια 5000 χιλιάδες υπογραφές πολιτών κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο και 3 αποφάσεις Τοπικού Συμβουλίου και του προηγούμενου αλλά και του παρόν Τοπικού. Τέλος, μεσολάβησαν και νομικές ενέργειες. Σε μία από αυτές, στις 12 Μάη του 2025 το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκανε αποδεκτή την Αίτηση Ακύρωσης της οικοδομικής άδειας της ιδιώτη, ως παρανόμως εκδοθείσα από την ΥΔΟΜ του Δήμου Δυτικής Λέσβου, και ακύρωσε την άδεια που θα έχτιζε την παραλία μας.

Την ίδια στιγμή σε αυτά τα 5 χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μίας λυσσασμένης προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής με πρωτεργάτη τον Ταξιάρχη Βέρρο, να υποστηριχθεί η ιδιώτης που θέλει να χτίσει την παραλία μας μέχρι το κύμα και να την κόψει στην μέση. Έχουμε γίνει μάρτυρες δηλαδή μίας Δημοτικής Αρχής η οποία σε ένα από τα πιο σοβαρά θέματα για την Ερεσό και τον τουριστικό κλάδο της Δυτικής Λέσβου, διατηρεί μία σταθερήθέση ΕΝΑΝΤΙΑ στο Δημόσιο Συμφέρον.

Αρχικά τους είδαμε να κωλυσιεργούν στο στάδιο της προέγκρισης, βοηθώντας έτσι την ιδιώτη να κερδίσει χρόνο για να εκδώσει την οικοδομική άδεια.Τους είδαμε να αρνούνται να ανακαλέσουν την προέγκρισηπαρόλο που ο ίδιος ο νομικός του Δήμου έλεγε με επίσημη γνωμοδότηση του πως υπάρχουν ΝΟΜΙΜΟΙ λόγοι ανάκλησης της. Παρόλο που την ίδια θέση είχε και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Ελευθερίου, επίσης νομικός ο οποίος και παραιτήθηκε λίγο μετά γι αυτό τον λόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τους είδαμε να αρνούνται να κάνουν πρόσθετη παρέμβαση στην Αγωγή μας, με την οποία και αμφισβητούμε τον τίτλο ιδιοκτησίας της ιδιώτη, αφού δηλώνει παραπάνω στρέμματα απ’ όσα έπρεπε να κατέχει με βάση την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου το 1998. Σε αυτή την Αγωγή έχει πάρει θέση υπέρ της Πρωτοβουλίας Ερεσού ακόμη και το Ελληνικό Δημόσιο.

Τους είδαμε να καθυστερούν την διαδικασία της επαναχάραξης. Ένα επίσης σημαντικό εργαλείο προστασίας της παραλίας Ερεσού. Τους είδαμε τελικά, ενώ είχαν πλήρη γνώση του τι πρέπει να κάνουν, να καταθέτουν και πάλι αίτημα επαναχάραξης με μισό φάκελο αφήνοντας περιθώρια στην Κτηματική Υπηρεσία να αρνηθεί την επαναχάραξη στο Αφεντέλι με αστεία επιχειρήματα.

Τέλος τους είδαμε να τοποθετούνται στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και στις δύο Αιτήσεις Ακύρωσης ΥΠΕΡ της ιδιώτη και όχι υπέρ της τοπικής κοινωνίας! Ακόμη και στην ύστατη στιγμή, την ημέρα της εκδίκασης, ακούσαμε την νομικό του Δήμου να τοποθετείται κόντρα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που μιλάνε για την ανάγκη προστασίας της παραλίας Ερεσού, και να λέει πως “ορθώς εκδόθηκε η οικοδομική άδεια γιατί έτσι θα αναδειχθεί η παραλία Ερεσού!”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαν δεν έφταναν όλα αυτά χτες πληροφορηθήκαμε πως ΑΚΟΥΣΤΕ, η νομική υπηρεσία του Δήμου απέστειλε εισήγηση στις 23 Απρίλη προς την Δημοτική Επιτροπή και τον Δήμαρχο, την οποία και δημοσιεύουμε σήμερα, με την οποία ζητάει να ανατεθεί σε δικηγόρο να γνωμοδοτήσει αν πρέπει να κάνει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου Έφεση στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά! Μιλάμε για απίστευτα πράγματα!

Να το πούμε με απλά λόγια. Την ώρα που τα χωριά μας είναι μόνα τους απέναντι στην εγκληματική διαχείριση του αφθώδους πυρετού η Δημοτική Αρχή, με τα δικά μας χρήματα, με τα δικά μας ανταποδοτικά, πάει να ορίσει δικηγόρο να γνωμοδοτήσει αν θα πρέπει να γίνει Έφεση που ακριβώς; Ενάντια στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που συντάχθηκε με το Δημόσιο Συμφέρον και ΑΚΥΡΩΣΕ την οικοδομική άδεια ως παράνομη δυναμώνοντας τον αγώνα της Ερεσού για την σωτηρία της μοναδικής μας παραλίας.

