× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κλιματική αποτίμηση του έτους 2025 στην Ελλάδα

Αναλυτικά τα ρεκόρ θερμοκρασίας και βροχόπτωσης από το δίκτυο σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/1/2026

Κλιματική αποτίμηση του έτους 2025 στην Ελλάδα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το 2025 καταγράφηκε ως μία ακόμα χρονιά έντονων θερμοκρασιακών διακυμάνσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από πρωτοφανείς ζέστες το καλοκαίρι μέχρι ισχυρές βροχοπτώσεις και ψυχρά επεισόδια, η χρονιά μας άφησε πλούσιο μετεωρολογικό αποτύπωμα. Στην ανασκόπηση που ακολουθεί παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ρεκόρ θερμοκρασίας και βροχόπτωσης, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε μήνα του 2025.


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2025, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και άλλα αξιοσημείωτα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους.


Ξεκινώντας ας δώσουμε κάποια αξιοσημείωτα αριθμητικά μεγέθη:

    45.8 βαθμοί Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία του έτους στη Σκάλα Μεσσηνίας, στις 25 Ιουλίου 2025.

    -11.8 βαθμοί Κελσίου, η χαμηλότερη θερμοκρασία του έτους (εκτός χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) στο Οχυρό Νευροκοπίου, στις 22 Φεβρουαρίου 2025.

    -16.3 βαθμοί Κελσίου η χαμηλότερη θερμοκρασία στο Χ/Κ Καιμακτσαλάν στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

    326 χιλιοστά το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής του έτους στις 21 Νοεμβρίου στον Καταρράκτη Άρτας.

    2202 χιλιοστά ετήσιο ύψος βροχής στην Πετάλεια Κέρκυρας.

    Το καλοκαίρι του 2025 ήταν το τρίτο θερμότερο στην ιστορία της χώρας. 

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες μέγιστες και οι 10 μικρότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) για το 2025.


Πέραν των παραπάνω αριθμών, οι δώδεκα μήνες του έτους είχαν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Φεβρουάριος ήταν ένας ψυχρός μήνας με σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Μάρτιος ήταν ένας θερμός μήνας με θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σημειώθηκαν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.

Ο Απρίλιος ήταν ένας ψυχρός μήνας με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Μάιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές τιμές. Ένα πολύ σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης επηρέασε τη νότια ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη στις 17 Μαΐου 2025.

Ο Ιούνιος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Σημειώνεται επίσης ο πολύ μεγάλος αριθμός ημερών με ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο (24 από τις 30 ημέρες του μήνα).

Ο Ιούλιος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Από τις 14 ως τις 28 Ιουλίου (με εξαίρεση το διήμερο 18-19/07) σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Ο Αύγουστος ήταν ένα μήνας με θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές τιμές. Ισχυρά μελτέμια έπνεαν στο Αιγαίο τις 21 από τις 31 ημέρες του μήνα.

Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές σε όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Οκτώβριος ήταν ένας ψυχρός μήνας με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Νοέμβριος ήταν ένας θερμός μήνας με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Πολύ μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα.

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές. Μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν κυρίως σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

Σύνταξη/Επιμέλεια: Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Χ, Πετρόπουλος, Γ. Κύρος

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κλήδονας και κάψαλα στο πολύκεντρο της Σκάλας Μιστεγνών

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Οι Μυστεγνιώτες» προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στις 24 Ιουνίου σε μια ξεχωριστή βραδιά
Κλήδονας και κάψαλα στο πολύκεντρο της Σκάλας Μιστεγνών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει μια διαφορετική ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων για το Βόρειο Αιγαίο
Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα
ΥΓΕΙΑ

Εκδήλωση στην Αγρα για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Ο επεμβατικός καρδιολόγος Αναστάσιος Μίλκας μιλά την Κυριακή 14 Ιουνίου για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των καρδιακών επεισοδίων
Εκδήλωση στην Αγρα για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κομνηνάκα: Αποκορύφωμα της απανθρωπιάς το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Σφοδρή επίθεση της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή
Κομνηνάκα: Αποκορύφωμα της απανθρωπιάς το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση
ΒΙΒΛΙΟ

«Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Ξεκινά στις 16 Ιουνίου η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με δράσεις για παιδιά και οικογένειες έως την 1η Σεπτεμβρίου
«Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέος εξοπλισμός για τα Πράσινα Σημεία Μυτιλήνης και Γέρας

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την προμήθεια απορριμματοφόρου ανακυκλώσιμων υλικών και οχήματος μεταφοράς απορριμματοκιβωτίων μέσω του Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027»
Νέος εξοπλισμός για τα Πράσινα Σημεία Μυτιλήνης και Γέρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Κτηματολόγιο «φρενάρει» τις οικοδομικές άδειες σε Λέσβο και Λήμνο

Το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου ζητά άμεσες λύσεις για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας
Το Κτηματολόγιο «φρενάρει» τις οικοδομικές άδειες σε Λέσβο και Λήμνο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θλίψη στη Μόρια για τον θάνατο του δασκάλου Φάνη Παρή

Πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία ενώ o θάνατος του οφείλεται σε παθολογικά αίτια
Θλίψη στη Μόρια για τον θάνατο του δασκάλου Φάνη Παρή
ΧΩΡΙΑ

Νεκρός εντοπίστηκε 55χρονος δάσκαλος του σχολείου της Μόριας

Σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει ο θάνατός του προέρχεται από παθολογικά αίτια
Νεκρός εντοπίστηκε 55χρονος δάσκαλος του σχολείου της Μόριας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα μυστικά του Υγροτόπου Καλλονής μαθητές και φοιτητές

Βιωματικές δράσεις παρατήρησης πουλιών από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Στα μυστικά του Υγροτόπου Καλλονής μαθητές και φοιτητές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Οδηγισμός έδωσε το «παρών» στη Γιορτή Κερασιού της Αγιάσου

Με εθελοντική προσφορά και κοινωνική συμμετοχή στήριξαν τη μεγάλη γιορτή της λεσβιακής παράδοσης
Ο Οδηγισμός έδωσε το «παρών» στη Γιορτή Κερασιού της Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εσπερίδα μνήμης για τον Παναγιώτη Ιωακείμ στην Καλλονή

Έναν χρόνο μετά την κοίμησή του, Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου τιμούν την προσφορά του στην εκκλησιαστική και μουσική παράδοση
Εσπερίδα μνήμης για τον Παναγιώτη Ιωακείμ στην Καλλονή