× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κλιματική αποτίμηση του έτους 2025 στην Ελλάδα

Αναλυτικά τα ρεκόρ θερμοκρασίας και βροχόπτωσης από το δίκτυο σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/1/2026

Κλιματική αποτίμηση του έτους 2025 στην Ελλάδα
' χρόνος ανάγνωσης

Το 2025 καταγράφηκε ως μία ακόμα χρονιά έντονων θερμοκρασιακών διακυμάνσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από πρωτοφανείς ζέστες το καλοκαίρι μέχρι ισχυρές βροχοπτώσεις και ψυχρά επεισόδια, η χρονιά μας άφησε πλούσιο μετεωρολογικό αποτύπωμα. Στην ανασκόπηση που ακολουθεί παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ρεκόρ θερμοκρασίας και βροχόπτωσης, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε μήνα του 2025.


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2025, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και άλλα αξιοσημείωτα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους.


Ξεκινώντας ας δώσουμε κάποια αξιοσημείωτα αριθμητικά μεγέθη:

    45.8 βαθμοί Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία του έτους στη Σκάλα Μεσσηνίας, στις 25 Ιουλίου 2025.

    -11.8 βαθμοί Κελσίου, η χαμηλότερη θερμοκρασία του έτους (εκτός χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) στο Οχυρό Νευροκοπίου, στις 22 Φεβρουαρίου 2025.

    -16.3 βαθμοί Κελσίου η χαμηλότερη θερμοκρασία στο Χ/Κ Καιμακτσαλάν στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

    326 χιλιοστά το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής του έτους στις 21 Νοεμβρίου στον Καταρράκτη Άρτας.

    2202 χιλιοστά ετήσιο ύψος βροχής στην Πετάλεια Κέρκυρας.

    Το καλοκαίρι του 2025 ήταν το τρίτο θερμότερο στην ιστορία της χώρας. 

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες μέγιστες και οι 10 μικρότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) για το 2025.


Πέραν των παραπάνω αριθμών, οι δώδεκα μήνες του έτους είχαν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Φεβρουάριος ήταν ένας ψυχρός μήνας με σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Μάρτιος ήταν ένας θερμός μήνας με θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σημειώθηκαν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.

Ο Απρίλιος ήταν ένας ψυχρός μήνας με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Μάιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές τιμές. Ένα πολύ σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης επηρέασε τη νότια ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη στις 17 Μαΐου 2025.

Ο Ιούνιος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Σημειώνεται επίσης ο πολύ μεγάλος αριθμός ημερών με ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο (24 από τις 30 ημέρες του μήνα).

Ο Ιούλιος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Από τις 14 ως τις 28 Ιουλίου (με εξαίρεση το διήμερο 18-19/07) σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Ο Αύγουστος ήταν ένα μήνας με θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές τιμές. Ισχυρά μελτέμια έπνεαν στο Αιγαίο τις 21 από τις 31 ημέρες του μήνα.

Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές σε όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Οκτώβριος ήταν ένας ψυχρός μήνας με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Νοέμβριος ήταν ένας θερμός μήνας με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Πολύ μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα.

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές. Μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν κυρίως σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

Σύνταξη/Επιμέλεια: Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Χ, Πετρόπουλος, Γ. Κύρος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Εκτεταμένοι βανδαλισμοί σε δημόσιους χώρους στην Παναγιούδα

Ζημιές σε γήπεδο, παραλία και παιδική χαρά.Έκκληση για επαγρύπνηση από την Κοινότητα
Εκτεταμένοι βανδαλισμοί σε δημόσιους χώρους στην Παναγιούδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Δήμαρχος Λήμνου πάει στη Νέα Υόρκη

Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων από την ομογένεια
Η Δήμαρχος Λήμνου πάει στη Νέα Υόρκη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Μυτιλήνη ο Α` Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος

Κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων στο λιμάνι της πόλης
Στη Μυτιλήνη ο Α` Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
ΧΩΡΙΑ

Με αργό ρυθμό η αποκατάσταση της υδροδότησης

Αιτία η διακοπή ρεύματος μετά την αποκατάσταση της βλάβης στο αντλιοστάσιο του Συνδέσμου
Με αργό ρυθμό η αποκατάσταση της υδροδότησης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητείται πολιτική λύση από την κορυφή

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης επαναφέρει το αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ζητείται πολιτική λύση από την κορυφή
ΧΩΡΙΑ

Τριήμερο γιορτής στα Λουτρά για τον Αγιο Γεώργιο

Εσπερινός, λιτανεία, Θεία Λειτουργία, αθλητικές δράσεις και μεγάλο γλέντι συνθέτουν το πρόγραμμα της πανήγυρης
Τριήμερο γιορτής στα Λουτρά για τον Αγιο Γεώργιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Λέσβο με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέπτεται το νησί την Τρίτη 21 Απριλίου με επαφές με φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας
Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Λέσβο με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο η πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς

Διήμερη επίσκεψη της Πέτης Πέρκα
Στη Λέσβο η πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς
ΧΩΡΙΑ

Διακοπές νερού σε Μυτιλήνη και χωριά λόγω βλαβών

Σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης από τη ΔΕΥΑΛ μετά από βλάβες σε αγωγό και παρεμβάσεις δικτύων
Διακοπές νερού σε Μυτιλήνη και χωριά λόγω βλαβών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πλήθος πιστών στην πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής στη Βαρειά Μυτιλήνης

Λιτανεία στους δρόμους της περιοχής το απόγευμα της Παρασκευής 17 Απριλίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής
Πλήθος πιστών στην πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής στη Βαρειά Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κινητοποίηση της ΟΛΣΑ για το δίκιο των κτηνοτρόφων

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής σε ανακοίνωση της τονίζει την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία
Κινητοποίηση της ΟΛΣΑ για το δίκιο των κτηνοτρόφων
ΧΩΡΙΑ

Διακοπή υδροδότησης σε χωριά της ανατολικής Λέσβου

Το Σάββατο 18 Απριλίου από τις 7.00 το πρωί λόγω επισκευής βλάβης
Διακοπή υδροδότησης σε χωριά της ανατολικής Λέσβου