× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διορθώσεις στο γόνατο για το ΟΣΔΕ του 2024 και του 2025

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε η ΠΕΦΑΣΥ που χρεώσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ασάφειες στις διορθώσεις και σοβαρά προβλήματα στο σύστημα πληρωμών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/2/2026

Διορθώσεις στο γόνατο για το ΟΣΔΕ του 2024 και του 2025
' χρόνος ανάγνωσης

Σε κατάσταση αβεβαιότητας και έντονης πίεσης βρίσκονται τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, τα οποία καλούνται μέσα σε διάστημα 18 ημερών να διορθώσουν λάθη στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025, χωρίς να έχουν λάβει επαρκείς οδηγίες και σαφή ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΦΑΣΥ, η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ στις 06 Φεβρουαρίου 2026 περιλαμβάνει ασαφείς πληροφορίες για το ποιες διορθώσεις επιτρέπονται, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν καλύπτουν το σύνολο των προβλημάτων των παραγωγών. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι χωρίς διασταυρωτικούς ελέγχους δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποιοι παραγωγοί έχουν πρόβλημα και σε ποια σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τονίζεται, πρόκειται για εμπαιγμό, καθώς ζητείται ακόμη και σήμερα, τον Φεβρουάριο του 2026, να διορθωθούν ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί από το καλοκαίρι, όπως προβλήματα στο monitoring και στην καταχώριση αγροτεμαχίων.

Το συνδικαλιστικό όργανο των ΚΥΔ εκτιμά ότι τουλάχιστον 100.000 παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν με εκκρεμότητες στις πληρωμές τους, ενώ περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ ενδέχεται να παραμείνουν απλήρωτα και περίπου 160 εκατομμύρια να θεωρηθούν μη απορροφήσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Σε πλήρη συσκότιση παραμένουν ακόμα και σήμερα τα ΚΥΔ τα οποία καλούνται μέσα στο επόμενο διάστημα 18 ημερών να διορθώσουν τα λάθη των παραγωγών που έχουν προκύψει για το ΟΣΔΕ 2025 χωρίς όμως να έχουν την παραμικρή ενημέρωση για αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Μία ανακοίνωση της ΑΑΔΕ την Παρασκευή 06/02 που δίνει σαφής οδηγίες επικοινωνίας των παραγωγών με τα ΚΥΔ για την επίλυση των προβλημάτων τους που έχει όμως ασαφής πληροφορίες τόσο για : α) Ποιες διορθώσεις θα επιτρέπεται να διενεργηθούν β) Αν οι διορθώσεις που περιγράφονται στην ΑΑΔΕ αφορούν μόλις ένα 25% των περιπτώσεων προς επίλυση και γ) χωρίς την έκδοση διασταυρωτικού ελέγχου δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος παραγωγός έχει πρόβλημα και τι είδους πρόβλημα.

 

Είναι τουλάχιστον εμπαιγμός η αναμονή όλου αυτού του χρονικού διαστήματος να έγινε για να διορθωθούν πταίσματα του συστήματος καθώς και το μόνιμα προβληματικό monitoring που θα έπρεπε να έχει εκδοθεί από το καλοκαίρι και συζητάμε τον Φεβρουάριο του 2026 για το αν τυχόν έχει τοποθετηθεί σωστά αγροτεμάχιο με σιτάρι στην καλλιεργητική του 2025.

 

Η διαδικασία διαχείρισης της κατάστασης φαίνεται πλέον ότι δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της επικαιρότητας και δείχνει τον δρόμο του αποτελέσματος που από τον Οκτώβριο επισημαίνουμε. Τουλάχιστον 100.000 παραγωγοί θα παραμείνουν με προβλήματα στις πληρωμές τους, τουλάχιστον 100 εκατομμύρια που βρίσκονται σε αιτήματα αιτήσεων ΕΑΕ2025 θα μείνουν απλήρωτα και 160 εκατομμύρια βρίσκονται εκτός αιτημάτων ως μη απορροφήσιμα.

 

Δεν γνωρίζουμε πλέον τι να απαντήσουμε στους παραγωγούς που μας ρωτάνε εάν θα γίνουν διορθώσεις λαθών ενώ το 90% αυτών δεν αφορά το ίδιο το ΚΥΔ ή τον παραγωγό αλλά λάθη του συστήματος και του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζονται οι μηχανογραφικοί έλεγχοι (μη ανοχή σε ΑΤΑΚ, αιτήματα προγραμμάτων, αιτήματα συνδεδεμένων, επισύναψη εγγράφων, δυναμικές διορθώσεις στο Monitoring κλπ).

