× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καταγγελία ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Λέσβου για την επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Κάνει λόγο για ιμπεριαλιστική επέμβαση με τη στήριξη της ΕΕ και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για πλήρη ευθυγράμμιση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/1/2026

Καταγγελία ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Λέσβου για την επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
' χρόνος ανάγνωσης

Το Παράρτημα Λέσβου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταγγέλλει με σκληρή ανακοίνωση την επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντάς την εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση σε βάρος της κυριαρχίας και του λαού της χώρας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η επέμβαση πραγματοποιείται με την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στις 15/12 ανανέωσε για ακόμη 1 χρόνο τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, επικαλούμενη λόγους δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

Η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε τη σύλληψη του νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και της συζύγου του, καθώς και στην εξαγγελία για επιβολή αμερικανικής διοίκησης στη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενέργειες αυτές συνοδεύονται από απειλές και προς άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, εντείνοντας τη διεθνή ανησυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τονίζεται, η συγκεκριμένη επέμβαση δεν αποτελεί αιφνιδιαστική κίνηση, καθώς οι ΗΠΑ είχαν προχωρήσει τις προηγούμενες εβδομάδες σε αναδιάταξη στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων στην περιοχή. Κατά την ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, πραγματικός στόχος είναι η υφαρπαγή του ενεργειακού πλούτου της Βενεζουέλας και η ευθυγράμμιση της χώρας με τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα, και όχι η καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών που προβάλλεται ως πρόσχημα.

Στο ίδιο κείμενο ασκείται έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως αναφέρεται, καλύπτει πλήρως την αμερικανική επέμβαση και νομιμοποιεί τους σχεδιασμούς σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας. Παράλληλα, το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ καταδικάζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι υιοθετεί τα επιχειρήματα των ΗΠΑ και αρνείται το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας να καθορίζει ο ίδιος τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του.

Κλείνοντας, η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον λαό της Βενεζουέλας και στον αγώνα του ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, υπογραμμίζοντας ότι μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον και τις τύχες της χώρας του, με βάση τα δικά του συμφέροντα και ανάγκες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την Αντισσα στην κορυφή της Αφρικής

Ο Στέλιος Ραλλίδης κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο υψώνοντας τη σημαία του Visit Antissa
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κόβουν την πίτα τους οι Lesvos Runners

Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Προσκυνηματική εκδρομή στο Αμπελικό

Από την «Κιβωτό του Γένους»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βουτιές και βασιλόπιτα στη Φυκιότρυπα από τους χειμερινούς κολυμβητές

Οι κολυμβητές της Μυτιλήνης, τήρησαν την παράδοσή τους, κάνοντας την βουτιά τους ανήμερα των Θεοφανίων στο αγαπημένο τους στέκι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο επίκεντρο ο συλλογικός αγώνας για τη ζωή που αξίζει

Ανοιχτή συζήτηση από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης την Κυριακή 11/1/26 και κοπή πίτας στο Εργατικό Κέντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με ορεινή βόλτα στην Αμαλή ανοίγει ο ποδηλατικός χρόνος στη Λέσβο

Την Κυριακή 11/1/2026 ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου δίνει το σύνθημα για την πρώτη μεγάλη ομαδική MTB εξόρμηση της χρονιάς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αντίθετο με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Η εμπειρία έδειξε ότι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών αύξησε τη γραφειοκρατία και δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων σημειώνει η συνδικαλιστική παράταξη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτυρία στρατιωτικών στη Μυτιλήνη για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ

Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου από τις 6.00 ως τις 8.00 το απόγευμα στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πρόγραμμα επισκέψεων Κινητών Μονάδων Υγείας στη Λήμνο

Από Πέμπτη 8 Ιανουαρίου ως Παρασκευή 30 Ιανουαρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι Αιολείς κόβουν τη βασιλόπιτά τους με παραδοσιακή μουσική και χορό

Γιορτινό αντάμωμα στις 16 Ιανουαρίου στη Μυτιλήνη με το σχήμα Παγιαυλέλ και friends
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ένστολη κινητοποίηση λιμενικών της Λέσβου για το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού

Παρέμβαση έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη ενάντια στο άρθρο που καταργεί το αυτοδιοίκητο του Ταμείου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έκτακτη πρόσκληση για δασκάλους στη Λέσβο

Έως 9 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για τα λειτουργικά κενά