
Πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος τριών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λακωνία γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Όπως αναφέρεται, οι εκπαιδευτικοί, μέλη του Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», κλήθηκαν σε ακρόαση και απολογία ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025. Αιτία των πειθαρχικών διώξεων είναι η συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στη νόμιμα προκηρυγμένη απεργία αποχή από διαδικασίες αξιολόγησης, στο πλαίσιο συλλογικών αποφάσεων συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου και σε εφαρμογή σχετικών αποφάσεων της ΔΟΕ. Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου σημειώνει ότι πρόκειται για τις πρώτες αντίστοιχες περιπτώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο που οδηγούνται σε ακρόαση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ αναφέρει πως οι συγκεκριμένες ενέργειες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πειθαρχικών διαδικασιών που αφορούν εκπαιδευτικούς οι οποίοι συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, δηλώνει τη στήριξή του στις εκπαιδευτικούς που κλήθηκαν σε απολογία και ζητά την πλήρη απαλλαγή τους, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή τους βασίστηκε σε συλλογικές αποφάσεις του κλάδου.
Η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς συνδέεται με το ζήτημα της εφαρμογής των διαδικασιών αξιολόγησης και τη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων απέναντι σε αυτές.