
Το ζήτημα της διάσωσης του φοινικόδασους της Παναγιούδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, στις 30 Δεκεμβρίου, έπειτα από αίτημα που κατέθεσαν η Κοινότητα Παναγιούδας και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ορατό πλέον κίνδυνο οριστικού αφανισμού του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου.
Στη συνεδρίαση παρενέβη ο δικηγόρος Νίκος Χωριατέλλης, καταγόμενος από την Παναγιούδα, ο οποίος περιέγραψε με δραματικούς τόνους την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το φοινικόδασος, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον το 1 τρίτο του έχει ήδη χαθεί, με κοπές 15 έως 20 φοινίκων και με εκτεταμένη παρουσία προνυμφών του κόκκινου σκαθαριού ακόμη και μέσα στον χειμώνα. Όπως ανέφερε, η διακοπή της μεθόδου μικροέγχυσης τον Ιούνιο του 2024, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, άφησε το φοινικόδασος ουσιαστικά απροστάτευτο, ενώ καθυστέρηση στην αποκομιδή κομμένων κλαδιών επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση.
Ο κ. Χωριατέλλης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο σαφή δέσμευση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση ενός νέου κύκλου μικροεγχύσεων, υπενθυμίζοντας ότι η μέθοδος αυτή, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είχε αποδώσει θετικά αποτελέσματα για διάστημα άνω των 15 μηνών, χωρίς απώλειες δέντρων. Τόνισε ότι το θέμα δεν είναι ιδεολογικό, αλλά ζήτημα διοικητικής ευθύνης, καθώς το φοινικόδασος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Λέσβου.
Από την πλευρά του Δήμου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, γεωπόνος κ. Σάκκης, παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού. Όπως ανέφερε, από το 2019 εφαρμόζονται επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί με βιολογικά σκευάσματα και νηματώδεις, ενώ τα τελευταία χρόνια οι παρεμβάσεις εντάσσονται σε ευρύτερες εργολαβίες συντήρησης πρασίνου μέσω διεθνών διαγωνισμών. Αναγνώρισε ότι υπήρξαν απώλειες φοινίκων, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο, καθώς από κάθε προσβεβλημένο δέντρο μπορεί να προκύψουν εκατοντάδες έντομα, ενώ οι συνθήκες εφαρμογής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα των μεθόδων.
Ο κ. Σάκκης ανέφερε ακόμη ότι για το 2026 σχεδιάζεται σημαντική αύξηση των επαναλήψεων ψεκασμών, με πιο πρώιμη έναρξη και πιο όψιμη ολοκλήρωση, καθώς και η τοποθέτηση περισσότερων παγίδων για τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου. Παράλληλα, παραδέχθηκε καθυστέρηση στην αποκομιδή κλαδιών μετά από πρόσφατα κλαδέματα, σημειώνοντας ότι έγινε επίπληξη στον εργολάβο και ζητώντας συγγνώμη για το περιστατικό.
Στη συζήτηση παρενέβησαν εκπρόσωποι της Κοινότητας Παναγιούδας και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσων, συντονισμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων παρεμβάσεων, καθώς και την ευθύνη του Δήμου να προστατεύσει ένα τοπόσημο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την εικόνα του παραθαλάσσιου μετώπου.
Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Νίκος Καρασάββας τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αδιαφορία ή ολιγωρία. Όπως ανέφερε, στόχος είναι να επιλεγεί ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης, ώστε οι παρεμβάσεις να είναι ταυτόχρονα άμεσες και αποτελεσματικές, με αποφάσεις που μπορούν να ενεργοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του Δημάρχου Μυτιλήνης για άμεσες ενέργειες και συνδυασμό μεθόδων προστασίας, καθώς και με τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εφόσον απαιτηθεί. Τη στάση αυτή χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Κοινότητα Παναγιούδας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη συζήτηση και τη δέσμευση για ψεκασμούς και εγχύσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ζητήματος, παραμένοντας αρωγός σε κάθε προσπάθεια διάσωσης του φοινικόδασους Καλαμιαρή.
Όπως επισημαίνει η Κοινότητα, η προστασία του φοινικόδασους δεν αποτελεί απλώς τεχνική υποχρέωση, αλλά κοινή ευθύνη που απαιτεί συνέπεια, συνεργασία και συνέχεια, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός μοναδικού φυσικού πλούτου για την Παναγιούδα και ολόκληρη τη Λέσβο.