× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τραγωδία την Πρωτοχρονιά στη νοτιοδυτική Ελβετία

Έκρηξη και πυρκαγιά σε μπαρ με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες – Σε εξέλιξη η έρευνα των αρχών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/1/2026

Τραγωδία την Πρωτοχρονιά στη νοτιοδυτική Ελβετία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι σοβαρά, έπειτα από έκρηξη και εκτεταμένη πυρκαγιά που σημειώθηκε σε μπαρ γεμάτο κόσμο κατά τη διάρκεια πρωτοχρονιάτικου πάρτι στο χιονοδρομικό θέρετρο Κραν Μοντανά, στη νοτιοδυτική Ελβετία.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στη 01:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στο μπαρ Le Constellation, όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, ξέσπασε πυρκαγιά έπειτα από έκρηξη, με τα αίτια να παραμένουν υπό διερεύνηση, ενώ –μέχρι στιγμής– δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αντιμετωπίζουμε το περιστατικό ως πυρκαγιά και όχι ως επίθεση», δήλωσε η εισαγγελέας Μπεατρίς Πιλούντ, υπογραμμίζοντας ότι έχει ξεκινήσει πλήρης δικαστική και τεχνική έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε η φωτιά.

Ο επικεφαλής ασφάλειας του καντονιού του Βαλέ, Στέφαν Γκανζέρ, ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και υπήκοοι άλλων χωρών. Ο αρχηγός της αστυνομίας του καντονιού, Φρεντερίκ Γκισλέρ, έκανε λόγο για «σοκ» και επιβεβαίωσε ότι έχει ανοίξει γραμμή βοήθειας για τους συγγενείς των θυμάτων, ενώ τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στη Σιόν, τη Λωζάνη, τη Γενεύη και τη Ζυρίχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές απέφυγαν να δώσουν επίσημο αριθμό νεκρών, ωστόσο το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι πληροφορίες από την ελβετική αστυνομία κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 θύματα. Παράλληλα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο Γάλλοι συγκαταλέγονται στους τραυματίες.

Η περιοχή γύρω από το μπαρ αποκλείστηκε πλήρως, ενώ επιβλήθηκε και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Στο σημείο αναπτύχθηκαν 10 ελικόπτερα και περίπου 40 ασθενοφόρα, καθώς δεκάδες τραυματίες έφεραν σοβαρά εγκαύματα. Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, ασθενοφόρα παρέμεναν σταθμευμένα έξω από το κατεστραμμένο κτίριο, με σπασμένα τζάμια και έντονη οσμή καμένου στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με ανταποκρίσεις.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, σημειώνοντας ότι «αυτό που θα έπρεπε να είναι μια στιγμή χαράς μετατράπηκε σε πένθος που αγγίζει ολόκληρη τη χώρα και πέρα από αυτήν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι εξετάζεται

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από πυροτεχνήματα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι ενδέχεται να υπήρξε δυστύχημα από πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στην ελβετική εφημερίδα 24 Heures, πυροτεχνικοί μηχανισμοί τοποθετημένοι σε μπουκάλια στο εσωτερικό του μπαρ φέρεται να προκάλεσαν φωτιά στην οροφή, η οποία εξαπλώθηκε ταχύτατα, προκαλώντας πανικό. Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για συνεχή απογείωση ελικοπτέρων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και για πυκνό καπνό που έγινε ορατός λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Οι ελβετικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ταυτοποίησης και παράδοσης των σορών στις οικογένειες των θυμάτων.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου

Στο επίκεντρο ο προσήνεμος μώλος της Μύρινας, η αναβάθμιση της Λεωφόρου Δημοκρατίας και η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας
Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Μουτζούρης

Συναντήσεις για την Αυτοδιοίκηση, τα έργα υποδομής και την ενεργειακή μετάβαση
Στη Λήμνο ο Μουτζούρης
ΕΛΛΑΔΑ

Αγνωστα μυστικά αποκάλυψε η συντήρηση ιστορικών τεκμηρίων του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 ανέδειξαν νέα ερευνητικά στοιχεία μετά τις εργασίες συντήρησης
Αγνωστα μυστικά αποκάλυψε η συντήρηση ιστορικών τεκμηρίων του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καμπανάκι για αφθώδη πυρετό, πυροπροστασία και τουρισμό από τη «Νέα Δυναμική»

Η παράταξη της αντιπολίτευσης ζητά απαντήσεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Καμπανάκι για αφθώδη πυρετό, πυροπροστασία και τουρισμό από τη «Νέα Δυναμική»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει μια διαφορετική ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων για το Βόρειο Αιγαίο
Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα
ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» Τραμπ για αντίποινα κατά του Ιράν

Κλιμακώνεται η πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
«Πράσινο φως» Τραμπ για αντίποινα κατά του Ιράν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Κτηματολόγιο «φρενάρει» τις οικοδομικές άδειες σε Λέσβο και Λήμνο

Το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου ζητά άμεσες λύσεις για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας
Το Κτηματολόγιο «φρενάρει» τις οικοδομικές άδειες σε Λέσβο και Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο στόχαστρο της Λαϊκής Συσπείρωσης η πολιτική για το νερό στο Βόρειο Αιγαίο

Ερώτηση στην Επιτροπή Λογοδοσίας για ύδρευση, λύματα, καθυστερήσεις έργων και τον κίνδυνο περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού.
Στο στόχαστρο της Λαϊκής Συσπείρωσης η πολιτική για το νερό στο Βόρειο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Οι δηλώσεις δεν απηχούν τα πραγματικά γεγονότα»

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Λέσβου υπερασπίζεται τους χειρισμούς της για τον αφθώδη πυρετό και υπενθυμίζει τις επανειλημμένες επισημάνσεις της για υποστελέχωση
«Οι δηλώσεις δεν απηχούν τα πραγματικά γεγονότα»
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμική αναστάτωση στη βόρεια Εύβοια με δονήσεις έως 5,2 Ρίχτερ

Μικρές ζημιές σε σπίτια και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι
Σεισμική αναστάτωση στη βόρεια Εύβοια με δονήσεις έως 5,2 Ρίχτερ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Αριάδνη» επιστρέφει στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη

Μαζί με το «Νήσος Σάμος» θα σηκώσει το βάρος της μεταφοράς επιβατών και οχημάτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου
Το «Αριάδνη» επιστρέφει στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λήμνος φιλοξενεί ημερίδα για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών

Στο επίκεντρο το έργο «Πράσινο Νησί Αη Στράτης» και οι προοπτικές ενεργειακής αυτονομίας των νησιωτικών περιοχών
Η Λήμνος φιλοξενεί ημερίδα για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών