× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σφοδρή επίθεση Δουδωνή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αμυνας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από το ΠΑΣΟΚ με αιχμές για πλήγμα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων και υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον Υπουργό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/1/2026

Σφοδρή επίθεση Δουδωνή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αμυνας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε σήμερα στη Βουλή ο Παναγιώτης Δουδωνής, ως εισηγητής της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Άμυνας. Ο βουλευτής έκανε λόγο για σοβαρή παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, επισημαίνοντας ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θίγει την ασφάλεια δικαίου και την προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων, ειδικά των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Ο Παναγιώτης Δουδωνής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προσβάλλει κεκτημένα δικαιώματα στρατιωτικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή σε έναν κλάδο που, όπως τόνισε, απολαμβάνει ιδιαίτερης συνταγματικής και νομολογιακής προστασίας λόγω της αποστολής του. Όπως ανέφερε, οι ρυθμίσεις δεν αφορούν απλώς το μέλλον, αλλά ανατρέπουν ήδη διαμορφωμένες υπηρεσιακές και επαγγελματικές καταστάσεις, χωρίς να συνοδεύονται από ουσιαστικές μεταβατικές διατάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επικαλείται συγκεκριμένους και πειστικούς λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια τέτοια κάμψη των συνταγματικών εγγυήσεων. Κατά τον ίδιο, η γενική αναφορά σε λειτουργική αναδιάρθρωση του στρατεύματος δεν επαρκεί για να αιτιολογήσει την ανατροπή δικαιωμάτων και προσδοκιών χιλιάδων στρατιωτικών.

Ο εισηγητής της ένστασης απάντησε με αιχμηρό τρόπο στην αναφορά του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, ο οποίος ευχήθηκε καλή τύχη σε όσους στρατιωτικούς προσφύγουν δικαστικά κατά του νομοσχεδίου. Ο Παναγιώτης Δουδωνής χαρακτήρισε τη στάση αυτή προσβλητική και τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις πλήττουν ευθέως το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως σημείωσε, όσα εξοπλιστικά προγράμματα και αν υλοποιηθούν, αυτά στηρίζονται στους ανθρώπους που υπηρετούν στο στράτευμα και στους οποίους, όπως είπε, στρέφεται τελικά ο νόμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη δημόσια διαβούλευση, επισήμανε ότι κατατέθηκαν 9.754 σχόλια από μεμονωμένους πολίτες και στρατιωτικούς, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, καταδεικνύει το εύρος της ανησυχίας που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο στο στράτευμα. Παρέθεσε μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποστράτου, του οποίου ο γιος εισήχθη με 18.940 μόρια στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού και σήμερα αμφισβητείται η επαγγελματική του προοπτική.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται το άρθρο 43 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Όπως ανέφερε, ο Υπουργός συγκεντρώνει υπερβολικές αρμοδιότητες, καθορίζοντας οργανικές θέσεις, κριτήρια, διαδικασίες αξιολόγησης, εξέλιξης και μετάταξης, αλλά και κρίνοντας επί των προσφυγών. Χαρακτήρισε το πλαίσιο αυτό ως ένα σύστημα όπου ο ίδιος καθορίζει, εφαρμόζει και ελέγχει τον κανόνα, κάνοντας λόγο για έναν Υπουργό παντοκράτορα.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει συνολικά 57 υπουργικές αποφάσεις, 7 προεδρικά διατάγματα και 26 κοινές υπουργικές αποφάσεις, φτάνοντας συνολικά τις 90 κανονιστικές πράξεις, κάτι που, κατά τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το Σύνταγμα.

Κλείνοντας, ο Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σταθερή και πατριωτική στάση υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας της χώρας, υπογραμμίζοντας όμως ότι καμία αμυντική πολιτική δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αν δεν στηρίζεται στους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, η ένσταση αντισυνταγματικότητας κατατέθηκε προκειμένου να προστατευθεί όχι μόνο το Σύνταγμα, αλλά και το κύρος και το φρόνημα του ελληνικού στρατεύματος.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα για τις εκκρεμότητες του πρωτογενούς τομέα – Χρηματοδότηση, στελέχωση των Δήμων και μέτρα για το δημογραφικό στο επίκεντρο
«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προβλήματα στρατιωτικών και φαντάρων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις
Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης

Από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Αλκαίου και Νιάνια, με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω των εργασιών ανάπλασης
Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή με 120 συντελεστές για την 114η επέτειο Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, με στόχο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των επετείων
«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου