
Μια σπουδαία ελληνική διάκριση στον χώρο της εκπαίδευσης αποκτά παγκόσμια ακτινοβολία. Η Παναγιώτα Διαμαντή, δασκάλα στη Φουρνά Ευρυτανίας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς του κόσμου για το 2026, καθώς επιλέχθηκε ως φιναλίστ του διεθνούς θεσμού Global Teacher Prize. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στον χώρο της εκπαίδευσης, που υποστηρίζεται από την UNESCO και το Varkey Foundation και απονέμει βραβείο ύψους 1.000.000 δολαρίων.
Η επιλογή της Παναγιώτας Διαμαντή έρχεται ως αναγνώριση ενός έργου που ξεπερνά τα όρια της σχολικής τάξης. Σε ένα μικρό ορεινό χωριό που βρισκόταν αντιμέτωπο με την ερήμωση και τον κίνδυνο να σβήσει από τον χάρτη, η ίδια μετέτρεψε το σχολείο σε πυρήνα ζωής και προοπτικής. Η ιστορία της Φουρνάς είναι άρρηκτα δεμένη με τη δική της διαδρομή και με μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε όταν το δημοτικό σχολείο κινδύνευε να κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών. Μαζί με τον πατέρα Κωνσταντίνο, εφημέριο της ενορίας, απηύθυναν κάλεσμα σε οικογένειες από αστικά κέντρα να εγκατασταθούν στο χωριό, δίνοντας έμφαση στη δωρεάν εκπαίδευση, στη στέγη και στην ποιότητα ζωής.
Η πρωτοβουλία αυτή είχε απτά αποτελέσματα. Ο μαθητικός πληθυσμός αυξήθηκε μέσα σε 1 χρόνο από 3 σε 7 παιδιά, το νηπιαγωγείο επαναλειτούργησε και η τοπική κοινωνία άρχισε να αναπνέει ξανά. Παράλληλα, η Παναγιώτα Διαμαντή εφάρμοσε καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους, όπως η αναποδογυρισμένη τάξη, ενισχύοντας την κριτική σκέψη, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα των μαθητών. Στο σχολείο της Φουρνάς εισήχθησαν δράσεις ρομποτικής, με τους μαθητές να διακρίνονται στο 4ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης. Το έργο τους για έναν έξυπνο φωτισμό δρόμου οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και εξοικονόμηση 10.000 ευρώ ετησίως για την κοινότητα, αποδεικνύοντας ότι η εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.
Στην ανακοίνωσή του, ο θεσμός Global Teacher Prize επισημαίνει ότι οι 50 φιναλίστ επιλέχθηκαν μέσα από περισσότερες από 5.000 αιτήσεις παγκοσμίως και αποτελούν εκπαιδευτικούς που μεταμορφώνουν τις τάξεις τους και επηρεάζουν θετικά τις κοινωνίες τους. Στο 10ο έτος του, ο θεσμός τιμά εκπαιδευτικούς με εξαιρετικό κοινωνικό και επαγγελματικό αποτύπωμα, αναδεικνύοντας ιστορίες που αποδεικνύουν τη δύναμη της παιδείας ως εργαλείο αλλαγής.
Η διεθνής αναγνώριση της Παναγιώτας Διαμαντή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών διακρίσεων στην Ελλάδα. Πρόσφατα τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών, στο πλαίσιο των ετήσιων βραβεύσεών της σε πρόσωπα που ξεχωρίζουν για το έργο και το ήθος τους. Ως πρόεδρος της ΑΜΚΕ Νέα Ζωή στο Χωριό, έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός ευρύτερου κινήματος επιστροφής στην ελληνική ύπαιθρο, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη συλλογική δράση.
Το έργο της έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης, με εκτενή αφιερώματα από τα ARTE, ZDF, La Croix, Associated Press και The Seattle Times. Παράλληλα, έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες, συνδέοντας το σχολείο της Φουρνάς με σχολείο του Λουμπουμπάσι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προσφέροντας στους μαθητές εμπειρίες διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και καλλιεργώντας την έννοια της παγκόσμιας ιθαγένειας.
Με δύο μεταπτυχιακά διπλώματα και ως υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου ερευνά την αναποδογυρισμένη τάξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η Παναγιώτα Διαμαντή συνδυάζει τη διδασκαλία, την έρευνα και την κοινωνική καινοτομία. Το παράδειγμά της δείχνει πως ακόμη και το πιο μικρό σχολείο σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό μπορεί να μετατραπεί σε φάρο ελπίδας, δημιουργικότητας και διεθνούς αναγνώρισης, επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου και ανθρώπινου μέλλοντος.