× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τοποθέτηση της Νέας Δυναμικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Η «Νέα Δυναμική» διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία των έργων και τη λειτουργία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, παρεμβαίνοντας όπου κρίνεται αναγκαίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/12/2025

Τοποθέτηση της  Νέας Δυναμικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Με αιχμές για θεσμική υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθυστερήσεις σε κρίσιμα έργα και έλλειψη δεσμεύσεων από την Περιφερειακή Αρχή, τοποθετήθηκε η Περιφερειακή Παράταξη «Νέα Δυναμική» για τα θέματα που συζητήθηκαν στην Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου και στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκαν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη. 

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026–2030, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ, το οποίο αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη χωρίς εισήγηση, παρά το γεγονός ότι η πρόταση της Περιφέρειας ήταν έτοιμη και επρόκειτο να αποσταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο χωρίς έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η «Νέα Δυναμική» έκανε λόγο για πλήρη απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχα προγράμματα εγκρίθηκαν κανονικά από Περιφερειακά Συμβούλια άλλων περιοχών της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θετική ήταν η στάση της Παράταξης ως προς το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα, με την επισήμανση ωστόσο ότι η συζήτηση έγινε μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης. Παράλληλα, ζητήθηκε και ενσωματώθηκε όρος ώστε το έργο να μην συνδεθεί μελλοντικά με αιολικά πάρκα βιομηχανικού τύπου που θα εξάγουν ενέργεια.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πλημμυρικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονής. Η Παράταξη ζήτησε την άμεση επανεκκίνηση των διαδικασιών για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του χειμάρρου Τσικνιά, την ταχεία καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες και επιχειρήσεις, καθώς και την προστασία και αποκατάσταση ιστορικών μνημείων. Από την Περιφερειακή Αρχή υπήρξε δέσμευση για χρηματοδότηση 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση του ιστορικού Γεφυριού της Κρεμαστής, έργο που θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρνητική ήταν η ψήφος της «Νέας Δυναμικής» στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής 2026, με την Παράταξη να μιλά για υπερβολικές δαπάνες και έλλειψη στοχευμένων ενεργειών. Παράλληλα επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία συμβουλευτικού οργάνου με τη συμμετοχή επαγγελματικών και τουριστικών φορέων.

Στη συνεδρίαση Λογοδοσίας, τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» 2021–2027, με αναφορά σε 34 θετικά αξιολογημένες προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 6,69 εκ. ευρώ που παραμένουν εκτός χρηματοδότησης. Επίσης, συζητήθηκε το ανεξόφλητο έργο αποκατάστασης αγροτικών δρόμων στη Λήμνο, ύψους 560.000 ευρώ, για το οποίο η Περιφερειακή Αρχή δεσμεύτηκε ότι θα ενταχθεί στις αρχές του 2026 στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Απαντήσεις χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα δόθηκαν, σύμφωνα με την Παράταξη, και σε ζητήματα όπως η κατάθεση των οικονομικών λογαριασμών του 2024, η οδική ασφάλεια στην περιοχή Ευρειακής–Περάματος, η πορεία του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου, η έλλειψη υπεραστικής συγκοινωνίας στη Χίο και η λύση της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΕΝΑ Χίου.

Η «Νέα Δυναμική» διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία των έργων και τη λειτουργία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, παρεμβαίνοντας όπου κρίνεται αναγκαίο, με στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη και τη διαφάνεια προς όφελος των νησιών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στα 855 χιλιοστά οι βροχοπτώσεις στη Μυτιλήνη

Συνεχίζονται οι βροχές και τον Απρίλιο με ενίσχυση των υδάτινων αποθεμάτων στη Λέσβο
Στα 855 χιλιοστά οι βροχοπτώσεις στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Βαλέτα

Ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος με αφορμή την συμπλήρωση 40 ημερών από αποδημία του
Αποχαιρετισμός στον Κώστα Βαλέτα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Χώροι αξιοπρέπειας για προσφύγισσες και παιδιά στη Μυτιλήνη

Το «Ν» φωτίζει τη δουλειά του Mosaik και του Selamet, εκεί όπου η στέγαση, η ψυχολογική στήριξη και η εργασία γίνονται όροι επιβίωσης
Χώροι αξιοπρέπειας για προσφύγισσες και παιδιά στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου θυσία για τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών

Σφοδρή αντιπαράθεση με τον Χρήστο Κέλλα στη Βουλή για τα μέτρα, τις αποζημιώσεις και την απουσία πρόληψης με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία του νησιού
Κομνηνάκα: Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου θυσία για τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Το τελευταίο σημείωμα» στην Καλλονή

Η ΚΟΒ Καλλονής του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή την Κυριακή 5 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο, με αφορμή τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που ήρθαν στο φως 82 χρόνια μετά την εκτέλεση στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944
«Το τελευταίο σημείωμα» στην Καλλονή
ΧΩΡΙΑ

Μπαίνει σε τροχιά επισκευής το πρώην Δημαρχείο Πλωμαρίου

Σε εξέλιξη οι γεωτεχνικές έρευνες από τον Δήμο Μυτιλήνης για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας
Μπαίνει σε τροχιά επισκευής το πρώην Δημαρχείο Πλωμαρίου
ΧΩΡΙΑ

Ένας χώρος διαλόγου για την ενέργεια και τη ζωή στήθηκε στον Μανταμάδο

Η «Ενεργειακή Γωνιά» λειτουργεί ως σημείο συνάντησης γενεών και προβληματισμού για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα
Ένας χώρος διαλόγου για την ενέργεια και τη ζωή στήθηκε στον Μανταμάδο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση στις Βρυξέλλες για τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Κοινοβουλευτική ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από επικοινωνία με τον Χαράλαμπο Αθανασίου για τη στήριξη της τοπικής κτηνοτροφίας
Παρέμβαση στις Βρυξέλλες για τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Ματαιώνεται η καθιερωμένη εκδήλωση της Λαμπροδευτέρας στον Παλαιόκηπο

Στο επίκεντρο η δημόσια υγεία και η στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων
Ματαιώνεται η καθιερωμένη εκδήλωση της Λαμπροδευτέρας στον Παλαιόκηπο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα βήμα μπροστά για την εθελοντική προσφορά στα χωριά της Λέσβου

Η «Δράση» αποκτά μέσα για να στηρίξει πανηγύρια, ενοριακές εκδηλώσεις και δράσεις αγάπης σε Παναγιούδα και γύρω περιοχές
Ένα βήμα μπροστά για την εθελοντική προσφορά στα χωριά της Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα αντίο γεμάτο προσφορά και μνήμες στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου

Έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας συνταξιοδοτήθηκε ο Λιμενάρχης Δημήτρης Μάγειρας
Ένα αντίο γεμάτο προσφορά και μνήμες στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σταθερό όχι στη Βάστρια με πράξεις από τον Δήμο Μυτιλήνης

Επιστρέφονται 960.000 ευρώ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε μια ακόμη κίνηση συνέπειας και εναντίωσης της υπεδομής-φυλακής στην καρδιά του δάσους της Λέσβου
Σταθερό όχι στη Βάστρια με πράξεις από τον Δήμο Μυτιλήνης