× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/3/2026

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού
' χρόνος ανάγνωσης

Η ελληνική οινοπαραγωγή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και την αμπελοοινική περίοδο 2025/2026, παρότι εμφανίζει μια συγκρατημένη ανάκαμψη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΚΕΟΣΟΕ, ο συνολικός όγκος παραγωγής ανήλθε σε 1.645.266 hl (εκατόλιτρα), καταγράφοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με την περίοδο 2024/2025, ωστόσο πρόκειται για τον τρίτο χαμηλότερο όγκο όλων των εποχών.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φετινή επίδοση απέχει αισθητά από τα ιστορικά μεγέθη της ελληνικής αμπελουργίας. Ο μέσος όρος της εικοσαετίας 1993-2013 ανερχόταν σε 3.577.000 hl, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο της σημερινής παραγωγής. Ακόμη και σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, η φετινή παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 15,07%, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη διαρθρωτική υποχώρηση του ελληνικού αμπελώνα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι παραγόμενες ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι η πίεση στη λειτουργία των οινοποιείων και η άνοδος των τιμών στο χονδρεμπόριο και στην ενδιάμεση αγορά. Την ίδια στιγμή, οι τιμές στη σταφυλική παραγωγή δεν ακολουθούν την ίδια ανοδική πορεία, γεγονός που δημιουργεί έντονες ανισορροπίες στην αλυσίδα αξίας.

 

Οι βασικές αιτίες της περιορισμένης παραγωγής εντοπίζονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης χρονιάς. Οι παγετοί του Μαρτίου και του Απριλίου, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία της άνοιξης και του καλοκαιριού, επηρέασαν σημαντικά τις αποδόσεις. Παράλληλα, η διαχρονική μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας συνεχίζει να συμπιέζει το συνολικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ανά κατηγορία οίνου, οι μεταβολές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι οίνοι με ΠΟΠ κατέγραψαν μείωση 10,25% σε σχέση με το 2024/2025, ενώ οι οίνοι με ΠΓΕ αυξήθηκαν κατά 11,15%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στους ποικιλιακούς οίνους, που ενισχύθηκαν κατά 38,92%, καθώς και στους οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη που αυξήθηκαν κατά 15,09%. Εντυπωσιακή είναι η ποσοστιαία μεταβολή στους άλλους οίνους και γλεύκη, με άνοδο 228,57%, αν και σε απόλυτα μεγέθη το μερίδιό τους παραμένει περιορισμένο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σύνολο της παραγωγής, οι οίνοι με ΠΟΠ αντιπροσωπεύουν 8,20% με 134.939 hl, οι οίνοι με ΠΓΕ 25,05% με 412.103 hl, οι ποικιλιακοί οίνοι 17,18% με 282.712 hl, ενώ οι οίνοι χωρίς γεωγραφική ένδειξη καταλαμβάνουν 49,29% με 810.947 hl. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι σχεδόν η μισή ελληνική παραγωγή αφορά οίνους μαζικής κατανάλωσης, σε αντίθεση με τους οίνους με γεωγραφική ένδειξη που συγκεντρώνουν το υπόλοιπο μερίδιο.

 

Ως προς τη χρωματική σύνθεση, οι λευκοί οίνοι κυριαρχούν με ποσοστό 66,27% και όγκο 1.090.332 hl. Οι ερυθροί, οι ερυθρωποί και οι λοιποί οίνοι αντιστοιχούν σε 32,09% και 527.888 hl, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταθερή προτίμηση της εγχώριας παραγωγής στους λευκούς τύπους.

 

Η χαμηλή διαθεσιμότητα οίνων το 2023, λόγω περιορισμένης παραγωγής και μειωμένων αποθεμάτων, είχε ως αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών το 2024 κατά 39,95%. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το 2025, με περαιτέρω αύξηση 18,73%, γεγονός που υπογραμμίζει τη μεταβολή των ισορροπιών στην ελληνική αγορά οίνου.

 

Ο διαχρονικός πίνακας της ελληνικής οινοπαραγωγής για την περίοδο 1990-2025 καταγράφει συνολική μείωση της τάξης του 40% σε μέσους όρους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει μια βαθιά μεταβολή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με τον ελληνικό αμπελώνα να συρρικνώνεται και την αγορά να καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε περιορισμένη εγχώρια παραγωγή, αυξανόμενες εισαγωγές και μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

 

Η ήπια φετινή αύξηση δεν αρκεί για να ανατρέψει τη συνολική τάση. Αντιθέτως, ενισχύει το συμπέρασμα ότι η ελληνική οινοπαραγωγή βρίσκεται σε φάση παρατεταμένης προσαρμογής, με κρίσιμα ζητήματα την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση, τη στήριξη των αμπελουργών και την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των ποιοτικών κατηγοριών οίνου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο με συνολική δημόσια δαπάνη 262,6 εκατ. ευρώ και στόχο επενδύσεις σε ανταγωνιστικότητα, νερό, ενέργεια και κυκλική οικονομία.
Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες προεγκρίσεις για τις ομάδες παραγωγών

Ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση των ομάδων Άντισσας και Βατούσας
Νέες προεγκρίσεις για τις ομάδες παραγωγών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ευκαιρίες καριέρας στον τουρισμό της Λέσβου

Με ικανοποιητική συμμετοχή εργοδοτών και ενδιαφερόμενων εργαζομένων υλοποιείται η 3η Ημέρα Εύρεσης Εργασίας στον τουρισμό, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο της Μυτιλήνης.
Ευκαιρίες καριέρας στον τουρισμό της Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Συνάντηση για τα προβλήματα του κλάδου της εστίασης

Με την «Ασπίδα» συναντήθηκε η διοίκηση του Επιμελητηρίου- Και ημερίδα για το ΓΕΜΗ
Συνάντηση για τα προβλήματα του κλάδου της εστίασης
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν άκουσα ούτε ένα αλυσοπρίονο να δουλεύει»

Οι χαμηλές τιμές παραγωγού και οι μειωμένες αποδόσεις αποθαρρύνουν τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού. Από 60 ως 80 ευρώ το ημερομίσθιο για τους κλαδευτάδες στη Λέσβο
«Δεν άκουσα ούτε ένα αλυσοπρίονο να δουλεύει»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για το πόρισμα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής άνοιξε νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης, με αιχμές για κυβερνητικές ευθύνες, πελατειακές πρακτικές και θεσμικές αδυναμίες του μηχανισμού πληρωμών
Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για το πόρισμα του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τι αλλάζει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο

Το Επιμελητήριο Λέσβου ενημερώνει για τις νέες υποχρεώσεις, τις διαδικασίες καταχώρισης και τα προβλεπόμενα πρόστιμα
Τι αλλάζει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο
ΑΓΟΡΑ

Μήνας ύπνου με ειδικές προσφορές King Koil στο ENTOS Μυτιλήνης

Έως 31 Μαρτίου στρώματα, κρεβάτια και μαξιλάρια σε τιμές Sleep Month στην Παγανή, με πιστοποιημένη στήριξη και έμφαση στην υγεία της σπονδυλικής στήλης
Μήνας ύπνου με ειδικές προσφορές King Koil στο ENTOS Μυτιλήνης