× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δριμύ κατηγορώ Παρασκευαϊδη κατά «κεντρικής διοίκησης του ΠΑΣΟΚ»

Ο βουλευτής Λέσβου, σε συνέντευξή του, προειδοποιεί το κόμμα του για το ενδεχόμενο ρήγματος στην ενότητά του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/12/2025

Δριμύ κατηγορώ Παρασκευαϊδη κατά «κεντρικής διοίκησης του ΠΑΣΟΚ»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η σημερινή συνέντευξη του βουλευτή Λέσβου Παναγιώτη Παρασκευαΐδη στην εφημερίδα ΚΑΡΦΙ, με αιχμές που στρέφονται ευθέως κατά της κεντρικής διοίκησης του κόμματος και προσωπικά κατά του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Ο βουλευτής κάνει λόγο για μια πρωτοφανή και βαθιά λυπηρή κατάσταση στα πολιτικά χρονικά της χώρας, περιγράφοντας σκηνικό που όπως υποστηρίζει υπονομεύει την ενότητα και την πολιτική αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρίσκεται η υπόθεση της Λέσβου, όπου όπως καταγγέλλει διεξάγεται ήδη προεκλογικός αγώνας από αυτοανακηρυγμένο υποψήφιο. Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης αναφέρεται στον βουλευτή Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή, τονίζοντας ότι εμφανίζεται ως υποψήφιος στο νησί έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις άνωθεν. Για τον ίδιο, η εικόνα αυτή συνιστά μέγα πολιτικό και πρωτίστως ηθικό ζήτημα για την κεντρική διοίκηση του κόμματος και ταυτόχρονα σοβαρή απειλή για την πολυπόθητη ενότητα που όλοι επικαλούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοποθέτησή του αποκτά ιδιαίτερο βάρος ενόψει του επερχόμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν αντιμετωπίζει ως μια τυπική διαδικασία ανασυγκρότησης. Αντίθετα, το χαρακτηρίζει κρίσιμο σταυροδρόμι, από το οποίο θα κριθεί αν το κόμμα θα προχωρήσει σε ουσιαστική αναγέννηση ή ακόμη και σε επανίδρυση, με νέα πρόσωπα, καθαρούς κανόνες και σαφές πολιτικό όραμα που θα απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Παράλληλα, ο βουλευτής Λέσβου ανοίγει τη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, υπογραμμίζοντας ότι μοναδικό κριτήριο πρέπει να είναι το πρόγραμμα και οι κοινωνικές ανάγκες. Ξεκαθαρίζει ότι δεν κλείνει εκ των προτέρων την πόρτα σε συνεργασίες, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνει πως, με βάση τα δεδομένα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενική απάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, από τη θέση του υπευθύνου στον Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημογραφική ερήμωση και τη μετανάστευση, τις οποίες χαρακτηρίζει υπαρξιακή απειλή για τα νησιά. Ένα ζήτημα που, όπως επισημαίνει, θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και να αποτελεί πεδίο ουσιαστικής και ενωτικής παρέμβασης από το ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο ΚΑΡΦΙ

  • Το προηγούμενο διάστημα σχολιάστηκαν έντονα οι δηλώσεις σας περί «αλεξιπτωτιστών» στην εκλογική σας περιφέρεια, τη Λέσβο. Πώς αξιολογείτε την κατάσταση στην περιοχή που εκλέγεστε;


Κατ’αρχάς σας δηλώνω ότι μου είναι πολύ δυσάρεστο να ασχολούμαι και μάλιστα δημόσια με αυτό το θέμα. Πρόκειται για μια πρωτοφανή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, όσο και λυπηρή κατάσταση, που όμοιά της δεν υφίσταται σε καμιά άλλη εκλογική περιφέρεια αλλά και από ότι μπορώ να γνωρίζω δεν υπήρξε ποτέ και κατά το παρελθόν. Συνίσταται στο απαράδεκτο γεγονός, ότι ένα έτος ή ακόμη και περισσότερο πριν την πιθανή διενέργεια των εθνικών εκλογών, ένα μέλος του κοινοβουλίου, βουλευτής Επικρατείας του κόμματός μας, να έχει «αυτοανακηρυχθεί» υποψήφιος βουλευτής της εκλογικής μας περιφέρειας, της Λέσβου, και να διεξαγάγει εδώ και αρκετό καιρό... προεκλογικό αγώνα. Προφανώς έχει λάβει τις ανάλογες διαβεβαιώσεις άνωθεν, πράγμα που συνιστά μέγα πολιτικό αλλά πρωτίστως ηθικό ζήτημα για την κεντρική διοίκηση του κόμματος και μεγάλη απειλή για την απαραίτητη και πολυπόθητη ενότητα την οποία όλοι μας επικαλούμαστε. Ας αναλάβει ο καθένας, την ευθύνη που του αναλογεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ποια πιστεύετε ότι είναι τα καίρια ζητήματα για το κόμμα και τι χρειάζεται προκειμένου να διεκδικήσει την νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Θεωρώ ότι το επερχόμενο συνέδριο είναι κομβικής σημασίας για την πορεία του Κινήματος. Για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια απλή διαδικασία αναδιάρθρωσης ή έστω ανασυγκρότησης αλλά πρέπει και επιβάλλεται να έχει τον χαρακτήρα της αναγέννησης ή ακόμα και της επανίδρυσης διαδικασία που να αφορά ολόκληρο τον εριστικό του κορμό από την κεφαλή μέχρι την βάση. Θα είναι μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί από νέα ικανά και άφθαρτα στελέχη τα οποία θα εγγυηθούν για την δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού κομματικού οργανισμού με όραμα και ελπίδα για όλους τους Έλληνες.

  • Με αρκετούς να κάνουν λόγο για συνομιλίες ή ακόμη και συνεργασία με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θεωρείτε ότι είναι εφικτό ένα τέτοιο σενάριο;

Προς το παρόν υπάρχουν τα εξής δεδομένα:α. Υπάρχει ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του κόμματος για αυτόνομη κάθοδο.β. Υπάρχει ως επικρατούσα η άποψη της μη μετεκλογικής συνεργασίας με την Ν.Δ. και γ. Υπάρχει μια ρέουσα πολιτική κατάσταση στον πέρα του ΠΑΣΟΚ χώρο του πολιτικού φάσματος, ένας χώρος του οποίου την τελική διαμόρφωση δεν την γνωρίζουμε .Επομένως με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις καθίσταται σαφές ότι αδυνατώ να σας δώσω μια αντικειμενική απάντηση στο ερώτημά σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ως υπεύθυνος ΚΤΕ Νησιωτικής Πολιτικής, ποια είναι η προτεραιότητα της «Δημοκρατικής Παράταξης» κοινοβουλευτικά αλλά και κοινωνικά στα καίρια ζητήματα του κλάδου, αλλά και το μεταναστευτικό;

Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο και καθοριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα ακριτικά νησιά μας είναι το δημογραφικό. Η μετανάστευση και η εξ'αυτής ερήμωση των νησιών μας είναι ο σπουδαιότερος υπαρκτός κίνδυνος για αυτά. Επομένως, μέτρα-κίνητρα που θα βοηθήσουν ώστε να σταματήσει η αιμορραγία της μετανάστευσης (οικονομικά, ανθρωποκεντρικά, ασφάλειας κ.α.) πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ων επιλογών μας.

  • Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, αν υπάρξει ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας; Και αν ναι, ποιοι θα μπορούσαν να είναι πιθανοί εταίροι;

Πιστεύω ναι με την προυπόθεση ύπαρξης ενός προγράμματος κοινής αποδοχής κυρίως πάνω στα κορυφαία ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Όσον αφορά τους πιθανούς εταίρους, να δούμε τα εκλογικά αποτελέσματα και τότε θα σας πω.

Δημοσιεύτηκε στο «ΚΑΡΦΙ»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»

Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για τη συνταγματική αναθεώρηση, την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το έγκλημα των Τεμπών και τις διώξεις για τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Στις 104.597 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, η σύμβαση – Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης
Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική

Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τον αγαπητό εργαζόμενο της Καθαριότητας για την ευσυνειδησία και την πολύτιμη προσφορά του
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο

«Μύδροι» Σταύρου Πολίτη κατά της Νομαρχιακής Επιτροπής που καταγγέλλει αποσιώπηση των οκτώ ερωτήσεων Παρασκευαΐδη για το Κτηματολόγιο και ζητά εκλογές για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής καθώς τη χαρακτήρίζει «Νόθο όργανο, χωρίς νομιμοποίηση από τη βάση»!
Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο
ΕΛΛΑΔΑ

«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης

Αυτονομία σε περισσότερους από 100 Δήμους, κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και επιστροφή του δεύτερου γύρου στις εκλογές -Αναλυτικά όλες οι ρηξικέλευστες προτάσεις
«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης

Πέντε διαδρομές έως τις 15 Αυγούστου οργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης. Δωρεάν μετακίνηση για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας
Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής

Φωτογραφικό υλικό εστάλη στο «Ν». Καθησυχαστικός ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χρήστος Τσιβγούλης για την ποιότητα των νερών
Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου

Παρατήρηση της ανατολής του φεγγαριού και αστροπαιχνίδια για παιδιά την Τετάρτη 29 Ιουλίου – Ελεύθερη είσοδος
Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Κανόνι της Θερμής

Ενημερώθηκαν ο Δήμος Μυτιλήνης και το Λιμενικό για την απομάκρυνσή της από την παραλία
Νεκρή θαλάσσια χελώνα  στο Κανόνι της Θερμής
ΧΩΡΙΑ

Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά

Μεγάλη κινητοποίηση λόγω των νωπών μνημών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2022. Η εστία περιορίστηκε σε λίγα τετραγωνικά μέτρα
Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης

Η ΕΔΕΥΑ καταγγέλλει τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από τον διάλογο και προειδοποιεί ότι στο βάθος βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του νερού και η αύξηση των τιμολογίων.
Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου

Διήμερη εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επίκεντρο τη γεωλογική κληρονομιά, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη βιωματική μάθηση των νέων
Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου