× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ΑΑΔΕ «χρέωσε» κατά λάθος πάνω από 108 δισ. ευρώ το 2024

Αποκαλυπτική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για σοβαρά κενά στο Taxisnet και ελλείψεις στους μηχανισμούς ελέγχου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2026

Η ΑΑΔΕ «χρέωσε» κατά λάθος πάνω από 108 δισ. ευρώ το 2024
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σημαντικές αδυναμίες στον τρόπο βεβαίωσης φόρων και προστίμων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φέρνει στο φως η πρόσφατη Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποκαλύπτοντας ότι το 2024 καταλογίστηκαν λανθασμένα σε φορολογούμενους ποσά που ξεπερνούν τα 108,31 δισ. ευρώ.

Τα υπέρογκα αυτά ποσά εμφανίστηκαν προσωρινά στους λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων, προκαλώντας έντονη ανησυχία, μέχρι να εντοπιστούν τα σφάλματα και να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στις απαραίτητες διαγραφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, περισσότερο από το 90% των λανθασμένων χρεώσεων οφείλεται σε εσφαλμένες βεβαιώσεις φόρων, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την απουσία επαρκών ηλεκτρονικών μηχανισμών ελέγχου στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet.

Παραδείγματα εντυπωσιακών λαθών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταγράφει χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Η μεγαλύτερη αφορά καταλογισμό ύψους 66,67 δισ. ευρώ από το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Θεσσαλονίκης σε φορολογούμενο, ο οποίος ήταν υπόχρεος σε φόρο πλοίων για το 2023. Το ποσό προέκυψε από λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων στη δήλωση και διορθώθηκε εκ των υστέρων.

Αντίστοιχα, από το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής καταλογίστηκαν 9,99 δισ. ευρώ λόγω εσφαλμένης καταχώρησης φόρου κληρονομιάς, ενώ άλλα 10,02 δισ. και 10,03 δισ. ευρώ προέκυψαν από λάθη στη βεβαίωση προστίμων μητρώου.

Παράλληλα, καταγράφηκε και περίπτωση από τη ΔΟΥ Βέροιας, όπου επιβλήθηκε εσφαλμένα πρόστιμο ύψους 10,20 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης διαγράφηκε μετά τον εντοπισμό του σφάλματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ευθύνες του πληροφοριακού συστήματος

Σχολιάζοντας τα δεδομένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει ότι τα διαγραφέντα ποσά επηρεάζουν ουσιαστικά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καθώς αντανακλούν απώλειες εσόδων που προκύπτουν από απαιτήσεις οι οποίες δεν μπορούν τελικά να εισπραχθούν.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έλλειψη σύγχρονων ηλεκτρονικών δικλίδων ασφαλείας, που θα μπορούσαν να λειτουργούν προληπτικά και να αποτρέπουν την καταχώρηση υπέρογκων ποσών πριν αυτά οριστικοποιηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, δεν υφίστανται επαρκείς μηχανισμοί που να «φρενάρουν» αυτόματα τη βεβαίωση ποσών όταν αυτά υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια, με αποτέλεσμα να περνούν στο σύστημα σοβαρά λάθη χωρίς άμεσο έλεγχο.

Προτάσεις και χρονοδιάγραμμα βελτιώσεων

Το πρόβλημα των ελλιπών ελέγχων έχει ήδη επισημανθεί και από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Ελέγχων της ΑΑΔΕ, η οποία έχει καταθέσει πρόταση για την ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών δικλίδων ασφαλείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το σχετικό έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 26.12.2025, με στόχο τη δημιουργία αυτοματοποιημένων ελέγχων που θα περιορίζουν δραστικά τα λάθη κατά την υποβολή και επεξεργασία φορολογικών δηλώσεων.

Στόχος η αποφυγή νέων διαγραφών

Κλείνοντας, το Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των βεβαιούμενων εσόδων και να περιορίζεται η ανάγκη για μαζικές διορθώσεις εκ των υστέρων.

