× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρωχημένα συστήματα πίσω από το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

Παραμύθια της χαλιμάς τα όσα ανακοινώθηκαν περί κυβερνοεπίθεσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/1/2026

Παρωχημένα συστήματα πίσω από το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών
' χρόνος ανάγνωσης

 Στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστο Δήμα, υποβλήθηκε το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για το μπλακ άουτ του FIR Αθηνών που προκάλεσε χάος στα ελληνικά αεροδρόμια στις 4 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, το συμβάν οφειλόταν σε «ψηφιακό θόρυβο» και αποσυγχρονισμό τηλεπικοινωνιακών συστημάτων παλαιάς τεχνολογίας, χωρίς να διαπιστωθεί ζήτημα αεροπορικής ασφάλειας ή κυβερνοεπίθεση, ενώ προτείνονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «το υφιστάμενο σύστημα Επικοινωνιών Φωνής (VCS – Voice Communication System) της ΥΠΑ και κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξή της, βασίζονται σε παρωχημένη τεχνολογία (SDH – Synchronous Digital Hierarchy) που είναι εκτός υποστήριξης από τον κατασκευαστή, χωρίς δυνατότητα παροχής ουσιαστικών εγγυήσεων λειτουργίας.»

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Επιτροπή, υπό τον Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας Χρήστο Τσίτουρα, συμμετείχαν ως μέλη: ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας, ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Ζαμπακόλας, Μηχανικός Επικοινωνιών Επιτελής ΓΕΕΘΑ, ο υποδιευθυντής εποπτείας φάσματος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Νίκος Ηγουμενίδης, εκπρόσωπος του EUROCONTROL (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας), ενώ συμμετείχε ως παρατηρητής και εκπρόσωπος του EASA (European Union Aviation Safety Agency). Η Επιτροπή αναγνώρισε ως εμπλεκόμενους φορείς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), από τους οποίους ζήτησε και έλαβε επίσημη αναφορά των δράσεών τους, ενώ αξιολόγησε και τις πληροφορίες που έλαβε από συνεντεύξεις με στελέχη των δύο οργανισμών.

 

Τι έδειξε το πόρισμα για το μπλάκ άουτ: Ποιος ευθύνεται το μπάχαλο στις πτήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων: το Συμβάν οφείλεται σε «ψηφιακό θόρυβο», ο οποίος προκλήθηκε λόγω αποσυγχρονισμού σε πλειάδα ετερογενών διατάξεων/διεπαφών που καταλήγουν στις εγκαταστάσεις των ΚΕΠΑΘΜ, με αποτέλεσμα την ακούσια ενεργοποίηση/συνεχή εκπομπή κρίσιμου αριθμού πομπών και την υποβάθμιση/διακοπή κρίσιμων τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων. Η πλήρης επαναφορά επετεύχθη κατόπιν επανασυγχρονισμού/επανεκκινήσεων που ακολούθησαν την επαναδρομολόγηση κίνησης στο δίκτυο κορμού. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως για λόγους Ασφάλειας Πτήσεων, επιβλήθηκε πλήρης περιορισμός χωρητικότητας (zero rate) και εφαρμόστηκαν διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Η επαναφορά των παρεχόμενων Υπηρεσιών ήταν σταδιακή, ενώ η πλήρης αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε στις 16:53 τοπική ώρα, μετά από εκούσια ενέργεια του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

 

Με βάση τις Αναφορές στην πλατφόρμα ECCAIRS και την αξιολόγηση της ΑΠΑ, το Περιστατικό κατατάχθηκε ως χαμηλής διακινδύνευσης (Green Area), χωρίς αναφορά παραβίασης ελαχίστων διαχωρισμών. Επιπλέον, δεν προέκυψαν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης ή εξωγενούς κακόβουλης παρεμβολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο κεφάλαιο, δε, που αφορά στα ζητήματα Αεροπορικής Ασφάλειας αναφέρεται πως δεν διαπιστώθηκε ζήτημα αεροπορικής ασφάλειας υπό την έννοια της έκθεσης αεροσκαφών σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο.

 

Στο πόρισμά της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το υφιστάμενο σύστημα Επικοινωνιών Φωνής (VCS – Voice Communication System) της ΥΠΑ και κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξή της, βασίζονται σε παρωχημένη τεχνολογία (SDH – Synchronous Digital Hierarchy) που είναι εκτός υποστήριξης από τον κατασκευαστή, χωρίς δυνατότητα παροχής ουσιαστικών εγγυήσεων λειτουργίας.

 

Στο πόρισμά της, η Ειδική Επιτροπή καταλήγει στις εξής εισηγήσεις:

α) επίσπευση της μετάβασης σε τεχνολογία VoIP (Voice over IP), με την ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειας – εγκατάστασης και θέσης σε επιχειρησιακή λειτουργία του νέου VCS/RCS (Voice Communication System / Radio Communication System) και των 495 νέων πομποδεκτών,

β) θεσμοθέτηση σταθερού κοινού μηχανισμού άμεσης απόκρισης ΥΠΑ–ΟΤΕ και τυποποιημένων διαδικασιών κρίσεων με δοκιμές/εκπαίδευση υπό εποπτεία ΑΠΑ,

 

γ) ενίσχυση με τηλεμετρία/τηλεχειρισμό και δυνατότητα εκτέλεσης από άκρο σε άκρο διαγνωστικών ελέγχων στα κομβικά σημεία,

δ) ενίσχυση εποπτείας ραδιοφάσματος από την ΕΕΤΤ για έγκαιρο εντοπισμό παρεμβολών/ανωμαλιών, καθώς και

ε) μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων του ΚΕΠΑΘΜ σε καταλληλότερο περιβάλλον, με στόχο τη μείωση συστημικών επιχειρησιακών κινδύνων και εξαρτήσεων με στόχο να διασφαλισθεί η αδιάλειπτη και ασφαλής παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

 

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Το πλοίο της Sea Jets συνεχίζει τα δρομολόγια στην γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος η «κατανόηση» στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Σκληρή αντιμετώπιση των αγροτικών μπλόκων έδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε λίγο μετά την συνάντηση του με αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Γαλλία και Ισπανία

Στόχος η ανατροπή της απόφασης που λήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μία από τα ίδια το αποτέλεσμα της συνάντησης Μητσοτάκη με αγρότες

Νέα πανελλαδική σύσκεψη η απάντηση των αγροτικών μπλόκων
ΕΛΛΑΔΑ

Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ράλι έκαναν οι τιμές των τροφίμων, + 20% οι σοκολάτες, + 13,1% τα κρέατα, + 10,6% τα φρούτα. Βουτιά 34,1% έκανε η λιανική τιμή του ελαιολάδου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι άνθρωποι πίσω από τις αποφάσεις της Περιφέρειας

Ποιοι αντιπεριφερειάρχες χειρίζονται κρίσιμους τομείς στο Βόρειο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βλάβη στην άγκυρα κράτησε δεμένο το ΤΑΛΩΣ στο λιμάνι των Μεστών

Απαγόρευση απόπλου μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος και την έγκριση του νηογνώμονα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναστάτωση στο λιμάνι Αγίου Ευστρατίου από πτώση οχήματος

Άμεση κινητοποίηση της Λιμενικής Αρχής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώνεται η θητεία του Αλέξανδρου Κουβακά στο Βόρειο Αιγαίο

Αποστρατεύεται ο Αρχιπύραρχος και Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών μετά από απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγή σκυτάλης στην 98 ΑΔΤΕ με μετάθεση του Νικολάου Γκρέτσα

Αποχωρεί από τη Λέσβο ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ και αναλαμβάνει καθήκοντα στη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών
ΕΛΛΑΔΑ

Αποστρατεύεται ένας σταθερός φίλος της Λέσβου

Ο Υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας ολοκληρώνει μια μακρά διαδρομή προσφοράς στο Πυροσβεστικό Σώμα αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα και στο Βόρειο Αιγαίο την περίοδο που είχε υπηρετήσει
ΕΛΛΑΔΑ

Ράλι χωρίς φρένο για τη χρυσή λίρα

Από τα 826 στα 1.020,8 ευρώ με τους Έλληνες να επιβεβαιώνουν τη διαχρονική τους εμπιστοσύνη στον χρυσό