× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο ανεξερεύνητος κόλπος της Γέρας

Στις φανερές και μυστικές παραλίες με βάρκα ή «γκαζολίνα»!

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ Δημοσίευση 7/9/2024

Ο ανεξερεύνητος κόλπος της Γέρας
' χρόνος ανάγνωσης

Είναι σε όλους γνωστό ότι η Λέσβος διαθέτει πολλές και ποικίλες ομορφιές που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Ένα μαγευτικό αλλά όχι και τόσο εξερευνημένο τοπίο στο νησί μας είναι ο κόλπος Γέρας.
Ο μικρότερος σε έκταση από τους δύο κόλπους που έχει η το νησί μας. Κρύβει πολλές εκπλήξεις, και γι' αυτό δεν είναι γνωστό στον πολύ κόσμο.
Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε τον Κόλπο Γέρας περιμετρικά με τα πανέμορφα χωριά, τα γραφικά λιμανάκια, τις ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα με τα ψαρικά και τις τοπικές γεύσεις ,τα ξεχωριστά εξοχικά σπίτια γνωστά στην ντοπιολαλιά ως (κατούνες). Ο ελαιώνας αγγίζει τα αλμυρά νερά δίνοντας έναν μαγικό αντικατοπτρισμό.
Παράκτιες λιμνοθάλασσες, ποτάμια, ρέματα, καλαμιώνες, έλη γλυκού νερού προσελκύουν πολλά πουλιά και τους φυσιολάτρες που θαυμάζουν την ποικιλομορφία της φύσης.

Αμέτρητες μικρές και μεγάλες παραλίες άλλες φανερές και άλλες καλά κρυμμένες υπάρχουν περιμετρικά του κόλπου.Το μεγαλύτερο βάθος του κόλπου βρίσκεται στο στόμιο και αγγίζει τα 30 μέτρα.Στον Κόλπο Γέρας βρίσκεται βυθισμένη η αρχαία πόλη Ιέρα που κάτα πάσα πιθανότητα έδωσε το όνομα της στην περιοχή.
Ο κόλπος Γέρας είναι γνωστός και για τα νόστιμα ψάρια του, η γνωστή Παπαλίνα, η Σαρδέλα , τα Λιθρίνια,η Μουρμούρα , οι Σουπιές τα Καλαμάρια και άλλα είδη ψαριών μαζί με τα ιδιαίτερα ξεχωριστά θαλασσινά δίνουν τη χαρά αλλά και την οικονομική ευχέρεια σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι οι Ρωμαίοι στα ¨ λουκούλεια¨ γεύματα τους στη Ρώμη φρόντιζαν να έχουν θαλασσινά από τον Κόλπο Γέρας.
Σε αυτό το αφιέρωμα θα σας παρουσιάσουμε κάποιες προτάσεις για να γνωρίστε καλύτερα τον Κόλπο Γέρας δια θαλάσσης
Για όσους δεν διαθέτουν δικό τους σκάφος υπάρχει η δυνατότητα από την Κουντουρουδιά ή από το Πέραμα να επιβιβαστούν στα γραφικά ξύλινα καΐκια γνωστά και ως «Γκαζολίνες» που μεταφέρουν επιβάτες καθώς και μηχανάκια από το ένα λιμάνι στο άλλο. Μία διαδρομή που γίνεται συνεχώς όλες τις μέρες με μικρό κοστολόγιο. Σε συνεννόηση με τους καπετάνιους μπορεί να ναυλωθεί η βάρκα για εκδρομή και επίσκεψη σε ωραία μέρη του Κόλπου αλλά και εκτός κόλπου ( Αγ Ερμογένης - Τάρτι ).Ξεχωριστή ομορφιά για επίσκεψη τα νησάκια που βρίσκονται μέσα στον Κόλπο ο Αγ. Βασίλειος που βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό Πύργοι, το βρωμονήσι, ο Καλόγερος.
Αλλά το εντυπωσιακότερο νησί είναι ο Αγ. Ισίδωρος που βρίσκεται κοντά στο Πέραμα με το χτισμένο ξωκλήσι και τη δυνατότητα για πικ-νικ. Από εκεί θα απολαύσουμε τους μοναδικούς χρωματισμούς του Κόλπου Γέρας.
Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως είναι οι δύο σπηλιές που μέσα τους υπάρχουν μικρές παραλίες. Το πιο εντυπωσιακό με αυτές τις μικρές σπηλιές είναι η διαφορετική οπτική του ηλιοβασιλέματος. Οι βράχοι της σπηλιάς σχηματίζουν ένα κάδρο, και μέσα παίρνεις το ηλιοβασίλεμα με τα νερά του κόλπο ως κάτοπτρο. Κάθεσαι στα αμέτρητα κοχύλια που έχει, αντί για άμμο, και απολαμβάνεις τη μαγική εικόνα.

