× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αγώνας μέχρι την δικαίωση από τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Έτοιμοι για αποκλεισμό του λιμανιού επ’ αόριστον, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2026

Αγώνας μέχρι την δικαίωση από τους κτηνοτρόφους της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Κορυφώνονται αύριο, Πέμπτη 16 Απριλίου, οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου. Η Συντονιστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στην Καλλονή και στην οποία συμμετέχουν συνεταιριστές, στελέχη της αυτοδιοίκησης και επαγγελματίες που συνδέονται με την κτηνοτροφία, διεκδικεί καλύτερη επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις στη βάση των αιτημάτων που έχει θέσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κάμερα του «Ν», μέλη της επιτροπής έκαναν σαφές πως αύριο, Πέμπτη, δεν θα ξεφορτωθεί κανένα φορτηγό από τα πλοία που θα φθάσουν στο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης. Η επιβίβαση και η αποβίβαση των επιβατών θα γίνεται απρόσκοπτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους αγροκτηνοτρόφους του νησιού στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί από το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας στην προκυμαία της Μυτιλήνης προς τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και υπογραμμίζει «Δεν θα φύγουμε από εκεί αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ζητούν να σταματήσει το lockdown και να γίνεται κανονικά η εξαγωγή των τυροκομικών προϊόντων από το νησί με την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων βιοασφάλειας. Χαρακτηριστικά σημειώνουν «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δηλώσεις ότι δεν θα φύγει τίποτα από το νησί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στύψης, Ιγνάτης Μανάβης, δήλωσε στο «Ν» ότι σε περίπτωση που τα αιτήματα δεν γίνουν δεκτά, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν περαιτέρω. Όπως ανέφερε «Αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, τα λιμάνια θα κλείσουν πλήρως, δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να δικαιωθούμε. Δεν θέλουμε να κάνουμε ζημιά σε κανέναν, αλλά απαιτούμε να διατεθούν τα προϊόντα μας εκτός νησιού με τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Στρατής Κόμβος, τόνισε ότι συνεχίζεται ο αποκλεισμός του λιμανιού, με τους συμμετέχοντες να παραμένουν στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα, κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να συμμετάσχει μαζικά τόσο στον αποκλεισμό όσο και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 από την Περιφέρεια, με τη συμμετοχή φορέων, Δήμων, της ΑΔΕΔΥ και εμπορικών συλλόγων.

«Η κτηνοτροφία πνίγεται και αυτή η κατάσταση θα συμπαρασύρει ολόκληρο το νησί. Πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις από την κυβέρνηση, ώστε να εκτονωθεί η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα βασικά αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής περιλαμβάνουν την άμεση επικοινωνία με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, την άρση των περιορισμών στην εξαγωγή τυροκομικών προϊόντων, την έκδοση των αναγκαίων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την αποζημίωση των παραγωγών, καθώς και την επαναλειτουργία των σφαγείων με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι νοσοκομιακοί γιατροί της Λέσβου στο πλευρό των κτηνοτρόφων

Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση και στη στάση εργασίας της Πέμπτης
Οι νοσοκομιακοί γιατροί της Λέσβου στο πλευρό των κτηνοτρόφων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψήφισμα συμπαράστασης προς τους κτηνοτρόφους από την ΟΛΣΑ

Ζητούν πλήρεις αποζημιώσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης
Ψήφισμα συμπαράστασης προς τους κτηνοτρόφους από την ΟΛΣΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήριξη της ΛΑΣ Δυτικής Λέσβου στους κτηνοτρόφους

Ζητά αποζημιώσεις για τους παραγωγού, ενίσχυση υπηρεσιών με προσωπικό και μαζική αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση
Στήριξη της ΛΑΣ Δυτικής Λέσβου στους κτηνοτρόφους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Καταγγέλλει κυβερνητική ανεπάρκεια και ζητά άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων
Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυτονόητη η στήριξη μας στους κτηνοτρόφους δηλώνει η ΛΑΣ Μυτιλήνης

Η δημοτική παράταξη στην ανακοίνωση της δηλώνει: «Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό του οργανωμένου αγροτοκτηνοτροφικού κινήματος»
Αυτονόητη η στήριξη μας στους κτηνοτρόφους δηλώνει η ΛΑΣ Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λέσβος βγαίνει στους δρόμους για το γάλα

Μαζικό κάλεσμα από την επιτροπή που συγκροτήθηκε στην Καλλονή μετά τη συνέλευση με κτηνοτρόφους, συνεταιρισμούς και τυροκόμους για τη συγκέντρωση της Πέμπτης -Στις 11 συγκέντρωση στο κτίριο της Περιφέρειας και κατάληξη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου
Η Λέσβος βγαίνει στους δρόμους για το γάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απόπλους με όρους από τους κτηνοτρόφους

Μερική άρση του μπλόκου επέτρεψε την αναχώρηση του πλοίου Blue Star 1 -950 επιβάτες και 210 ΙΧ ταξίδεψαν κανονικά, «κόκκινο» για φορτηγά και νταλίκες στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Απόπλους με όρους από τους κτηνοτρόφους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στη Λέσβο με συλλαλητήριο και αποκλεισμό λιμανιού

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ζητά μαζική παρουσία την Πέμπτη 16 Απριλίου για την προώθηση των αιτημάτων των κτηνοτρόφων
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στη Λέσβο με συλλαλητήριο και αποκλεισμό λιμανιού
ΑΓΟΡΑ

Κλειστό το Επιμελητήριο Λέσβου την Πέμπτη 16 Απριλίου

Αναστολή λειτουργίας ως ένδειξη στήριξης στην Παλλεσβιακή κινητοποίηση για τον αφθώδη πυρετό και τον δοκιμαζόμενο πρωτογενή τομέα
Κλειστό το Επιμελητήριο Λέσβου την Πέμπτη 16 Απριλίου
ΑΓΟΡΑ

Στήριξη των μεσιτών στους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Παρέμβαση του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων για τον αφθώδη πυρετό και τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία
Στήριξη των μεσιτών στους κτηνοτρόφους της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν άμεση κινητοποίηση για τον αφθώδη πυρετό

Πρόταση από τον Ελαιουργικό -Κτηνοτροφικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Άντισσας και ομάδας κτηνοτρόφων για αξιοποίηση νέων κτηνιάτρων και ενίσχυση στο πεδίο
Ζητούν άμεση κινητοποίηση για τον αφθώδη πυρετό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρουσίαση μέτρων για την κτηνοτροφία στη Λέσβο από τον Αθανασίου

Διασφάλιση πληρωμών και αναφορά σε ζητήματα διαχείρισης του αδιάθετου προϊόντος
Παρουσίαση μέτρων για την κτηνοτροφία στη Λέσβο από τον Αθανασίου