× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Εταιρεία Αιολικών Μελετών αποχαιρετά τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον επί σειρά ετών Πρόεδρό της και κορυφαίο πνευματικό άνθρωπο της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/1/2026

Η Εταιρεία Αιολικών Μελετών αποχαιρετά τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Αιολικών Μελετών συνήλθε εκτάκτως μετά την αναγγελία του θανάτου του επί σειρά ετών Προέδρου της, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, προκειμένου να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε μια εμβληματική προσωπικότητα της εκπαίδευσης και της πνευματικής ζωής της Λέσβου.

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης υπηρέτησε με συνέπεια, ήθος και βαθιά γνώση την Εταιρεία, τον χώρο της εκπαίδευσης και την κοινωνία του τόπου, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό αποτύπωμα προσφοράς και αξιών. Γεννημένος το 1933 στη Μυτιλήνη, παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ενεργό και δημιουργικό μέλος της τοπικής κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με σπουδές στη Φιλολογία, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη δημόσια εκπαίδευση, υπηρετώντας από θέσεις ευθύνης ως φιλόλογος, διευθυντής σχολικής μονάδας, Προϊστάμενος Εκπαίδευσης και Σχολικός Σύμβουλος. Μέσα από το έργο του συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση παιδαγωγικής συνείδησης και εκπαιδευτικού ήθους σε γενιές μαθητών και εκπαιδευτικών.

Παράλληλα με την εκπαιδευτική του διαδρομή, ανέπτυξε πλούσια πνευματική δραστηριότητα, με ενασχόληση στην ιστορική έρευνα, τη λαογραφία και τη λογοτεχνική κριτική. Το συγγραφικό και αρθρογραφικό του έργο χαρακτηριζόταν από νηφαλιότητα, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα, αναδεικνύοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου, τη λεσβιακή Άνοιξη, το προσφυγικό ζήτημα και θέματα συλλογικής μνήμης και κοινωνικής αυτογνωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημόσια και κοινωνική του παρουσία υπήρξε σταθερή και ουσιαστική. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου Λήμνου και συμμετείχε ενεργά σε φορείς κοινωνικής ευαισθητοποίησης, ενώ για σειρά ετών υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Εταιρείας Αιολικών Μελετών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβαλε καθοριστικά στον επιστημονικό προσανατολισμό, το κύρος και το ήθος του έργου της, αποτελώντας πνευματικό σημείο αναφοράς και φορέα συλλογικής μνήμης.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μακρόχρονη και ανιδιοτελή προσφορά του, καθώς και τη συνολική του συμβολή στην εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της Λέσβου, το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του. Παράλληλα, αποφασίζεται η σύσσωμη παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου στη νεκρώσιμη ακολουθία, η εκφώνηση επικήδειου λόγου από την Ταμία του Συμβουλίου κα Πέρθα Καλέμη, η κατάθεση στεφάνου στη μνήμη του, καθώς και η αφιέρωση του υπό έκδοση τόμου των «Αιολικών Χρονικών» στο όνομά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, το ψήφισμα προβλέπει τη δημοσιοποίησή του και την κοινοποίησή του στην οικογένεια του εκλιπόντος, ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς του.

Με το παρόν ψήφισμα, η Εταιρεία Αιολικών Μελετών τιμά τη μνήμη του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη και δεσμεύεται να διατηρήσει ζωντανή την πνευματική και ηθική του παρακαταθήκη μέσα από το έργο και τις αξίες της, συνεχίζοντας την πορεία που εκείνος με συνέπεια και αξιοπρέπεια χάραξε.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χωρίς νερό ξανά και ξανά το Πυργί Μυτιλήνης

Ο κάτοικος της περιοχής Εμμανουήλ Καρέκος καταγράφει αλλεπάλληλες πολύωρες διακοπές, αντιφατικές ενημερώσεις και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από τη ΔΕΥΑΛ
Χωρίς νερό ξανά και ξανά το Πυργί Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στο κόκκινο η Λέσβος με ισχυρούς ανέμους και ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Ενισχυμένοι βοριάδες έως και τον Δεκαπενταύγουστο – Σταδιακή εξασθένηση από τη Δευτέρα και αισθητή βελτίωση την Τρίτη
Στο κόκκινο η Λέσβος με ισχυρούς ανέμους και ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα

Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο 2027 η Λέσβος θα αποκτήσει ξανά κολυμβητήριο, δεκαπέντε χρόνια μετά το κλείσιμο της παλιάς εγκατάστασης στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά σε στρατιωτικό όχημα κοντά στο στρατόπεδο της Παγανής στη Μυτιλήνη

Η φωτιά έσβησε χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί
Φωτιά σε στρατιωτικό όχημα κοντά στο στρατόπεδο της Παγανής στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, βγάζει την ουρά της απ` έξω»

Δήλωση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Δουδωνή για την ανακοίνωση της ΔΕΕΠ Λέσβου για τον αφθώδη πυρετό
«Η κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, βγάζει την ουρά της απ` έξω»
ΧΩΡΙΑ

Τσιμεντοστρώσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου στο Πέραμα

Τις εργασίες επισκέφθηκε σήμερα ο δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της κοινότητας και τον αντιδήμαρχο της περιοχής
Τσιμεντοστρώσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου στο Πέραμα
ΧΩΡΙΑ

Ξεκινά το έργο αποκατάστασης του δρόμου της Εφταλούς

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής
Ξεκινά το έργο αποκατάστασης του δρόμου της Εφταλούς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί βοριάδες στη Λέσβο την Πέμπτη

Προειδοποίηση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης προς ναυτιλλομένους, αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών
Ισχυροί βοριάδες στη Λέσβο την Πέμπτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε κατάσταση συναγερμού η Λέσβος την Πέμπτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με κατηγορία κινδύνου 5 – Ο Δήμος Μυτιλήνης καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν εργασίες και δραστηριότητες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά
Σε κατάσταση συναγερμού η Λέσβος την Πέμπτη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική του ΠΑΣΟΚ Λέσβου στη ΔΕΕΠ ΝΔ για την καθυστερημένη παρέμβαση

Η ανακοίνωση αναφέρεται στην εξάπλωση της ζωονόσου, στις αντικρουόμενες οδηγίες των υπηρεσιών και στο γάλα που παραμένει χωρίς αποζημίωση
Κριτική του ΠΑΣΟΚ Λέσβου στη ΔΕΕΠ ΝΔ για την καθυστερημένη παρέμβαση
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νέο πυροσβεστικό όχημα για το Πλωμάρι ζητά ο Βαλσαμίδης

Παρέμβαση στην Περιφερειακή Επιτροπή για την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας και την κάλυψη αναγκών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Νέο πυροσβεστικό όχημα για το Πλωμάρι ζητά ο Βαλσαμίδης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ανατολικά του Αιγαίου: Τέσσερα Νησιά, Μία Θάλασσα

Τέσσερις φωτογραφικές ομάδες από Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο συναντώνται σε μια κοινή εικαστική αφήγηση – Εγκαίνια τη Δευτέρα 17 Αυγούστου
Ανατολικά του Αιγαίου: Τέσσερα Νησιά, Μία Θάλασσα