Όπως επισημαίνεται, η αποτελεσματική λειτουργία του φορολογικού συστήματος δεν προστατεύει μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη φορολογική διοίκηση.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Όλο και περισσότεροι χωρίς αρκετό φαγητό στην Ελλάδα

Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μέρος του πληθυσμού στην κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών
Όλο και περισσότεροι χωρίς αρκετό φαγητό στην Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των «Νήσος Σάμος» και «Διαγόρας» ως τις 18 Οκτωβρίου

Πώς διαμορφώνονται οι αναχωρήσεις από Μυτιλήνη και Πειραιά από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου – Δεν απαιτείται αλλαγή εισιτηρίων για τα τροποποιημένα δρομολόγια
Αλλαγές στα δρομολόγια των «Νήσος Σάμος» και «Διαγόρας» ως τις 18 Οκτωβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός άνδρας από την κακοκαιρία στην Ρόδο

Φέρεται να παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής στην παραλία Στεγνά στη Ρόδο - Εντοπίστηκε κάτω από καλαμιές και φερτά υλικά
Νεκρός άνδρας από την κακοκαιρία στην Ρόδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Καμία απόφαση ερήμην της Χίου» για το κλείσιμο του αεροδρομίου

Το Συντονιστικό Γραφείο ΕΛ.Α.Σ. Χίου ζητά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, άμεση καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και πλήρη διασφάλιση των αεροδιακομιδών
«Καμία απόφαση ερήμην της Χίου» για το κλείσιμο του αεροδρομίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πίσω από τις καλές… αφίξεις, το τουριστικό χάσμα

Η Λέσβος προσεγγίζει τις καλύτερες επιδόσεις της από το 2004, με εξαίρεση το ρεκόρ του 2025 – Μειώνονται οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο Βόρειο Αιγαίο, αυξάνονται στο Νότιο Αιγαίο και στη χώρα
Πίσω από τις καλές… αφίξεις, το τουριστικό χάσμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα κρασιά της Σάμου στο Athens Wine & Art Festival

Ο ΕΟΣ Σάμου συμμετέχει στη διοργάνωση στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στο Κτήριο Ολυμπιάς στο Μοναστηράκι
Τα κρασιά της Σάμου στο Athens Wine & Art Festival
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κλειστά τα σχολεία στον Αγιο Ευστράτιο την Τετάρτη λόγω κακοκαιρίας

Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού για τις 14 Οκτωβρίου. Προβλέπονται θυελλώδεις άνεμοι που ενδέχεται να φτάσουν τα 10 μποφόρ
Κλειστά τα σχολεία στον Αγιο Ευστράτιο την Τετάρτη λόγω κακοκαιρίας
ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν μισό εκατομμύριο επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Μόλις 2,4% ο ρυθμός αύξηση της επιβατικής κίνησης στο εννεάμηνο του 2026. Με ρυθμό 5,1% αυξήθηκαν οι επιβάτες που πέρασαν από τα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece.
Σχεδόν μισό εκατομμύριο επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Κάλεσμα Ζαχαριάδη για «πανστρατιά» με τον Αλέξη Τσίπρα

Την απόφασή του να συμμετάσχει στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη γνωστοποίησε ο Κώστας Ζαχαριάδης, θέτοντας ως στόχο την προοδευτική αλλαγή
Κάλεσμα Ζαχαριάδη για «πανστρατιά» με τον Αλέξη Τσίπρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aqua Blue εκτός δρομολογίων και πάλι ως τις 15 Οκτωβρίου

Η επίσημη αιτιολογία είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες
Aqua Blue εκτός δρομολογίων και πάλι ως τις 15 Οκτωβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο της ΕΛΣΤΑΤ 30.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η έρευνα θα καταγράψει αφίξεις και διανυκτερεύσεις Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, κυρίως ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»
Στο μικροσκόπιο της ΕΛΣΤΑΤ 30.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κουβάδες και σακούλες στον ανακαινισμένο αεροσταθμό της Χίου

Η ισχυρή βροχή αποκάλυψε προβλήματα στο κτίριο που παραδόθηκε πριν από λιγότερο από έναν χρόνο
Κουβάδες και σακούλες στον ανακαινισμένο αεροσταθμό της Χίου