Απαιτούμε από την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο να σταματήσει τώρα τις ενέργειες που οδηγούν στο χτίσιμό της παραλίας Ερεσού και μαζί και στην οικονομική καταστροφή της. Χωρίς την παραλία Ερεσού ως ένα άγριο φυσικό τοπίο και ως έναν δημόσιο και ελεύθερα προσβάσιμο για όλους χώροδεν μπορεί να σταθεί ο τουριστικό μας κλάδος. Απαιτούμε να μην κάνει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου Έφεση στην απόφαση του Εφετείου που ακύρωσε την οικοδομική άδεια.

Μία τέτοια ενέργεια δεν έχει καμία κοινωνική νομιμοποίηση από την κοινότητα μας αλλά και ούτε από τους χιλιάδες επισκέπτες και λάτρεις της παραλίας Ερεσού. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιείτε τα δημοτικά μας τέλη για να υλοποιείτε ενέργειες ενάντια στο Δημόσιο Συμφέρον και το Συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και τοπικής οικονομίας». 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μεγάλες πυρκαγιές στα Τουρκικά παράλια

Δύσκολες ώρες και για τους γείτονες που τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζονται όπως οι κάτοικοι του Πλωμαρίου
Μεγάλες πυρκαγιές στα Τουρκικά παράλια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κώστας Αρώνης για τους πυροσβέστες: «Αυτοί είναι οι ήρωες»

Στους τρεις πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους σε Ρέθυμνο και Γύθειο και στους δύο τραυματίες του Πλωμαρίου αναφέρεται ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου. Ευχαριστίες και από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη
Κώστας Αρώνης για τους πυροσβέστες: «Αυτοί είναι οι ήρωες»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Χασίς δίπλα στις ζωοτροφές σε στάνη στην Καλλονή

Σε ποιμνιοστάσιο εντοπίστηκαν 33 δενδρύλλια και φυτά κάνναβης, περίπου 217 γραμμάρια χασίς και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας. Συνελήφθη ένας άνδρας κατηγορούμενος για καλλιέργεια κατοχή και διακίνηση χασίς
Χασίς δίπλα στις ζωοτροφές σε στάνη στην Καλλονή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Βρίσα

Το Σάββατο 1 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Άγιος Παντελεήμων»
Εθελοντική αιμοδοσία στη Βρίσα
ΧΩΡΙΑ

Σε επιφυλακή το Πλωμάρι υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων

Πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές παραμένουν στην περιοχή – Τρόφιμα και νερά στους ανθρώπους
Σε επιφυλακή το Πλωμάρι υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων
ΧΩΡΙΑ

Στη Σκάλα Παμφίλων η 16η Γιορτή Κρασιού

Ζωντανή μουσική, τοπικά εδέσματα και δύο θεατρικά κείμενα το Σάββατο 1η Αυγούστου
Στη Σκάλα Παμφίλων η 16η Γιορτή Κρασιού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αρχαιρεσίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας

Την Κυριακή 2 Αυγούστου, από τις 8:30 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Μόριας
Αρχαιρεσίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έχετε βαρύτατες ευθύνες για τη φωτιά στο Πλωμάρι»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνης έφερε στη βουλή το θέμα της φωτιάς και καταλόγισε σοβαρές ευθύνες στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Έχετε βαρύτατες ευθύνες για τη φωτιά στο Πλωμάρι»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Βοστάνειο ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης για τους τρεις τραυματίες πυροσβέστες

Δύο εποχικοί και ένας εθελοντής τραυματίστηκαν στη μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης στο Πλωμάρι. Ο ένας υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση
Στο Βοστάνειο ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης για τους τρεις τραυματίες πυροσβέστες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά που έγινε «Όνειρο Καλοκαιριάτικου Μεσημεριού» χάρις τη μουσική

Μια εκδήλωση στο Διαβατικό, στο Επάνω Κάστρο στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ της Μυτιλήνης
Μια βραδιά που έγινε «Όνειρο Καλοκαιριάτικου Μεσημεριού» χάρις τη μουσική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από το Σάββατο 1η Αυγούστου η εξασθένηση των ανέμων

Η ένταση των βόρειων ανέμων φτάνει έως και τα 8 μποφόρ την Πέμπτη και την Παρασκευή 30 και 31 Ιουλίου
Από το Σάββατο 1η Αυγούστου η εξασθένηση των ανέμων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην προκυμαία της Μυτιλήνης

Λόγω βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης και προκειμένου να γίνει αποκατάσταση θα πραγματοποιηθεί στένωση της δεξιάς λωρίδας στην οδό Π. Κουντουριώτου από τις 9:30 το πρωί της Παρασκευής 31 Ιουλίου
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην προκυμαία της Μυτιλήνης