× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Πού θα πάει το γάλα;» – Κραυγή αγωνίας από τους τυροπαραγωγούς

Χωρίς σχέδιο από το Υπουργείο, με γεμάτα ψυγεία και χαμένο πελατολόγιο ο κλάδος οδηγείται σε αδιέξοδο λέει ο Αντώνης Καλδέλης στο «Ν»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/4/2026

«Πού θα πάει το γάλα;» – Κραυγή αγωνίας από τους τυροπαραγωγούς
Κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Σε δραματική καμπή βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας της Λέσβου, με τα τυροκομεία να προειδοποιούν για διακοπή λειτουργίας εντός των επόμενων ημερών, εάν δεν υπάρξει άμεση άρση της απαγόρευσης εξαγωγής τυροκομικών προϊόντων. Ο Αντώνης Καλδέλης, από τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Λέσβου, μιλώντας στην κάμερα του «Ν», περιέγραψε με σαφήνεια την πίεση που δέχεται ο κλάδος, κάνοντας λόγο για κατάσταση «οριακή» που απειλεί συνολικά την οικονομία του νησιού.

Όπως σημείωσε, παρά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος αφθώδους πυρετού πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, τα τυροκομεία συνέχισαν να λειτουργούν αδιάλειπτα, διασφαλίζοντας τη διαχείριση της ημερήσιας παραγωγής γάλακτος, η οποία στη Λέσβο αγγίζει τους 250 τόνους. «Αν σταματούσαν, το γάλα θα μετατρεπόταν σε υγειονομική βόμβα», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονομική ασφυξία και απώλεια πελατών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η απαγόρευση εξαγωγών έχει προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καλδέλη, τα τυροκομεία χάνουν καθημερινά το πελατολόγιό τους, ενώ λειτουργούν χωρίς έσοδα, καλύπτοντας μόνο έξοδα. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε εξίσου δύσκολη θέση, καθώς δεν διατέθηκαν τα αμνοερίφια το Πάσχα, συσσωρεύονται χρέη σε ζωοτροφές και καθίσταται δυσχερής η πληρωμή του γάλακτος.

«Έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι τα τυροκομεία αναγκάζονται, «με θλίψη», να προχωρήσουν σε διακοπή λειτουργίας, ορίζοντας ως τελευταία ημέρα παραλαβής γάλακτος την 8η Απριλίου.

αδιέξοδο στη διαχείριση γάλακτος και προϊόντων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ζήτημα της διαχείρισης του γάλακτος τις επόμενες ημέρες. Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει σαφές σχέδιο από το Υπουργείο για το πού θα κατευθυνθεί το γάλα μετά τη διακοπή λειτουργίας των τυροκομείων, ενώ έχουν δοθεί μόνο γενικές κατευθύνσεις ακόμη και για υγειονομική ταφή.

Την ίδια στιγμή, οι αποθηκευτικοί χώροι έχουν εξαντληθεί. «Τα ψυγεία έχουν γεμίσει και δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς εκτός νησιού», σημείωσε, περιγράφοντας ένα πλήρες αδιέξοδο στη διαχείριση των παραγόμενων προϊόντων.

Αίτημα για άρση της απαγόρευσης και μέτρα στήριξης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών έχει ήδη απευθυνθεί στα αρμόδια Υπουργεία, ζητώντας αφενός την άμεση άρση της απαγόρευσης εξαγωγών και αφετέρου την ενεργοποίηση μέτρων στήριξης, μέσω της έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης για αποζημιώσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καλδέλης, η πρόσφατη αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επιφέρει καθυστερήσεις και ασυνέχεια στη διαχείριση της κρίσης, με αποτέλεσμα –όπως είπε– «να βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν».

«Ασφαλή τα ώριμα τυριά» – αμφισβήτηση της απαγόρευσης

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της ασφάλειας των προϊόντων, σημειώνοντας ότι τα ώριμα τυριά, τα οποία έχουν παραμείνει για 60 έως 90 ημέρες, θεωρούνται ασφαλή, καθώς ο ιός δεν επιβιώνει σε όξινο περιβάλλον και μετά την παστερίωση του γάλακτος.

Με βάση αυτό, έθεσε ευθέως το ερώτημα γιατί δεν επιτρέπεται έστω η εξαγωγή αυτών των προϊόντων, τη στιγμή που –όπως ανέφερε– επιτρέπονται εισαγωγές τυροκομικών από άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, όπου επίσης έχουν καταγραφεί κρούσματα.

Κίνδυνος κατάρρευσης της τοπικής οικονομίας

Ο κ. Καλδέλης προειδοποίησε ότι η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης οδηγεί μαθηματικά σε κατάρρευση όχι μόνο της τυροκομίας και της κτηνοτροφίας, αλλά και των συναφών επαγγελμάτων. «Μιλάμε για το 70% της οικονομίας του νησιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ακόμη και αν αρθούν τα μέτρα στο μέλλον, η ζημιά θα είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη, καθώς τα δίκτυα διανομής και οι εμπορικές σχέσεις έχουν ήδη διαρραγεί.

Αναμονή χωρίς απαντήσεις

Κλείνοντας, έκανε λόγο για πλήρη έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς Υπουργείου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

«Αναμένουμε απαντήσεις. Αν δεν υπάρξει λύση άμεσα, τα τυροκομεία δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι βασικό αίτημα του κλάδου παραμένει η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών, με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της παραγωγικής δραστηριότητας στη Λέσβο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ελέγχους που έγιναν σε 47 εκτροφές του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Παρέμβαση του Γιώργου Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου

Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου Παναγιώτη Τατάκη στο «Ν» 99 fm, ο Γιώργος Ζαφειρίου αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τα μητρώα και τις συνδρομές των επιχειρήσεων
Παρέμβαση του Γιώργου  Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος

Με απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου
Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο οι αφίξεις στο λιμάνι με τη Λέσβο να αναζητά ξανά τη χαμένη τουριστική της δυναμική
Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία καταρρέει

Η Λέσβος χάνει το ζωικό της κεφάλαιο και ζητά απαντήσεις
Η κτηνοτροφία καταρρέει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών

Αναγκαία η ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τα μέτρα καραντίνας
Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας

Επιστήμονες, καταναλωτές και οργανώσεις προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις των νέων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε υγεία, περιβάλλον και αγροτική παραγωγή
Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας