× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μεγάλο κόλπο» καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ και δημόσιους πόρους

Στο επίκεντρο η νέα ΑΜΚ, οι επενδύσεις στο εξωτερικό και το ερώτημα ποιος τελικά ωφελείται από δαπάνες δισεκατομμυρίων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2026

«Μεγάλο κόλπο» καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ και δημόσιους πόρους
' χρόνος ανάγνωσης

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης φέρνει την ενεργειακή πολιτική και τη λειτουργία της ΔΕΗ ο Αλέξης Τσίπρας, με εκτενή δήλωσή του στην οποία κάνει λόγο για «μεγάλο κόλπο» σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Η παρέμβασή του συνδέεται τόσο με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και με τις αποφάσεις για τη χρηματοδότηση και τη στρατηγική της ΔΕΗ.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαία εισαγγελέα ως υπόθεση διαφθοράς, νεποτισμού και κατάχρησης εξουσίας, δεν αποτελεί –όπως αναφέρει– το μεγαλύτερο οικονομικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα τη χώρα. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι οι επιλογές γύρω από τη ΔΕΗ έχουν ευρύτερες και πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την οικονομία και την κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επίκεντρο της κριτικής του βρίσκεται η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιείται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επισημαίνει, το Δημόσιο καλείται να συμμετάσχει με περίπου 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται η διατήρηση της μετοχικής του ισχύος. Αντιπαραβάλλει μάλιστα την επιλογή αυτή με προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου, κατά την οποία –όπως αναφέρει– το Δημόσιο δεν συμμετείχε, με το επιχείρημα της αποφυγής δαπανών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική που έχει οδηγήσει στην απώλεια του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και στη μετατροπή της σε επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Όπως υποστηρίζει, η προτεραιότητα πλέον δίνεται στην κερδοφορία και στην ενίσχυση της αξίας της μετοχής, με περιορισμένη μέριμνα για το κόστος της ενέργειας που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στις επενδυτικές επιλογές της επιχείρησης εκτός Ελλάδας, σημειώνοντας ότι σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που αντλούνται κατευθύνεται σε δραστηριότητες σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Κατά τον ίδιο, πρόκειται για επενδύσεις που ενέχουν ρίσκο και δεν διασφαλίζουν άμεση ανταποδοτικότητα για την ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές.

Στην ίδια δήλωση, ο πρώην πρωθυπουργός επεκτείνει την κριτική του και στη χρηματοδότηση της ΔΕΗ μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως επισημαίνει, η επιχείρηση, μαζί με θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου, καθώς και ο ΔΕΔΔΗΕ, συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών αποδεκτών πόρων, με χρηματοδοτήσεις που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Παρά το ύψος των ενισχύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι τα οφέλη για το Δημόσιο παραμένουν περιορισμένα, αναφέροντας ότι τα έσοδα από μερίσματα είναι δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί. Όπως υποστηρίζει, το γεγονός αυτό εντείνει τα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη στόχευση της συγκεκριμένης πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επίκεντρο της παρέμβασής του θέτει το ερώτημα της ανταποδοτικότητας των δημόσιων πόρων, υπογραμμίζοντας ότι συνολικά οι δαπάνες που σχετίζονται με τη ΔΕΗ προσεγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει, το κρίσιμο ζήτημα είναι κατά πόσο τα οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την οικονομία ανταποκρίνονται στην υπεραξία που δημιουργείται για τους μετόχους.

Ο ίδιος εκτιμά ότι βασικοί ωφελημένοι είναι ιδιώτες επενδυτές, κάνοντας ειδική αναφορά στο επενδυτικό σχήμα CVC Capital Partners, το οποίο –όπως υποστηρίζει– αποκομίζει σημαντικά οφέλη από τη διάθεση δημόσιων κεφαλαίων. Αντίθετα, εκτιμά ότι οι πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ουσιαστική βελτίωση στις υποδομές ή στην ενεργειακή ασφάλεια.

