× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πικετοφορία αλληλεγγύης στον λαό της Βενεζουέλας στη Μυτιλήνη

Κάλεσμα από το ΚΚΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/1/2026

Πικετοφορία αλληλεγγύης στον λαό της Βενεζουέλας στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Κάλεσμα σε πικετοφορία αλληλεγγύης στον λαό της Βενεζουέλας απευθύνουν οι οργανώσεις του Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και της Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) στη Λέσβο, καταδικάζοντας τη στρατιωτική επίθεση που, όπως αναφέρουν, εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά της Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, εργαζόμενοι, λαϊκά στρώματα και νεολαία του νησιού καλούνται να εκφράσουν μαζικά και μαχητικά τη συμπαράστασή τους στον λαό της Βενεζουέλας και τον αγώνα του ενάντια σε κάθε μορφή ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στο ΙΚΑ στην Επάνω Σκάλα, ενώ θα ακολουθήσει πικετοφορία στους δρόμους της περιοχής.

Όπως επισημαίνεται, στόχος της κινητοποίησης είναι να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ να τονίζουν ότι μόνο ο ίδιος ο λαός της χώρας μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις και να δώσει απάντηση στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λέσβο δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πικετοφορία, στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της αντίθεσης σε πολεμικές επεμβάσεις.

Εξάλλου, το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των στρατιωτικών:

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ και τον αγώνα που δίνουν οι στρατιωτικοί, το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας σημειώνει:
«Το νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ με τον τίτλο "χάρτης μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή" που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, έχει προκαλέσει πρωτοφανείς αντιδράσεις τόσο ανάμεσα στους εν ενεργεία και απόστρατους στρατιωτικούς, όσο και ανάμεσα σε σωματεία και οργανώσεις φοιτητών, γυναικών κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αγώνας για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο συνεχίζεται αυτές τις μέρες με μαζικότητα, με κινητοποιήσεις μπροστά στη Bουλή και σε όλη τη χώρα. Τα προβλήματα, που η πολιτική της κυβέρνησης φορτώνει στους στρατιωτικούς, δεν περιορίζονται μόνο στα ζητήματα υποβάθμισής τους, που προωθεί το νομοσχέδιο "ταφόπλακα", όπως οι ίδιοι το αποκαλούν. Αλλωστε, πέρα από τα ειδικά προβλήματα του κλάδου, οι υπαξιωματικοί, οι αξιωματικοί, οι απόστρατοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν το στεγαστικό, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, την ακρίβεια, το κόστος Ενέργειας, τις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία, το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου και γενικότερα τις άσχημες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, όπως όλος ο λαός.

Επομένως, η ίδια η ζωή επιβάλλει ο αγώνας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων να δυναμώσει και να συνεχιστεί. Επιβάλλει να συνεχιστεί και μάλιστα οργανωμένα και μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Τον δρόμο δείχνουν οι αγωνιζόμενοι βιοπαλαιστές αγρότες, που συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα στα μπλόκα, μπροστά στην αναλγησία της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η εμπλοκή της χώρας, οι κίνδυνοι για την ίδια και τον λαό μας, η στροφή στην πολεμική οικονομία σε βάρος των λαϊκών αναγκών, ενώνουν όλους μας στον αγώνα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων της βολικής αντιπολίτευσης, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας με ΗΠΑ, Ισραήλ κ.λπ. Αλλωστε, η "νέα εποχή" που επικαλείται το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την άμυνα της πατρίδας μας. Αφορά ακριβώς την πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την πολεμική τους ετοιμότητα έως το 2030 (Ατζέντα 2030). Η ολοένα και αυξανόμενη αντιπαράθεση του ενός ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ), απέναντι στους ανταγωνιστές του (Κίνα, Ρωσία), έχει σαν αποτέλεσμα την επίσπευση ενεργειών για ισχυρότερες, ικανότερες και φονικότερες σε βάρος των λαών ευρωΝΑΤΟικές Ενοπλες Δυνάμεις. Εκεί στοχεύει και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κίνδυνοι αυτοί φαίνονται ακόμη περισσότερο μετά την πρόσφατη ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, τις απειλές εναντίον άλλων κρατών, αλλά και τη στάση της κυβέρνησης με τις ντροπιαστικές και επικίνδυνες δηλώσεις του πρωθυπουργού, που αποτελούν μνημείο αίσχους, στην υπηρεσία της εμπλοκής για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης συμπληρώνουν οι αντιδράσεις των άλλων αστικών κομμάτων που είτε υιοθετούν τα προσχήματα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Βενεζουέλα (ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση κ.λπ.) είτε περιορίζουν την κριτική τους στο αν τηρήθηκε ή όχι το "διεθνές δίκαιο", σπέρνοντας ταυτόχρονα αυταπάτες για τον ρόλο της ΕΕ (ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας).

Ο μέχρι σήμερα αγώνας των στρατιωτικών με την ηγεσία του συντονιστικού των 13 συλλόγων απέναντι στο νομοσχέδιο "ταφόπλακα", η στήριξη που παρείχαν και έλαβαν από δεκάδες εργατικά σωματεία, από μπλόκα αγροτών και άλλους μαζικούς φορείς και πάνω από όλα οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις τους ήταν κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό και πρωτόγνωρο. Οι χιλιάδες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και απόστρατοι οδηγήθηκαν στη συμμετοχή τους αυτή αγνοώντας τις υποδείξεις και προτροπές ελάχιστων φορέων, που έκαναν πλάτες στην κυβέρνηση.

Η δράση τους όμως αυτή προσέλκυσε και πολλά "χτυπήματα στην πλάτη" από κόμματα της δήθεν αντιπολίτευσης, χωρίς όμως αυτά να δηλώνουν καθαρά ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί, όπως ανοιχτά και καθαρά έπραξε το ΚΚΕ. Υποκριτικά μάλιστα προσπαθούν να πείσουν ότι μπορείς ταυτόχρονα να είσαι υπέρ των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και υπέρ των δικαιωμάτων των στρατιωτικών και των οικογενειών τους. Φθάνει πια η κοροϊδία. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους στην ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των στρατιωτικών. Η δύναμη βρίσκεται στην ενότητα με τον αγωνιζόμενο λαό, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, γυναίκες, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης που μας φέρνει όλο και πιο κοντά στον πόλεμο και τη στηρίζουν με διάφορους τρόπους τα υπόλοιπα κόμματα.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο αγώνας χαμηλόβαθμων αξιωματικών και υπαξιωματικών δεν σταματά εδώ. Ο οργανωμένος αγώνας είναι ανάγκη να συνεχιστεί.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των υπαξιωματικών, αξιωματικών, των φοιτητών και των γυναικών και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ικανοποίησή τους».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»

Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για τη συνταγματική αναθεώρηση, την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το έγκλημα των Τεμπών και τις διώξεις για τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Στις 104.597 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, η σύμβαση – Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης
Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική

Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τον αγαπητό εργαζόμενο της Καθαριότητας για την ευσυνειδησία και την πολύτιμη προσφορά του
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο

«Μύδροι» Σταύρου Πολίτη κατά της Νομαρχιακής Επιτροπής που καταγγέλλει αποσιώπηση των οκτώ ερωτήσεων Παρασκευαΐδη για το Κτηματολόγιο και ζητά εκλογές για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής καθώς τη χαρακτήρίζει «Νόθο όργανο, χωρίς νομιμοποίηση από τη βάση»!
Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο
ΕΛΛΑΔΑ

«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης

Αυτονομία σε περισσότερους από 100 Δήμους, κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και επιστροφή του δεύτερου γύρου στις εκλογές -Αναλυτικά όλες οι ρηξικέλευστες προτάσεις
«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης

Πέντε διαδρομές έως τις 15 Αυγούστου οργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης. Δωρεάν μετακίνηση για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας
Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής

Φωτογραφικό υλικό εστάλη στο «Ν». Καθησυχαστικός ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χρήστος Τσιβγούλης για την ποιότητα των νερών
Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου

Παρατήρηση της ανατολής του φεγγαριού και αστροπαιχνίδια για παιδιά την Τετάρτη 29 Ιουλίου – Ελεύθερη είσοδος
Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Κανόνι της Θερμής

Ενημερώθηκαν ο Δήμος Μυτιλήνης και το Λιμενικό για την απομάκρυνσή της από την παραλία
Νεκρή θαλάσσια χελώνα  στο Κανόνι της Θερμής
ΧΩΡΙΑ

Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά

Μεγάλη κινητοποίηση λόγω των νωπών μνημών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2022. Η εστία περιορίστηκε σε λίγα τετραγωνικά μέτρα
Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης

Η ΕΔΕΥΑ καταγγέλλει τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από τον διάλογο και προειδοποιεί ότι στο βάθος βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του νερού και η αύξηση των τιμολογίων.
Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου

Διήμερη εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επίκεντρο τη γεωλογική κληρονομιά, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη βιωματική μάθηση των νέων
Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου