× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πράσινο φως για σημαντικές παρεμβάσεις σε Σάμο και Λέσβο

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για αποκαταστάσεις και αντιπλημμυρική προστασία -Δείτε αναλυτικά τα έργα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/1/2026

Πράσινο φως για σημαντικές παρεμβάσεις σε Σάμο και Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για τη Σάμο και τη Λέσβο φέρνει η απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής να εγκρίνει την ένταξη προς χρηματοδότηση σημαντικών έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τον ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο της Περιφερειακής Αρχής στη διεκδίκηση και ωρίμανση παρεμβάσεων με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Τα έργα που εγκρίθηκαν αφορούν αποκαταστάσεις σεισμόπληκτων μνημείων, ενίσχυση κρίσιμων υποδομών και παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Στη Σάμο, η Περιφέρεια εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για τη στερέωση και αποκατάσταση του σεισμόπληκτου Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Καρλόβασι, με προϋπολογισμό 744.000 €, καθώς και για τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στο Βαθύ, με προϋπολογισμό 657.200 €. Πρόκειται για έργα με ιδιαίτερη σημασία, τόσο για την ασφάλεια όσο και για τη διατήρηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα στη Λέσβο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προώθησε με ταχύτητα και τεκμηρίωση παρεμβάσεις που αφορούν την προστασία των κατοίκων και των υποδομών. Εγκρίθηκαν οι επείγουσες εργασίες καθαρισμού και προσωρινής επισκευής του αναχώματος του χειμάρρου Τσικνιά, μετά την πλημμύρα της 11/11/2025, για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών της Καλλονής, με προϋπολογισμό 340.000 €. Παράλληλα, εντάχθηκε το έργο στερέωσης και αποκατάστασης της γέφυρας της Κρεμαστής στη Δημοτική Ενότητα Αγίας Παρασκευής, με προϋπολογισμό 300.000 €, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια και τη λειτουργικότητα της περιοχής.

Η έγκριση των συγκεκριμένων έργων επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη δήλωση του Περιφερειάρχη στην ομιλία του της 6/1/2026, όπου είχε τονίσει ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, διεκδικώντας λύσεις και χρηματοδοτήσεις για ζητήματα που απασχολούν άμεσα τα νησιά. Με μεθοδικό σχεδιασμό και σταθερή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η Περιφέρεια αποδεικνύει ότι μπορεί να μετατρέπει τις δεσμεύσεις σε συγκεκριμένα έργα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις στα ράφια με το καλημέρα του 2026

Ανοδικές τιμές σε βασικά τρόφιμα πιέζουν τα νοικοκυριά από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μπλακ άουτ στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά

Δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια σήμερα 7 και αύριο 8 Ιανουαρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Αστυρακάκης η μοναδική αλλαγή στο σχήμα Μουτζούρη

Μετακίνηση από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη σε εντεταλμένο σύμβουλο Συγκοινωνιών και Μεταφορών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη θάλασσα της Μύρινας ο Τίμιος Σταυρός

Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Λήμνο
ΕΛΛΑΔΑ

Τεχνικό πρόβλημα και όχι κυβερνοεπίθεση πίσω από το μπλόκο στις πτήσεις

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύσκολα μαντάτα για τον Δήμαρχο Αγίου Ευστράτιου

Μηνύματα στήριξης από την κοινωνία του νησιού και τη Λήμνο ανήμερα των Φώτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

5.500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της φτώχειας σε Λέσβο και Β. Αιγαίο

Αναλυτική ομιλία του Κώστα Μουτζούρη για ακτοπλοϊκά, τουρισμό, έργα, στόχους και προοπτικές για το 2026 στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μετά τη Βενεζουέλα, ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος του Τραμπ;

Από το Καράκας στη Γροιλανδία, την Κούβα και την Κολομβία, η στρατιωτική ισχύς χωρίς κανόνες
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Η Μαρία Καρυστιανού ιδρύει πολιτικό κόμμα και μιλά για κάθαρση και κοινωνική αφύπνιση

Το όνομα και ο επικεφαλής θα προκύψουν από τους πολίτες ενώ η οργάνωση προχωρά με ταχείς ρυθμούς ανέφερε σε συνέντευξη της στoν τηλεοπτικό σταθμό Kontra
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Ίμβρος κράτησε ζωντανή την πίστη της στα Θεοφάνεια

Με δυνατούς ανέμους αλλά βαθιά συγκίνηση τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων παρουσία Ρωμιών κατοίκων και του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

Στον αέρα η ασφάλεια των πτήσεων

Η αντιπρόεδρος των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας προειδοποιεί ότι το σύστημα δεν αντέχει το καλοκαίρι
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πρόγραμμα επισκέψεων Κινητών Μονάδων Υγείας στη Λήμνο

Από Πέμπτη 8 Ιανουαρίου ως Παρασκευή 30 Ιανουαρίου