
Το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ παρεμβαίνει με δύο διαδοχικές ανακοινώσεις, τοποθετούμενο τόσο υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων όσο και ενάντια στην προωθούμενη κατάργηση των σχολικών επιτροπών, συνδέοντας τα ζητήματα με τη συνολική πολιτική που ασκείται σε βάρος των εργαζομένων και των δημόσιων αγαθών.
Στην πρώτη ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ Λέσβου δηλώνει αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα οξύνονται από το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τη γενικότερη απαξίωση της αγροτικής δραστηριότητας. Κάνει λόγο για κυβερνητική αδιαφορία την ίδια στιγμή που, όπως αναφέρει, κυκλώματα λυμαίνονται τις επιδοτήσεις, παραπέμποντας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με την ΑΔΕΔΥ να τονίζει ότι οι κινητοποιήσεις δεν περιορίζονται στην Ελλάδα αλλά εκδηλώνονται σε όλη την Ευρώπη, καθώς η αγροτική κοινότητα παλεύει για τη βιωσιμότητά της. Η συμφωνία Mercosur, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανοίγει τον δρόμο για ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες με χαμηλότερα κόστη παραγωγής και χωρίς τους ίδιους ελέγχους, γεγονός που εκτιμάται ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του αγροτικού κόσμου.
Στο ίδιο κείμενο, το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ συνδέει τον αγώνα των αγροτών με τα αιτήματα των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι χρήματα δεν βρίσκονται ούτε για την Υγεία, ούτε για την Εκπαίδευση, ούτε για την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ υπάρχουν όταν πρόκειται για απευθείας αναθέσεις και σκάνδαλα. Υπογραμμίζει ότι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αγρότες έχουν κοινά συμφέροντα, καταγγέλλοντας την προσπάθεια καλλιέργειας κοινωνικού αυτοματισμού και τονίζοντας πως η νίκη των αγροτών θα είναι νίκη για ολόκληρο τον λαό.
Στη δεύτερη ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ Λέσβου εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τις σχολικές επιτροπές που εξακολουθούν να λειτουργούν, χαρακτηρίζοντας τη Δημόσια Εκπαίδευση κοινωνικό αγαθό. Όπως επισημαίνεται, οι σχολικές επιτροπές αποτελούν τον μηχανισμό που μπορεί με ταχύτητα και ευελιξία να αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα των σχολείων.
Η κατάργησή τους, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, θα ενισχύσει τη γραφειοκρατία σε τέτοιο βαθμό ώστε τα σχολεία να δυσκολεύονται να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα και να πραγματοποιήσουν αναγκαίες επισκευές σε εύλογο χρόνο. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μετατεθεί μεγάλο μέρος των λειτουργικών δαπανών στις οικογένειες των μαθητών, σε μια περίοδο που το οικογενειακό εισόδημα πιέζεται από καθηλωμένους μισθούς και γενικευμένη ακρίβεια.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται και για το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας χορηγών στα σχολεία, όχι μόνο με διαφημιστικούς όρους αλλά και με παρεμβάσεις στο περιεχόμενο των σπουδών, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Η ΑΔΕΔΥ Λέσβου δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα σταθούν για μία ακόμη φορά εμπόδιο στα σχέδια που, όπως αναφέρει, οδηγούν στη διάλυση των Δημόσιων Υπηρεσιών και στην ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Αγαθών.