× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ELIA Lesvos Confest 2026 επιστρέφει με διεθνή ακτινοβολία

Από τις 27 έως τις 30 Μαΐου, η Λέσβος φιλοξενεί το 3ο Διεθνές Συνέδριο και Φεστιβάλ για την Ελιά, με τη σφραγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/1/2026

Το ELIA Lesvos Confest 2026 επιστρέφει με διεθνή ακτινοβολία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το ELIA Lesvos Confest επιστρέφει το 2026 με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, φιλοδοξώντας να ισχυροποιήσει περαιτέρω το διεθνές του αποτύπωμα. Το 3ο Διεθνές Συνέδριο και Φεστιβάλ για την Ελιά «Έλαιον Πάντων Βάλσαμον» συγκεντρώνει από 27 έως 30 Μαΐου 2026 κορυφαίους επιστήμονες, παραγωγούς, επιχειρηματίες και δημιουργούς από όλο τον κόσμο στη Λέσβο, εξελίσσοντας τη συζήτηση γύρω από το ελαιόλαδο, την αειφορία, την υγεία, τη γαστρονομία, τον ελαιοτουρισμό και την καινοτομία. Παράλληλα, αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα συνέδριο: είναι μια πρόσκληση συμμετοχής σε μια παγκόσμια συζήτηση, με ρίζες στον τόπο και βλέμμα στο αύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συνέδριο έχει τη σφραγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (International Olive Council – IOC), επιβεβαιώνοντας την αξία, την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης — μια αναγνώριση που ο Οργανισμός αποδίδει διεθνώς με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια. Παράλληλα, το ELIA Lesvos Confest υποστηρίζεται από το Yale University και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενισχύοντας τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό του χαρακτήρα.

Στο 3ο ELIA Lesvos Confest 2026 θα συμμετάσχουν περίπου 50 διακεκριμένοι καθηγητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από πάνελ συζητήσεων και θεματικές ενότητες, το συνέδριο προσεγγίζει τους παλμούς που απασχολούν σήμερα τη ντόπια και τη διεθνή ελαιοκομία, εστιάζοντας στην ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, τη βιωσιμότητα, τη βιοποικιλότητα, την υγεία και τη διατροφή, την καινοτομία, τη γαστρονομία, τον ελαιοτουρισμό και την αλυσίδα αξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα εκπαιδευτικά και βιωματικά workshops, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ELIA Lesvos Confest και ενισχύουν τον διαδραστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι συνεδρίες αισθητηριακής εκπαίδευσης, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Λέσβο «μέσα από ένα ποτήρι», συμμετέχοντας σε ένα οργανωμένο γευστικό και αρωματικό ταξίδι με επιλεγμένα ελαιόλαδα τοπικών παραγωγών.

Το συνέδριο φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και σε επιλεγμένους χώρους της Λέσβου, συνδέοντας την επιστημονική γνώση με την παραγωγή, την αγορά και την κοινωνία. Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του 2ου ELIA Lesvos Confest, το οποίο εδραίωσε επάξια τη Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη των διεθνών συνεδρίων για το ελαιόλαδο, η φετινή διοργάνωση επιστρέφει πιο δυναμική, σύγχρονη, επίκαιρη και πολυδιάστατη.

Τη διοργάνωση, την οποία η εμπνεύστριά της Φωτεινή Τιρπιντήρη χαρακτηρίζει ως «μία μοναδική εμπειρία γνώσης και εξέλιξης», υλοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος», του οποίου είναι πρόεδρος. Πρόκειται για έναν οργανισμό με πυρήνα την ανάδειξη της ελαιοκομικής ταυτότητας και του πολιτισμού της ελιάς στην Ελλάδα και διεθνώς. Μέσα από στοχευμένες δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασίες με διεθνείς φορείς, ο Σύλλογος έχει διαμορφώσει μια συνεχή πλατφόρμα διαλόγου και καινοτομίας, προωθώντας την αξία του ελαιολάδου όχι μόνο ως προϊόν, αλλά ως πολιτισμικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο, με στόχο οι συμμετέχοντες να γίνουν πλουσιότεροι σε γνώση, συναισθήματα, εμπειρίες και δεσμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τις συνεδρίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της εκδήλωσης: https://elialesvosconfest.com στην ενότητα Registration.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο για τη διοργάνωση

