
Τις διαδικασίες για τη μελέτη της επόμενης φάσης του οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας θέλει να κινήσει άμεσα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με στόχο να προχωρήσει ο σχεδιασμός όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της Α’ φάσης. Η κατασκευή του τμήματος Αγία Παρασκευή – Στύψης έχει ξεκινήσει και η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει να μην περιμένει την ολοκλήρωσή του για να εξετάσει πώς θα συνεχιστεί ο δρόμος προς την Πέτρα.
Το έργο έχει πίσω του μια μακρά διαδρομή καθυστερήσεων. Οι πρώτες ενέργειες για την προώθησή του ξεκίνησαν πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, ενώ η μελέτη του οδικού άξονα ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το 2021 έγινε προσπάθεια να προχωρήσει η κατασκευή, όμως τεχνικές εμπλοκές και η ανάγκη αλλαγών στη χάραξη άφησαν το έργο πίσω. Ένα από τα βασικά ζητήματα ήταν η σύγκρουση τμήματος της οδικής χάραξης με τον σχεδιασμό του φράγματος Τσικνιά, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν νέες μελέτες και τροποποιήσεις.
Η νέα δημοπράτηση της Α’ φάσης έγινε με προϋπολογισμό 22,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπογράφηκε στις 23 Απριλίου 2026 και τα πρώτα εργοταξιακά μηχανήματα μπήκαν στο έργο στις 17 Ιουλίου. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης έχει οριστεί έως το τέλος του 2028, με την Περιφέρεια να θέλει να αξιοποιήσει το διάστημα αυτό για να ωριμάσει και τον σχεδιασμό της συνέχειας.
Η σήραγγα είναι στα τεχνικά τεύχη, αλλά...
Η λύση της σήραγγας βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για τη συνέχεια του δρόμου. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έχει αναφερθεί δημόσια στο τούνελ ως το τμήμα που απομένει για να ολοκληρωθεί η σύνδεση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί η σχετική μελέτη. Για τον ίδιο, η σήραγγα αποτελεί μια σύγχρονη λύση που μπορεί να συντομεύσει τη διαδρομή και να διευκολύνει την κυκλοφορία.
Η σήραγγα, πάντως, ως τεχνική λύση αναφέρθηκε και στα τεύχη δημοπράτησης του έργου ως «σήραγγα Στύψης», με πρόβλεψη από τη χιλιομετρική θέση 11+710 έως τη 12+536 — μήκος περίπου 826 μέτρων. Τα ίδια τεύχη διευκρινίζουν ότι δεν περιλαμβάνεται στην εργολαβία της Α’ φάσης και ότι προβλέπεται να κατασκευαστεί σε επόμενη φάση, με άλλη εργολαβία.
Την ίδια ώρα, στην υπηρεσία της Περιφέρειας διατυπώνονται σκέψεις ότι ίσως πιο βατή λύση να είναι η εξομάλυνση των στροφών, χωρίς την κατασκευή τούνελ. Πρόκειται για εναλλακτική που μένει να αξιολογηθεί τεχνικά και οικονομικά μέσα από τη μελέτη. Συνεπώς, η τελική επιλογή δεν έχει κλειδώσει. Ζητούμενο είναι η μελέτη να συγκρίνει τις δυνατότητες και να δείξει ποια λύση μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια και να εξυπηρετήσει καλύτερα τη σύνδεση με την Πέτρα.
Η επιδίωξη της Περιφέρειας είναι να προχωρήσει η μελέτη παράλληλα με την κατασκευή της Α’ φάσης. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει χρόνος για να επιλεγεί και να ωριμάσει η λύση πριν ολοκληρωθεί το έργο έως τη Στύψη, ώστε η σύνδεση προς την Πέτρα να μην παραμείνει σε εκκρεμότητα. Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της Βόρειας Λέσβου και την ασφαλέστερη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών. Από τη Στύψη προς την Πέτρα η διαδρομή εξακολουθεί να έχει αρκετές στροφές, γι’ αυτό ο σχεδιασμός της Β’ φάσης χρειάζεται να περάσει σύντομα από τις σκέψεις στην πράξη, ώστε ο νέος δρόμος να μη σταματήσει στη Στύψη.