× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Πάσχα τρώμε Μυτιληνιό αρνί δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Το ρεπορτάζ του «Ν» στο συλλαλητήριο της Μεγάλης Πέμπτης αναδεικνύει τι βιώνει η ύπαιθρος της Λέσβου αυτή την περίοδο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/4/2026

Το Πάσχα τρώμε Μυτιληνιό αρνί δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε έντονο και φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης αγροτικό συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, με τους κτηνοτρόφους να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα περιοριστικά μέτρα λόγω της επιζωοτίας. Το ερώτημα που έθεσε το «Ν» σε όσους μίλησαν στην κάμερα του ήταν: «Τι θα φάμε το Πάσχα». Κι απάντηση όλων ήταν πως «Μυτιληνιό αρνί».

Οι συγκεντρωμένοι έκαναν λόγο για οικονομική ασφυξία, περιγράφοντας μια κατάσταση που, όπως υποστηρίζουν, οδηγεί σε αδιέξοδο τον πρωτογενή τομέα του νησιού. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, διαθέτουν χιλιάδες αδιάθετα αρνιά, ενώ την ίδια ώρα το κόστος συντήρησης των ζώων αυξάνεται και τα έσοδα έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φράγκο δεν υπάρχει. Το γάλα το δίνουμε και δεν πληρωνόμαστε. Δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε τα ζώα», σημείωσε κτηνοτρόφος, περιγράφοντας την απόγνωση που επικρατεί στον κλάδο. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στους περιορισμούς που δεν επιτρέπουν τη διάθεση προϊόντων εκτός νησιού, ζητώντας να δοθεί λύση για τη διοχέτευση των τυροκομικών προϊόντων στην αγορά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα της πασχαλινής αγοράς, με τους παραγωγούς να τονίζουν ότι είναι «λυπηρό» να καταναλώνονται εισαγόμενα κρέατα την ώρα που τοπική παραγωγή μένει αδιάθετη. «Ο κόσμος δεν ξέρει τι θα φάει φέτος. Εμείς μπορεί να έχουμε, αλλά οι υπόλοιποι;» ανέφεραν, υπογραμμίζοντας την κοινωνική διάσταση της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν έλειψαν οι αιχμές προς την κυβέρνηση για έλλειψη στήριξης, αλλά και για καθυστερήσεις στη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Οι κτηνοτρόφοι προειδοποίησαν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ έκαναν λόγο για κίνδυνο αφανισμού της τοπικής κτηνοτροφίας.

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια «δίκαιη και σωστή λύση», επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να κινηθούν με προσοχή, ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένοι σε κατηγορίες για την εξάπλωση της νόσου.

Στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, ο οποίος υποστήριξε ότι τα αιτήματα των παραγωγών είναι «απολύτως λογικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα», τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην καθυστέρηση των αποζημιώσεων. «Αν δοθούν αργά, θα έχει νεκρώσει η οικονομία», ανέφερε, περιγράφοντας εικόνα πλήρους στασιμότητας στην αγορά της Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση της Λέσβου, επισημαίνοντας ότι σε άλλες χώρες ή περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα λαμβάνονται πιο άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην έλλειψη κτηνιάτρων στο νησί, με τους παραγωγούς να υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση των ελέγχων θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου χωρίς οριζόντια μέτρα.

Οι συγκεντρωμένοι έθεσαν επίσης ζήτημα για τη διαχείριση των προϊόντων, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέτρα βιοασφάλειας ώστε να επιτραπεί η διακίνηση τυροκομικών προϊόντων, κάτι που –όπως υποστηρίζουν– συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες.

Το κλίμα στο συλλαλητήριο ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με τους κτηνοτρόφους να προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα λύσεις, ο κλάδος οδηγείται σε κατάρρευση, ενώ η φετινή πασχαλινή περίοδος ενδέχεται να βρει το νησί χωρίς τη δυνατότητα αξιοποίησης της τοπικής παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Δείτε το βίντεο εδώ:

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου

Διαμαρτυρία για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου

Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα απαίτησε επιτάχυνση της επιδημιολογικής διερεύνησης και στοχευμένα μέτρα αντί του οριζόντιου αποκλεισμού ολόκληρου του νησιού
Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης

Αυστηρότερο πλαίσιο ευθύνης για ΚΥΔ και επαγγελματίες μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη

Με ολοκληρωτικό αφανισμό απειλείται η κτηνοτροφία του χωριού
Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περνά από «ψιλό κόσκινο» τους κτηνοτρόφους της Λέσβου αλλά και κτηνιάτρους που υπέγραψαν επίμαχες θανατώσεις ζώων
Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου

Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητά ο Δήμος
Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο ο τουρισμός και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων – Αναλυτική ενημέρωση για την πρόσκληση και την υποβολή αιτήσεων την Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 10 το πρωί διαδικτυακά
Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν στους 9.700 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο

Κατά 12,6% υποχώρησε η δηλωμένη ανεργία σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2025. Στα 12.745 άτομα διαμορφώθηκε ο μηνιαίος μέσος όρος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026
Μειώθηκαν στους 9.700 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δύο νέες θετικές εκτροφές στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Πελόπη και την Αγία Παρασκευή, ενώ αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ακόμη 23 εκτροφές
Δύο νέες θετικές εκτροφές στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλεύτρια του ΚΚΕ ζητά άμεση οικονομική στήριξη, ανασύσταση των κοπαδιών και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού
Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Γέρα ζωντάνεψε τους θρύλους της μέσα από μια πειρατική γιορτή

Η ιστορία του Παλαιοκήπου, η προφορική παράδοση και η θάλασσα ενώθηκαν σε μια βιωματική εκδήλωση με στόχο την καθιέρωση ενός νέου πολιτιστικού θεσμού
Η Γέρα ζωντάνεψε τους θρύλους της μέσα από μια πειρατική γιορτή
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Πράσινο φως» για 49 σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές στη Δυτική Λέσβο

Προσλήψεις ορισμένου χρόνου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
«Πράσινο φως» για 49 σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές στη Δυτική Λέσβο