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διπλασιάζεται η επιδότηση στο πετρέλαιο των ψαράδων

Έως 32 λεπτά το λίτρο η ενίσχυση για το διάστημα Απριλίου – Αυγούστου 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Διπλασιάζεται η επιδότηση στο πετρέλαιο των ψαράδων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το άγνωστο σχέδιο για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων

Διέξοδο στο αδιέξοδο που το ίδιο δημιούργησε ψάχνει το Μέγαρο Μαξίμου-Εξετάζουν «λύσεις» με το μυαλό στα αγροτικά μπλόκα
Το άγνωστο σχέδιο για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΓΕΥΣΗ

Νέο κύμα ακρίβειας στη φέτα με αυξήσεις έως 2 ευρώ το κιλό

Ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο προβλέπει της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Μιχάλης Σαράντης
Νέο κύμα ακρίβειας στη φέτα με αυξήσεις έως 2 ευρώ το κιλό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χωρίς διαθέσιμα δρομολόγια για τον Νοέμβριο Xίος και Μυτιλήνη

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η μη έγκαιρη ανακοίνωση του προγράμματος δρομολογίων για τους επόμενους μήνες
Χωρίς διαθέσιμα δρομολόγια για τον Νοέμβριο Xίος και Μυτιλήνη
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην Τουρκία

Αναμένεται μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την κεντρική τράπεζα της χώρας
Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια έπεσε η τιμή του Brent

Η αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου η αιτία της μικρής υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου
Κάτω από τα 100 δολάρια έπεσε η τιμή του Brent
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Δεν βγαίνουμε» φωνάζουν οι ψαράδες της Λέσβου

Κινητοποίηση των αλιέων μέσης αλιείας στο λίμάνι της Μυτιλήνης - Μιλούν για ασφυκτικό λειτουργικό κόστος
«Δεν βγαίνουμε» φωνάζουν οι ψαράδες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με μεγάλη καθυστέρηση ανοίγουν οι πληρωμές σε νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης

Ξεκινούν οι διαδικασίες εκταμίευσης για δύο αγροτικά προγράμματα
Με μεγάλη καθυστέρηση ανοίγουν οι πληρωμές σε νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Φουρτούνα οργής από τους ψαράδες της Λέσβου

Ο Παναγιώτης Νανίδης πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας του Δήμου Δυτικής Λέσβου μιλά στο «Ν» για τα έξοδα που εξανεμίζουν το μεροκάματο και καλεί στην κινητοποίηση της Κυριακής 11 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Φουρτούνα οργής από τους ψαράδες της Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η οικονομική ασφυξία, ο δάκος και η συγκομιδή της ελιάς

Ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος μίλησε για την προετοιμασία της συγκομιδής, τους κινδύνους για την ποιότητα του λαδιού και την ανάγκη συνεργασίας των παραγωγών στον ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm Στο Νησί και την εκπομπή «Οικονομία της υπαίθρου»
Η οικονομική ασφυξία, ο δάκος και η συγκομιδή της ελιάς
ΑΓΟΡΑ

Δύο γυναίκες, ένα νησί και ένα καφέ γεμάτο ζωή!

Από την Αθήνα και τη Σμύρνη στη Λέσβο, δύο διαφορετικές διαδρομές έγιναν ένα κοινό ξεκίνημα με καφέ, παρέα και αγάπη για τη ζωή στο νησί
Δύο γυναίκες, ένα νησί και ένα καφέ γεμάτο ζωή!
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Ρούμπιο στην Ελλάδα

Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ ζητά να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές εκτός συνόρων
Αντιδράσεις για την επίσκεψη Ρούμπιο στην Ελλάδα