Είμαστε προσεκτικοί και δεν παίρνουμε φεύγοντας τα κοχύλια. Είναι πιο χρήσιμα και ωραία στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα νερά που αναβλύζουν γλυκό νερό μέσα στη θάλασσα, καθώς και η Καβουρόλιμνη με την φυσική μεγάλη τρύπα θα μπορούσαμε να τα πούμε και μικρά θαύματα της φύσης.Ανακαλύψτε τις υπόλοιπες ομορφιές και κρατήστε στη σκέψη σας τις μοναδικές στιγμές ερωτικής ομορφιάς του Κόλπου της Γέρας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Aegean Regatta έφτασε στο Πλωμάρι

Τα αποτελέσματα της 2ης ιστιοδρομίας και το νησιώτικο γλέντι στην πλατεία του χωριού της νότιας Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Δωρεάν ανοιχτά μαθήματα για παιδιά και ενήλικες στο aRtοποιώ

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό απαιτείται κράτηση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ο 15ος «Γαβαθώνιος» ένωσε και φέτος μικρούς και μεγάλους

Το ραντεβού ανανεώνεται για τον Αύγουστο του 2026. Και τότε, όλοι μαζί, θα ξαναφωνάξουν: «Πλάλω τσι Ξιπατώθκα!»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Λήμνος πρωταγωνίστρια στην 24η Aegean Regatta

Η Δήμαρχος του νησιού Ελεονώρα Γεώργα χαρακτήρισε την τελετή έναρξη των αγώνων «γεγονός με έντονους συμβολισμούς» που αναδεικνύει τη σημασία του ναυταθλητισμού για την τοπική ανάπτυξη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πολιτισμός και νεολαία στο επίκεντρο του 2ου Φεστιβάλ Νέων στο Πλωμάρι

Οι διοργανωτές οραματίζονται το Φεστιβάλ ως θεσμό για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σπήλαια και υπόγειες γεωμορφές «ζωντανεύουν» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Στις 27 Αυγούστου, 10:30–12:30, μια βιωματική εμπειρία για παιδιά 10–15 ετών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μητέρες στο επίκεντρο: Μια συνάντηση για την ανατροφή, την αγάπη και τα όρια

Στις 3 Σεπτεμβρίου στο Mythical Coast Wellness Retreat η συνάντηση της Help με ελεύθερη συμμετοχή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Λέσβος παίζει… επιτραπέζια αντισφαίριση

Τουρνουά την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΥΣΗ

Από τα αμπέλια έως τα τυριά και την απαράμιλλη γαστρονομία της Λήμνου

Πηγή γεύσης και παράδοσης του Αιγαίου- ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «Ν» ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Υποσχέσεις για δωρεάν μετακίνηση των νησιωτικών αθλητικών σωματείων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση το μέτρο θα ισχύσει για τα επιδοτούμενα πλοία στις 77 άγονες γραμμές
ΓΕΥΣΗ

Η γαστρονομία της Λέσβου στην αρχαιότητα

Στο τραπέζι κυριαρχούσαν τα θαλασσινά, αρωματισμένο ψωμί με βότανα, το τυρί, το ελαιόλαδο και φυσικά το φημισμένο στα πέρατα της γης, Λεσβιακό κρασί
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΑΞΙΔΙΑ

Βόλτα στην Κουρνέλα!

Ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για τους λάτρεις της φύσης και για όσους θέλουν να γνωρίσουν το νησί από περιπατητικές διαδρομές
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