× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μειωμένα τροχαία ατυχήματα στο Βόρειο Αιγαίο τον Δεκέμβριο 2025

Τα στοιχεία της Αστυνομίας δείχνουν λιγότερα περιστατικά σε Λέσβο Χίο και Σάμο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2026

Μειωμένα τροχαία ατυχήματα στο Βόρειο Αιγαίο τον Δεκέμβριο 2025
' χρόνος ανάγνωσης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου έδωσε στη δημοσιότητα τον μηνιαίο απολογισμό για τα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2025 στους νομούς Λέσβου Χίου και Σάμου. Τα στοιχεία συνοδεύονται από σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024 και αποτυπώνουν μια εικόνα συγκρατημένης βελτίωσης στα τροχαία ατυχήματα αλλά και έντονης παραβατικότητας σε βασικούς κανόνες κυκλοφορίας.

Συνολικά τον Δεκέμβριο του 2025 σημειώθηκαν 5 τροχαία ατυχήματα έναντι 7 τον Δεκέμβριο του 2024. Δεν καταγράφηκαν θανατηφόρα περιστατικά σε αντίθεση με 1 τον προηγούμενο χρόνο ενώ σημειώθηκε 1 σοβαρό τροχαίο ατύχημα και 4 ελαφρά. Από τα ατυχήματα σε αστικές και αγροτικές περιοχές προέκυψαν 6 παθόντες όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2024 είχαν καταγραφεί 9. Ειδικότερα δεν υπήρξαν νεκροί καταγράφηκε 1 βαριά τραυματίας και 5 ελαφρά τραυματίες γεγονός που αποτυπώνει μια σαφή μείωση της σοβαρότητας των συνεπειών στην άσφαλτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής και τροχονομικής έρευνας τα βασικά αίτια των τροχαίων παραμένουν διαχρονικά και σχετίζονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η υπερβολική ταχύτητα η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα η παραβίαση της σήμανσης τα αντικανονικά προσπεράσματα η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η έλλειψη προσοχής συνεχίζουν να αποτελούν κρίσιμους παράγοντες πρόκλησης ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο των νησιών.

Παράλληλα οι υπηρεσίες Τροχαίας και οι λοιπές αστυνομικές δυνάμεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου βρίσκονταν σε διαρκή ετοιμότητα εφαρμόζοντας συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό τον Δεκέμβριο του 2025 συνελήφθησαν 10 άτομα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ενώ οι έλεγχοι ανέδειξαν υψηλό αριθμό επικίνδυνων παραβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι 706 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα οι 62 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος καθώς και οι 54 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και οι 24 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Καταγράφηκαν επίσης δεκάδες παραβάσεις που σχετίζονται με παραβίαση προτεραιότητας κίνηση στο αντίθετο ρεύμα αντικανονικά προσπεράσματα χρήση κινητού τηλεφώνου επικίνδυνους ελιγμούς φθαρμένα ελαστικά ελλείψεις ΚΤΕΟ και παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων γεγονός που δείχνει ότι η τήρηση των βασικών κανόνων παραμένει ζητούμενο.

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι η οδική ασφάλεια αφορά όλους τους χρήστες του δρόμου και επισημαίνει την ανάγκη για συνετή και υπεύθυνη οδήγηση. Η πιστή εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η αποφυγή αλκοόλ η τήρηση των ορίων ταχύτητας η χρήση ζώνης και κράνους ο σεβασμός στη σήμανση και στους πεζούς καθώς και η πλήρης προσοχή κατά την οδήγηση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για ασφαλείς μετακινήσεις.

Όπως τονίζεται από την Αστυνομία οι σχετικές συμβουλές θα επαναλαμβάνονται συστηματικά με στόχο την ενίσχυση της κυκλοφοριακής παιδείας και την εμπέδωση μιας πιο ώριμης οδικής κουλτούρας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με επιτυχία η «Ημέρα Επανεκκίνησης» στο ΚΔΒΜ Δελημήτρου Δημήτρη στην Καλλονή

Δωρεάν καθοδήγηση, επαγγελματικός προσανατολισμός και ενδυνάμωση για πολίτες που αναζητούν το επόμενο βήμα στη ζωή και την εργασία τους
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η αιμοδοσία των δικηγόρων

Μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές των νησιών φωτογραφίζουν τον αθλητισμό και τη δημιουργία

Το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης προκηρύσσει τον 3ο διανησιωτικό μαθητικό διαγωνισμό φωτογραφίας για σχολεία του Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθαίνοντας την ιστορία της πόλης μέσα από την αρχιτεκτονική

Μαθητές της Ε΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Μυτιλήνης σε πιλοτικό πρόγραμμα για τα διδακτήρια της πόλης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Παρέμβαση ΑΔΕΔΥ Λέσβου για αγρότες και σχολεία

Στήριξη στις κινητοποιήσεις και ξεκάθαρο όχι στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Αυτό που ζούμε στα Δάφια είναι το αύριο για όλα τα σχολεία»

Η μαρτυρία του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δαφίων για καθυστερήσεις, περιορισμό πόρων και απώλεια ελέγχου στη λειτουργία των σχολικών μονάδων από τις καταργήσεις των Σχολικών Επιτροπών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Το κιρκινέτσι» κόβει τη βασιλόπιτα του

Η εκδήλωση θα συνδυαστεί με κουβέντα για το παρόν και το μέλλον των γειτονιών Κουλμπάρας και Κιόσκι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πρωτάθλημα Δρόμου σε Ανώμαλο έδαφος σε Λέσβο και Λήμνο

Από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου το Σάββατο 17 Ιανουαρίου
ΥΓΕΙΑ

Μετά από χρόνια αδράνειας θετική εξέλιξη για το ΚΕΦΙΑΠ Λέσβου

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Βρίσα αποκτά ξανά σχολείο

Την Πέμπτη η υπογραφή της σύμβασης για το νέο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό πεζού στην Καλλονή

Δικογραφία σε βάρος του οδηγού ταξί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σφοδρή επίθεση της ΔΑΣ στην κυβερνητική πολιτική για τα σχολεία

Μιλά για δραματική μείωση χρηματοδότησης γραφειοκρατικό χάος και προώθηση της εμπορευματοποίησης της παιδείας