Παράλληλα, συνδέει την πολιτική αυτή με το ζήτημα της ακρίβειας, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία της αγοράς ενέργειας και ο ρόλος της ΔΕΗ επηρεάζουν καθοριστικά τις τιμές. Όπως αναφέρει, οι υψηλές τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούνται ακόμη και ως επιχείρημα προς επενδυτές, γεγονός που –κατά την εκτίμησή του– καταδεικνύει τη στρέβλωση της αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώην πρωθυπουργός αφήνει επίσης αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται τα ζητήματα αυτά στη δημόσια σφαίρα, κάνοντας λόγο για ισχυρή επιρροή της ΔΕΗ στα μέσα ενημέρωσης μέσω διαφημιστικής δαπάνης. Όπως σημειώνει, αυτό ενδέχεται να περιορίζει την έκταση της δημόσιας συζήτησης γύρω από τις επιπτώσεις των συγκεκριμένων επιλογών.

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει τον χαρακτηρισμό περί «μεγάλου κόλπου», εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη στρατηγική επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον καταναλωτή ενέργειας, χωρίς να διασφαλίζει αντίστοιχα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έκθεση ζωγραφικής για την ανακύκλωση από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς ενώνουν δυνάμεις σε μια δημιουργική δράση με επίκεντρο την οικολογική ευαισθητοποίηση
Έκθεση ζωγραφικής για την ανακύκλωση από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Αναβλήθηκε η ξενάγηση στα πατρογονικά οικήματα του Οδυσσέα Ελύτη στην Παναγιούδα

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν στην αναβολή της αποψινής δωρεάν περιήγησης
Αναβλήθηκε η ξενάγηση στα πατρογονικά οικήματα του Οδυσσέα Ελύτη στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στο ιστορικό παρεκκλήσι

Σε κλίμα κατάνυξης τελείται αυτή την ώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο εκκλησάκι της Καβέτσου με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών
Η Μυτιλήνη τιμά τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στο ιστορικό παρεκκλήσι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγεία, αποζημιώσεις και εργαστήρια στο τραπέζι χωρίς οριστικές λύσεις

Προβληματισμός μετά τη σύσκεψη Καββαδά με κτηνοτρόφους, φορείς και αυτοδιοικητικούς στη Λέσβο
Σφαγεία, αποζημιώσεις και εργαστήρια στο τραπέζι χωρίς οριστικές λύσεις
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινά η ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνης ‑ Βόλος

Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται 22 Μαΐου ενώ το δρομολόγιο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νοεμβρίου 2026 Οκτωβρίου 2027
Ξεκινά η ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνης ‑ Βόλος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα για ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτικές κινητοποιήσεις

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στον βούρκο του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Κομνηνάκα για ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτικές κινητοποιήσεις
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα για υπέρογκες χρεώσεις νερού και τα «έξυπνα» υδρόμετρα

Η παράταξη «Νέα Δράση, νέος δήμος» ζητά επανεξέταση λογαριασμών και διευκολύνσεις πληρωμής
Ερωτήματα για υπέρογκες χρεώσεις νερού και τα «έξυπνα» υδρόμετρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά κατά κυβέρνησης για ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΔΕ 2026

«Οι παραγωγοί πληρώνουν το κόστος της αποδιοργάνωσης και των καθυστερήσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση
Νέα Αριστερά κατά κυβέρνησης για ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΔΕ 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα περιοδεία Καββαδά στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό

Επισκέψεις σε λιμάνι, Νάπη και τυροκομική μονάδα πριν τη σύσκεψη με τους φορείς του νησιού
Νέα περιοδεία Καββαδά στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης στη Μυτιλήνη

Ο Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει να στηρίζει ευάλωτες οικογένειες
Ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου μετά το ατυχημα στον Πολιχνίτο

Την Τετάρτη το πρωί επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στη Μυτιλήνη
Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου  μετά το ατυχημα στον Πολιχνίτο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο ΑΠΘ ο Δουδωνής για τον αφθώδη πυρετό

Ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ μαζί με τον κτηνίατρο Γιάννη Τσακίρη συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κτηνιατρικής Σχολής Λυσίμαχο Παπάζογλου
Στο ΑΠΘ ο Δουδωνής για τον αφθώδη πυρετό