× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλάζουν όλα στην αγορά εργασίας από τον Φεβρουάριο του 2026

Τι είναι το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ποια τα πλεονεκτήματα και ποιες οι παγίδες για τους εργαζόμενους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/12/2025

Αλλάζουν όλα στην αγορά εργασίας από τον Φεβρουάριο του 2026
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Από το 2026 αλλάζει ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεται και παρακολουθείται η εργασία στην Ελλάδα, με την πλήρη παραγωγική λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ στις 16 Φεβρουαρίου 2026. Η αγορά εργασίας περνά σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον, όπου η απασχόληση παύει να δηλώνεται αποσπασματικά και αποτυπώνεται σε πραγματικό χρόνο.

Το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ στην ουσία αλλάζει την λογική καταγραφής της εργασίας, μετατρέποντάς το σε ένα ζωντανό ψηφιακό μητρώο απασχόλησης. Για πρώτη φορά, όλες οι μορφές εργασιακής σχέσης, όπως η πλήρης, η μερική, η εκ περιτροπής, η παράλληλη απασχόληση και ο δανεισμός εργαζομένων, καταγράφονται με ενιαία κωδικοποίηση και κοινή βάση δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις επιχειρήσεις, η αλλαγή είναι άμεση. Οι διαδικασίες πρόσληψης, μεταβολής όρων εργασίας και λύσης της εργασιακής σχέσης ενοποιούνται σε ενιαίες ψηφιακές ροές. Δηλώσεις που έως σήμερα απαιτούσαν πολλαπλά έντυπα και αυστηρή παρακολούθηση προθεσμιών συγκεντρώνονται σε μία διαδικασία, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις με σύνθετα σχήματα απασχόλησης.

Για τους εργαζόμενους, το νέο σύστημα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο διαφάνειας. Η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο δυσκολεύει τη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία και περιορίζει τις γκρίζες ζώνες που χαρακτήριζαν μορφές όπως η μερική ή η εκ περιτροπής απασχόληση. Οι εργαζόμενοι αποκτούν πρόσβαση στα δηλωμένα στοιχεία τους και μπορούν να γνωρίζουν το καθεστώς απασχόλησης, το ωράριο και τις αποδοχές που εμφανίζονται επισήμως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ δεν είναι από μόνο του εγγύηση προστασίας. Το σύστημα καταγράφει δηλώσεις και όχι την πραγματική εμπειρία εργασίας. Αν το δηλωμένο ωράριο είναι νόμιμο αλλά στην πράξη ζητούνται απλήρωτες υπερωρίες ή παραβιάζονται δικαιώματα, το ψηφιακό μητρώο δεν μπορεί να το αποτυπώσει χωρίς ελέγχους και καταγγελίες.

Μια δεύτερη παγίδα αφορά την κανονικοποίηση της ευελιξίας. Όταν όλες οι μορφές απασχόλησης εμφανίζονται ισότιμα στο σύστημα, υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθούν φυσιολογικές εργασιακές σχέσεις που στην πράξη συμπιέζουν εισόδημα και σταθερότητα, ιδίως σε κλάδους με χαμηλή διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.

Παράλληλα, η αυξημένη διαφάνεια ενδέχεται να μετακυλίσει μέρος της ευθύνης στον ίδιο τον εργαζόμενο. Η πρόσβαση στα στοιχεία μπορεί να οδηγήσει στην αντίληψη ότι ο εργαζόμενος όφειλε να εντοπίσει και να καταγγείλει έγκαιρα μια παρατυπία, ακόμη και σε περιβάλλοντα όπου η ανασφάλεια και ο φόβος απώλειας εργασίας λειτουργούν αποτρεπτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ αποτελεί επίσης τη βάση για την επόμενη φάση της μεταρρύθμισης, το έργο ΑΡΙΑΔΝΗ, που στοχεύει στη διασύνδεση των δεδομένων απασχόλησης με το πληροφοριακό σύστημα του e ΕΦΚΑ. Η ενοποίηση εργασιακών και ασφαλιστικών στοιχείων αναμένεται να μειώσει τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις και τις ασυμφωνίες που σήμερα προκαλούν καθυστερήσεις και ελέγχους.

Κεντρικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι η αρχή Once Only, σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία δηλώνονται μία φορά και αξιοποιούνται αυτόματα από τη δημόσια διοίκηση. Για τα λογιστήρια αυτό σημαίνει λιγότερη επαναλαμβανόμενη εργασία και μικρότερο κίνδυνο τεχνικών λαθών. Για τους εργαζόμενους όμως, η ουσιαστική προστασία θα κριθεί από το αν η ψηφιακή διαφάνεια συνοδευτεί από πραγματικούς ελέγχους και αποτελεσματική επιθεώρηση εργασίας.

Το νέο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων μόνο εφόσον δεν περιοριστεί σε μια ψηφιακή αποτύπωση νομιμότητας, αλλά χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ουσιαστικού ελέγχου. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα τέλειο μητρώο δηλωμένης κανονικότητας, όπου όλα φαίνονται σωστά στην οθόνη, αλλά όχι απαραίτητα στην καθημερινότητα της εργασίας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα ενισχυθεί και δεν θα κοπεί το επίδομα ανεργίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ
Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση στην υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας

Η εφαρμογή του μέτρου μεταφέρθηκε στην 1η Ιουλίου 2027
Παράταση στην υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συντονισμός Ελλάδας και Γαλλίας για ΚΑΠ, ζωονόσους και προστασία της αγροτικής παραγωγής

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε στο Παρίσι με τη Γαλλίδα υπουργό Γεωργίας Ανί Ζενεβάρντ
Συντονισμός Ελλάδας και Γαλλίας για ΚΑΠ, ζωονόσους και προστασία της αγροτικής παραγωγής
ΑΓΟΡΑ

Από τις ανάγκες της Αγιάσου σε συλλογικές επιχειρηματικές ιδέες

Ολοκληρώθηκε η πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού μοντέλου ELCSEE με τρεις συναντήσεις για την κοινωνική οικονομία και την αξιοποίηση των τοπικών πόρων
Από τις ανάγκες της Αγιάσου σε συλλογικές επιχειρηματικές ιδέες
ΑΓΟΡΑ

Στο επίκεντρο η τροφοδοσία των στρατιωτικών πρατηρίων από τη λεσβιακή αγορά

Το Επιμελητήριο Λέσβου ζήτησε από τον διοικητή της 98 ΑΔΤΕ να στηρίξει τη διατήρηση των προμηθειών από τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς
Στο επίκεντρο η τροφοδοσία των στρατιωτικών πρατηρίων από τη λεσβιακή αγορά
ΑΓΟΡΑ

Aeolian Shop: Η Λέσβος μέσα από τα προϊόντα της

Ένας νέος χώρος στην Προκυμαία Μυτιλήνης αφιερωμένος στα προϊόντα της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου, με στόχο την προβολή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Aeolian Shop: Η Λέσβος μέσα από τα προϊόντα της
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρνητικά όλα τα νέα εργαστηριακά αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας από τον Παλλεσβιακό Φορέα Πρωτογενούς Τομέα, που ζητά αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας και συνέχιση της προσπάθειας
Αρνητικά όλα τα νέα εργαστηριακά αποτελέσματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 9.500 τόνοι γάλακτος χάθηκαν σε πέντε μήνες στη Λέσβο

Τα μέτρα καταπολέμησης του αφθώδους πυρετού σκοτώνουν την κτηνοτροφία του νησιού. Έρχεται ερημοποίηση στα κτηνοτροφικά χωριά
Πάνω από 9.500 τόνοι γάλακτος χάθηκαν σε πέντε μήνες στη Λέσβο
ΕΡΓΑΣΙΑ

11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις

Εγκρίθηκε το ένα τρίτο των θέσεων που είχε ζητήσει ο Δήμος-Aναλυτικά οι ειδικότητες που ενέκρινε η Δημοτική Επιτροπή
11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων

Πάνω από 10 λεπτά αυξήθηκε μέσα σε έναν μήνα η μέση τιμή της αμόλυβδης στη Λέσβο. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Γιώργος Μαλλής προειδοποιεί για πρατήρια που δεν είναι πλέον βιώσιμα και για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα
Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κληρονομικό δίκαιο με «ασπίδα» απέναντι στα χρέη

Οι βασικές αλλαγές για την προσωπική περιουσία των κληρονόμων, τη νόμιμη μοίρα, τις διαθήκες και τις κληρονομικές συμβάσεις – Οι επιφυλάξεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολόγηση του νέου θεσμού
Νέο κληρονομικό δίκαιο με «ασπίδα» απέναντι στα χρέη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλεί στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς
Η Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλεί στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Μυτιλήνης