× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σφοδρή επίθεση Δουδωνή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αμυνας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από το ΠΑΣΟΚ με αιχμές για πλήγμα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων και υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον Υπουργό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/1/2026

Σφοδρή επίθεση Δουδωνή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αμυνας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε σήμερα στη Βουλή ο Παναγιώτης Δουδωνής, ως εισηγητής της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Άμυνας. Ο βουλευτής έκανε λόγο για σοβαρή παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, επισημαίνοντας ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θίγει την ασφάλεια δικαίου και την προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων, ειδικά των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Ο Παναγιώτης Δουδωνής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προσβάλλει κεκτημένα δικαιώματα στρατιωτικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή σε έναν κλάδο που, όπως τόνισε, απολαμβάνει ιδιαίτερης συνταγματικής και νομολογιακής προστασίας λόγω της αποστολής του. Όπως ανέφερε, οι ρυθμίσεις δεν αφορούν απλώς το μέλλον, αλλά ανατρέπουν ήδη διαμορφωμένες υπηρεσιακές και επαγγελματικές καταστάσεις, χωρίς να συνοδεύονται από ουσιαστικές μεταβατικές διατάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επικαλείται συγκεκριμένους και πειστικούς λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια τέτοια κάμψη των συνταγματικών εγγυήσεων. Κατά τον ίδιο, η γενική αναφορά σε λειτουργική αναδιάρθρωση του στρατεύματος δεν επαρκεί για να αιτιολογήσει την ανατροπή δικαιωμάτων και προσδοκιών χιλιάδων στρατιωτικών.

Ο εισηγητής της ένστασης απάντησε με αιχμηρό τρόπο στην αναφορά του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, ο οποίος ευχήθηκε καλή τύχη σε όσους στρατιωτικούς προσφύγουν δικαστικά κατά του νομοσχεδίου. Ο Παναγιώτης Δουδωνής χαρακτήρισε τη στάση αυτή προσβλητική και τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις πλήττουν ευθέως το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως σημείωσε, όσα εξοπλιστικά προγράμματα και αν υλοποιηθούν, αυτά στηρίζονται στους ανθρώπους που υπηρετούν στο στράτευμα και στους οποίους, όπως είπε, στρέφεται τελικά ο νόμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη δημόσια διαβούλευση, επισήμανε ότι κατατέθηκαν 9.754 σχόλια από μεμονωμένους πολίτες και στρατιωτικούς, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, καταδεικνύει το εύρος της ανησυχίας που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο στο στράτευμα. Παρέθεσε μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποστράτου, του οποίου ο γιος εισήχθη με 18.940 μόρια στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού και σήμερα αμφισβητείται η επαγγελματική του προοπτική.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται το άρθρο 43 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Όπως ανέφερε, ο Υπουργός συγκεντρώνει υπερβολικές αρμοδιότητες, καθορίζοντας οργανικές θέσεις, κριτήρια, διαδικασίες αξιολόγησης, εξέλιξης και μετάταξης, αλλά και κρίνοντας επί των προσφυγών. Χαρακτήρισε το πλαίσιο αυτό ως ένα σύστημα όπου ο ίδιος καθορίζει, εφαρμόζει και ελέγχει τον κανόνα, κάνοντας λόγο για έναν Υπουργό παντοκράτορα.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει συνολικά 57 υπουργικές αποφάσεις, 7 προεδρικά διατάγματα και 26 κοινές υπουργικές αποφάσεις, φτάνοντας συνολικά τις 90 κανονιστικές πράξεις, κάτι που, κατά τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το Σύνταγμα.

Κλείνοντας, ο Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σταθερή και πατριωτική στάση υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας της χώρας, υπογραμμίζοντας όμως ότι καμία αμυντική πολιτική δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αν δεν στηρίζεται στους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, η ένσταση αντισυνταγματικότητας κατατέθηκε προκειμένου να προστατευθεί όχι μόνο το Σύνταγμα, αλλά και το κύρος και το φρόνημα του ελληνικού στρατεύματος.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»

Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για τη συνταγματική αναθεώρηση, την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το έγκλημα των Τεμπών και τις διώξεις για τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Στις 104.597 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, η σύμβαση – Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης
Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική

Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τον αγαπητό εργαζόμενο της Καθαριότητας για την ευσυνειδησία και την πολύτιμη προσφορά του
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο

«Μύδροι» Σταύρου Πολίτη κατά της Νομαρχιακής Επιτροπής που καταγγέλλει αποσιώπηση των οκτώ ερωτήσεων Παρασκευαΐδη για το Κτηματολόγιο και ζητά εκλογές για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής καθώς τη χαρακτήρίζει «Νόθο όργανο, χωρίς νομιμοποίηση από τη βάση»!
Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο
ΕΛΛΑΔΑ

«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης

Αυτονομία σε περισσότερους από 100 Δήμους, κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και επιστροφή του δεύτερου γύρου στις εκλογές -Αναλυτικά όλες οι ρηξικέλευστες προτάσεις
«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης

Πέντε διαδρομές έως τις 15 Αυγούστου οργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης. Δωρεάν μετακίνηση για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας
Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής

Φωτογραφικό υλικό εστάλη στο «Ν». Καθησυχαστικός ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χρήστος Τσιβγούλης για την ποιότητα των νερών
Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου

Παρατήρηση της ανατολής του φεγγαριού και αστροπαιχνίδια για παιδιά την Τετάρτη 29 Ιουλίου – Ελεύθερη είσοδος
Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Κανόνι της Θερμής

Ενημερώθηκαν ο Δήμος Μυτιλήνης και το Λιμενικό για την απομάκρυνσή της από την παραλία
Νεκρή θαλάσσια χελώνα  στο Κανόνι της Θερμής
ΧΩΡΙΑ

Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά

Μεγάλη κινητοποίηση λόγω των νωπών μνημών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2022. Η εστία περιορίστηκε σε λίγα τετραγωνικά μέτρα
Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης

Η ΕΔΕΥΑ καταγγέλλει τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από τον διάλογο και προειδοποιεί ότι στο βάθος βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του νερού και η αύξηση των τιμολογίων.
Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου

Διήμερη εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επίκεντρο τη γεωλογική κληρονομιά, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη βιωματική μάθηση των νέων
Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου