× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τραγικό τέλος στα Βαρδούσια όρη

Νεκροί κάτω από τη χιονοστιβάδα οι τρεις αγνοούμενοι ορειβάτες στη Φθιώτιδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/12/2025

Τραγικό τέλος στα Βαρδούσια όρη
' χρόνος ανάγνωσης

Με τον πιο δραματικό τρόπο ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες έρευνες στα Βαρδούσια, καθώς οι τρεις ορειβάτες που αγνοούνταν από το πρωί των Χριστουγέννων εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους το απόγευμα της Παρασκευής 26/12/2025, θαμμένοι κάτω από χιονοστιβάδα σε δύσβατη περιοχή της ορεινής Φθιώτιδας. Μαζί τους βρέθηκε και μία γυναίκα καταπλακωμένη από το χιόνι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Οι συνθήκες στο σημείο ήταν εξαιρετικά δύσκολες, με έντονη χιονόπτωση, σχεδόν μηδενική ορατότητα και χαμηλές θερμοκρασίες, στοιχεία που δυσχέραναν από την πρώτη στιγμή το έργο των σωστικών συνεργείων. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πυροσβέστες από τις υπηρεσίες Άμφισσας και Λιδωρικίου, ενώ από το βράδυ της Πέμπτης εντάχθηκε και η Ορειβατική Ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ. Συνολικά κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες και ορειβατικές ομάδες από την 1η, 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, με τη συνδρομή drone που χτένιζε από αέρος τα πιο δυσπρόσιτα σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χρονικό της τραγωδίας ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, όταν οι 3 φίλοι αναχώρησαν από το χωριό Αθανάσιος Διάκος με στόχο ορεινή διαδρομή προς την κορυφή Κόρακας, σε σημείο όπου το ανάγλυφο του βουνού αλλάζει απότομα και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο τον χειμώνα. Το όχημά τους εντοπίστηκε σταθμευμένο, ωστόσο από εκεί και έπειτα χάθηκαν τα ίχνη τους, με τα κινητά τους τηλέφωνα να παραμένουν εκτός δικτύου.

Φίλοι και ντόπιοι ορειβάτες προσπάθησαν από νωρίς να βοηθήσουν στις έρευνες. Ο Δημήτρης Τεραβάνης, φίλος των ορειβατών, ανέφερε ότι ένας από αυτούς νοίκιαζε σπίτι στο χωριό και γνώριζε καλά την περιοχή, τονίζοντας πως τα 2 καταφύγια της διαδρομής ήταν κλειστά και είχαν ήδη ελεγχθεί χωρίς αποτέλεσμα. Άλλος ορειβάτης περιέγραψε το βάθος του χιονιού να φτάνει έως το γόνατο ακόμη και πριν τα καταφύγια, στοιχείο που προμήνυε τον κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 2 από τους αγνοούμενους ήταν έμπειροι ορειβάτες, ωστόσο η σφοδρή κακοκαιρία, η μορφολογία του εδάφους και το ενδεχόμενο χιονοστιβάδας δημιούργησαν συνθήκες παγίδας. Οι διασώστες είχαν φτάσει σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, κινούμενοι σε απότομες πλαγιές με βαθύ χιόνι και ελάχιστη ορατότητα, σε μια επιχείρηση υψηλού ρίσκου.

Η περιοχή των Βαρδουσίων θεωρείται από τις πιο απαιτητικές της χώρας για χειμερινή ορειβασία και αναρρίχηση, καθώς δεν συγχωρεί λάθη ακόμη και από έμπειρους αθλητές. Η τραγωδία αυτή έρχεται να υπενθυμίσει με τον πιο σκληρό τρόπο τους κινδύνους που κρύβει το βουνό τον χειμώνα, μετατρέποντας μια γνώριμη διαδρομή σε θανατηφόρα παγίδα μέσα σε λίγες ώρες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Η Σοφία Μητσοτάκη δίνει στη δημοσιότητα το εισιτήριό της από Ομάν

Eλπίζει «ότι εδώ ολοκληρώνεται αυτή η αθλιότητα»
Η Σοφία Μητσοτάκη δίνει στη δημοσιότητα το εισιτήριό της από Ομάν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο

Μεταφέρονται από τη Λήμνο στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου Λέσβου
Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα εποχή για το Λωβοκομείο Χίου με την έγκριση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού άναψε το πράσινο φως για την ανάδειξη και επανάχρηση του ιστορικού συγκροτήματος στον Κοφινά, με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού πυρήνα για τη Χίο
Νέα εποχή για το Λωβοκομείο Χίου με την έγκριση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αιχμές Βαλσαμίδη για έργα ακτοπλοΐα τουρισμό και προϋπολογισμό στο Βόρειο Αιγαίο

Έμφαση σε υποδομές, ύδρευση και τουριστική στρατηγική, με αναφορά σε καθυστερήσεις και ελλιπή συνεργασία
Αιχμές Βαλσαμίδη για έργα ακτοπλοΐα τουρισμό και προϋπολογισμό στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν

Επιθέσεις σε τάνκερ, τελεσίγραφο Ισραήλ στον Λίβανο, πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια και ο Τραμπ μιλά για «τελείωμα της δουλειάς»
Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήσεων για λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση
Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες

Έκτακτες ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Παπασταύρου – Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος
ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Η προειδοποίηση της Saudi Aramco για καταστροφικές συνέπειες, οι απειλές του Ιράν για πλήρη μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ και η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο εντείνουν την ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου