× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντίθετο με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Η εμπειρία έδειξε ότι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών αύξησε τη γραφειοκρατία και δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων σημειώνει η συνδικαλιστική παράταξη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/1/2026

Αντίθετο με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
' χρόνος ανάγνωσης

 Σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων ασκεί το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών ΠΕ, καταγγέλλοντας ότι η επέκταση της κατάργησης των σχολικών επιτροπών σε όλους τους δήμους της χώρας οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και υπολειτουργία των σχολείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση αγνοεί τόσο την απόγνωση της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και τις επισημάνσεις θεσμικών φορέων και δημοτικών αρχών, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ήδη προκύψει στους δήμους όπου εφαρμόστηκε το νέο καθεστώς. Όπως τονίζεται, η εμπειρία από δήμους με εποπτεία έως και 100 σχολικές μονάδες έδειξε ότι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών αύξησε τη γραφειοκρατία και δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη χρηματοδότηση των 500 ευρώ, η οποία χαρακτηρίζεται ανεπαρκής ακόμη και για την κάλυψη βασικών αναγκών, καθώς και στην υποχρέωση προκήρυξης διαγωνισμών για κάθε δαπάνη. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Δίκτυο, είναι σε πολλές περιπτώσεις τα σχολεία να στερούνται απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης, οι γονείς να καλούνται να καλύψουν έξοδα από την τσέπη τους ή ακόμη και να αναπτύσσονται πρακτικές ανταλλακτικής οικονομίας μεταξύ σχολικών μονάδων.

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών ΠΕ ζητά από την κυβέρνηση να αναστείλει άμεσα την εφαρμογή του νόμου σε όλους τους δήμους και να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού και άμεσα εφαρμόσιμου μοντέλου πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2026 -  2027.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, θέτει συγκεκριμένα αιτήματα που περιλαμβάνουν την αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων για πάγιες ανάγκες και αναλώσιμα, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της διαχείρισης κονδυλίων από τις διευθύνσεις των σχολείων για άμεσες ανελαστικές ανάγκες χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς και την υλοποίηση ενός γενναίου προγράμματος ανέγερσης και επισκευής σχολικών κτιρίων και προμήθειας νέου εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνεται, οι επιλογές αυτές υπονομεύουν συνειδητά τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και επιβαρύνουν περαιτέρω μια ήδη προβληματική καθημερινότητα για σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα παιδικό έργο από τη Μυτιλήνη ξεχώρισε σε όλη τη χώρα

Ο Νίκος Λούπος του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης κατέκτησε την 1η θέση στο εορταστικό πρόγραμμα 1650 Ευχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αόρατοι» μεν, «φωτεινοί» δε, εθελοντές καθαρίζουν τα Τσαμάκια!

Μια εικόνα που ξεχώρισε ανήμερα των Φώτων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια μεγάλη παρέα που κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη

Απολογισμός δράσεων, συγκίνηση και πολιτιστική συνέχεια στην Πρωτοχρονιάτικη πίτα των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πάνω από 1.330 διαμένοντες αρχές Ιανουαρίου στον Καρά Τεπέ

Τριπλασιασμός αφίξεων τον χειμώνα, ομαλή λειτουργία της δομής – χωρίς σενάρια μεταφοράς στη βάστρια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την Αντισσα στην κορυφή της Αφρικής

Ο Στέλιος Ραλλίδης κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο υψώνοντας τη σημαία του Visit Antissa
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κόβουν την πίτα τους οι Lesvos Runners

Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Προσκυνηματική εκδρομή στο Αμπελικό

Από την «Κιβωτό του Γένους»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βουτιές και βασιλόπιτα στη Φυκιότρυπα από τους χειμερινούς κολυμβητές

Οι κολυμβητές της Μυτιλήνης, τήρησαν την παράδοσή τους, κάνοντας την βουτιά τους ανήμερα των Θεοφανίων στο αγαπημένο τους στέκι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο επίκεντρο ο συλλογικός αγώνας για τη ζωή που αξίζει

Ανοιχτή συζήτηση από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης την Κυριακή 11/1/26 και κοπή πίτας στο Εργατικό Κέντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με ορεινή βόλτα στην Αμαλή ανοίγει ο ποδηλατικός χρόνος στη Λέσβο

Την Κυριακή 11/1/2026 ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου δίνει το σύνθημα για την πρώτη μεγάλη ομαδική MTB εξόρμηση της χρονιάς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτυρία στρατιωτικών στη Μυτιλήνη για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ

Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου από τις 6.00 ως τις 8.00 το απόγευμα στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πρόγραμμα επισκέψεων Κινητών Μονάδων Υγείας στη Λήμνο

Από Πέμπτη 8 Ιανουαρίου ως Παρασκευή 30 Ιανουαρίου