× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

SOS από τη Λέσβο για την τυροκομία

Κατεπείγον αίτημα στήριξης από την Αντωνέλλη προς την κυβέρνηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/4/2026

SOS από τη Λέσβο για την τυροκομία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο κλάδος της τυροκομίας στη Λέσβο, με την Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα να αποστέλλει κατεπείγον αίτημα προς τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του αφθώδους πυρετού.

Στην επιστολή, που φέρει την υπογραφή της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Αντωνέλη, η Λέσβος «εκπέμπει SOS», με την Περιφερειακή Αρχή να ενώνει τη φωνή της με τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Λέσβου, προειδοποιώντας για άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης ενός από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προειδοποίηση για διακοπή λειτουργίας

Ιδιαίτερα δραματική είναι η προειδοποίηση των τυροκομικών μονάδων, οι οποίες δηλώνουν ότι, εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, θα προχωρήσουν από την Τετάρτη 8 Απριλίου 2026 σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνεται, η διατήρηση της απαγόρευσης εξαγωγής ώριμων τυροκομικών προϊόντων έχει δημιουργήσει συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας και οικονομικής ασφυξίας, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Τα αιτήματα προς την κυβέρνηση

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια ζητά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Την άμεση άρση της απαγόρευσης εξαγωγής ώριμων τυροκομικών προϊόντων από τη Λέσβο.
– Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’46/26.03.2026), η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 5292/2026.
– Την αναστολή πληρωμών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου 2026, ώστε να δοθεί ανάσα ρευστότητας σε παραγωγούς και επιχειρήσεις.
– Την οικονομική στήριξη των τυροκομικών μονάδων μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα αντιστοιχεί στο 40% του κύκλου εργασιών του 2024 κάθε επιχείρησης.

«Καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο»

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπες με δραματική μείωση του κύκλου εργασιών, απώλεια πελατολογίου και δυσφήμιση των προϊόντων τους, ενώ παράλληλα απειλούνται με καταστροφή αποθεμάτων λόγω λήξης του χρόνου ζωής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, αναδεικνύεται η αβεβαιότητα που επικρατεί για τα προϊόντα που έχουν παραχθεί μετά τις 15 Μαρτίου 2026, καθώς και το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή των μέτρων βιοπροστασίας.

«Ζήτημα επιβίωσης για την τοπική οικονομία»

Η Αντιπεριφέρεια τονίζει ότι η στήριξη του κλάδου αποτελεί άμεση ανάγκη, καθώς η κτηνοτροφία, η τυροκομία και οι συναφείς δραστηριότητες συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού.

«Είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για να διασωθεί η παραγωγική βάση της Λέσβου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με την Περιφερειακή Αρχή να καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από τις αποφάσεις των επόμενων ημερών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιβίωση του πρωτογενούς τομέα στο νησί.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους

Εκκρεμότητες στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2025 και καθυστερήσεις σε μέτρα του Πυλώνα ΙΙ τέθηκαν σε συνάντηση στη ΓΔΕΛΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε εδώ πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί

Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Λέσβου καλεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής 8 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, έξω από την Περιφέρεια – Αίτημα η άμεση στήριξη δύο κλάδων ζωτικής σημασίας για το νησί
Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Παρουσία διαμαρτυρίας την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι
Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο

Το 25% των αιγοπροβάτων του νησιού θανατώθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής παρανοϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού
Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο

Οι 921 επιβάτες του Balmoral περιηγήθηκαν στην αγορά, ενώ αρκετοί επισκέφθηκαν την έκθεση απολιθωμάτων στο Παλιό Λιμεναρχείο
Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα

Θετική εξέλιξη για τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας
Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα όρια της έκρηξης τα κτηνοτροφικά χωριά της Λέσβου

Τα κλειστά σφαγεία, τα αδιάθετα ζώα και οι υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται για αποζημιώσεις οξύνουν την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων, την ώρα που τα χωριά στερούνται βασικές υπηρεσίες.
Στα όρια της έκρηξης τα κτηνοτροφικά χωριά της Λέσβου