 

Τα ΚΥΔ πλέον μετά από τέσσερα προβληματικά χρόνια συνεχούς προσπάθειας υποβοήθησης του Έλληνα παραγωγού και κτηνοτρόφου καθώς και του ίδιου του οργανισμού με όλα τα προβλήματα τα οποία είχε από το 2022 μέχρι σήμερα, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Οι αποφάσεις πλέον είναι στην δικιά σας διάθεση για το αν τυχόν θέλετε να πληρώσετε τον Έλληνα αγρότη η όχι.

 

Οι δικαιολογίες των αυξημένων ελέγχων δεν πείθουν κανέναν. Σας επισυνάπτουμε ξανά τις διορθώσεις που έχουν ζητηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΑΑΔΕ, συμπληρωματικά από αυτές που ανακοινώθηκαν ως επιτρεπόμενες διορθώσεις, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στις δηλώσεις των παραγωγών και κτηνοτρόφων για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν στους διασταυρωτικούς πληρωμής τον Δεκέμβριο του 2025 και Ιανουάριο του 2026.

 

Υ.Γ. Ευχαριστούμε δημοσίως όλα τα ΜΜΕ του αγροτικού χώρου που μας ενημέρωσαν για τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ μιας και εμείς δεν ενημερωνόμαστε πλέον από κανέναν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Βόρειο Αιγαίο στο επίκεντρο της τουριστικής προβολής στο Όσλο

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας στη διεθνή έκθεση TRAVELXPO 2026 με στόχο την ενίσχυση της σκανδιναβικής αγοράς
Το Βόρειο Αιγαίο στο επίκεντρο της τουριστικής προβολής στο Όσλο
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Δίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα παράτασης για έργα προστασίας και συντήρησης του φυσικού μνημείου της Λέσβου
Νέες θέσεις εργασίας στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Festos Palace στη γραμμή Πειραιάς ‑ Μυτιλήνη και τέλος στο μονοπώλιο

Οι Μινωικές Γραμμές ζητούν ελεύθερη δρομολόγηση του πλοίου από αυτο το καλοκαίρι. Το Υπουργείο Ναυτιλίας βλέπει θετικά το αίτημα του Ελληνικού βραχίονα του ομίλου Grimaldi
Το Festos Palace στη γραμμή Πειραιάς ‑ Μυτιλήνη και τέλος στο μονοπώλιο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διπλό ποδαρικό με Αγγλους τουρίστες στη Λέσβο την Κυριακή 19 Απριλίου

Ακολουθούν οι Ολλανδοί λίγες μέρες αργότερα με την εταιρεία Corendon Airlines
Διπλό ποδαρικό με Αγγλους τουρίστες στη Λέσβο την Κυριακή 19 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δυναμική παρουσία της Μυτιλήνης στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Όσλο

Επαφές με ΜΜΕ και τουριστικούς φορείς με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και την επιμήκυνση της σεζόν
Δυναμική παρουσία της Μυτιλήνης στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Όσλο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Ντροπή η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη Λέσβο που καταστρέφεται»

Σφοδρή επίθεση του Βουλευτή Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή στη Βουλή για καθυστερήσεις, έλλειψη ρευστότητας και ανεπαρκή στήριξη των κτηνοτρόφων στη Λέσβο
«Ντροπή η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη Λέσβο που καταστρέφεται»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πίεση Αντωνέλλη για τα ελαιόδιχτα στα Σχέδια Βελτίωσης

Με τεκμηρίωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου ζητά αλλαγές για να σωθεί η ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο
Πίεση Αντωνέλλη για τα ελαιόδιχτα στα Σχέδια Βελτίωσης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» για νέο έτος με Visa Express στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συνεχίζεται έως τον Απρίλιο 2027 το καθεστώς διευκόλυνσης για Τούρκους επισκέπτες
«Πράσινο φως» για νέο έτος με Visa Express στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυο νέα θετικά κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 35 δείγματα

Ενημέρωση από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου -Αίτημα προς το Υπουργείο από την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη για εφαρμογή ευνοϊκών μέτρων όπως στην ευλογιά
Δυο νέα θετικά κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 35 δείγματα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάσχα με «καυτό» εισιτήριο για το Βόρειο Αιγαίο

Οι γραμμές Πειραιάς Μυτιλήνη και Πειραιάς Χίος στις πιο ακριβές επιλογές βάζουν φρένο στις μετακινήσεις των οικογενειών
Πάσχα με «καυτό» εισιτήριο για το Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ακυρώνεται η καθαίρεση της Τυχεροπούλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Το Μονομελές Πρωτοδικείο διατάσσει επιστροφή στη θέση της και αποζημιώσεις
Ακυρώνεται η καθαίρεση της Τυχεροπούλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