× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα χρονιά, με εντονη πολιτιστική δράση για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Το Αναγνωστήριο της Αγιάσου έκοψε την πίτα του την ημέρα των Θεοφανίων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/1/2026

Νέα χρονιά, με εντονη πολιτιστική δράση για το Αναγνωστήριο Αγιάσου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Για μία ακόμη χρονιά, την 6η Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανίων, το Πνευματικό Κέντρο της Αγιάσου, το Αναγνωστήριο «Η Ανάπτυξη», πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, τον απολογισμό του 2025 και τον προγραμματισμό του 2026. Την βασιλόπιτα ευλόγησε, όπως κάθε χρόνο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε τα καλύτερα για το Αναγνωστήριο, που για πολλά χρόνια προσφέρει στον πολιτισμό της Αγιάσου και ευρύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκ μέρους του Δ.Σ τον απολογισμό πραγματοποίησαν ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Σκορδάς, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Ξενέλλης και το μέλος Ηρακλής Κουντουρέλλης, μιας και ο Πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς απουσίαζε. 

Ο Παναγιώτης Σκορδάς τόνισε ότι το 2025 σημαδεύτηκε από δυο σημαντικά γεγονότα. Το ένα ήταν η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, η δημοπράτηση του έργου της επισκευής του Θεάτρου, η εγκατάσταση του εργολάβου και η έναρξη των εργασιών. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και αισιόδοξοι, ότι ύστερα από έναν πολύχρονο αγώνα, σε δύο χρόνια, όπως προβλέπει η σύμβαση, θα έχουμε ένα νέο, σύγχρονο θέατρο και τα «όνειρα μας θα πάρουν εκδίκηση», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναλυτικά στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Ηρακλής Κουντουρέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η διαθήκη του Αγιασώτη Βασίλη Θεοδώρου Σάββα, που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβρη του 2025. Σύμφωνα με αυτή, η οποία είχε συνταχθεί το 2017, όλη η περιουσία, κινητή και ακίνητη του εκλιπόντος κληροδοτείται στο Αναγνωστήριο. Ήδη έχουν κινηθεί οι απαραίτητες νομικές και διοικητικές ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αποδοχής και σύντομα  ο Βασίλης Σάββας θα ανακηρυχθεί  Μεγάλος Ευεργέτης του Αναγνωστηρίου σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού. Ο Αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου χαρακτήρισε την απόφαση του Βασίλη Σάββα ιδιαιτέρως τιμητική για το Αναγνωστήριο ως διαχρονικό πολιτιστικό, πνευματικό και κοινωνικό θεσμό της Αγιάσου.

Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων του Αναγνωστηρίου το 2025 ταξινομημένες ανά τμήμα. Τα Μουσικά, Θεατρικά, Εικαστικά, Χορευτικά τμήματα, η Βιβλιοθήκη, το Μουσείο υλοποίησαν ή συμμετείχαν σε πάνω από 50 δράσεις, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, προγράμματα, επισκέψεις, εκδόσεις στην Αγιάσο, στη Λέσβο και εκτός Λέσβου με μεγάλη επιτυχία.

Στη συνέχεια διαβάστηκε ο οικονομικός απολογισμός (έσοδα, έξοδα και υπόλοιπο ταμείου) και δόθηκε ένας σύντομος προγραμματισμός για το 2026, που εστιάζεται στη συνέχιση των εργασιών στο θέατρο και στην εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών.

Σε όλους του παρευρισκόμενους μοιράστηκε αγιασώτικη βασιλόπιτα (το δώρο για το φλουρί ήταν δωρεά του βιβλιοπωλείου της Κλειώς Χατζηδανιήλ)  και η έκδοση του Αναγνωστηρίου για τον εορτασμό των 130 χρόνων της ιστορίας του. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Αγιάσου Λευτέρης Κοτσώνης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, ο Πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου Μιχάλης Κουταλέλλης, ο Μιχάλης Πολυπαθέλλης ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, οι ιερείς της Αγιάσου και του Ασωμάτου και πολλά μέλη και φίλοι του Αναγνωστηρίου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους οι τρεις νέοι χώροι αναψυχής που κατασκεύασε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γέρας
Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη

Έως τις 19 Αυγούστου οι δηλώσεις συμμετοχής – Οι κατηγορίες και όλα τα στοιχεία της διοργάνωσης
Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι

Η ομάδα «Παραμυθοκαμώματα» παρουσιάζει μια παράσταση αφήγησης και μουσικής για μικρούς και μεγάλους
Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής σε κτίριο που βρίσκεται υπό ανακαίνιση
Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης

Στο σημείο μεταβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις
Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης