× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ναι υπό όρους στην ηλεκτρική διασύνδεση

Όχι στην ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων ΑΠΕ, όχι στις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τα νησιά προβλέπει η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2025

Ναι υπό όρους στην ηλεκτρική διασύνδεση
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου σήμερα 17 Δεκεμβρίου το απόγευμα έδωσε θετική γνωμοδότηση στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών της Περιφέρειας με το δίκτυο μεταφοράς του ρεύματος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μόλις πέντε ήταν οι αρνητικές ψήφοι ενώ δύο ήταν απόντες από την ψηφοφορία.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δηλώνει την αντίθεση του στην ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων ανεμογεννητριών και για αυτό ζητά η σύνδεση να χρησιμοποιείται μόνο για την εισαγωγή ρεύματος και όχι για την εξαγωγή από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης η απόφαση προβλέπει ότι θα πρέπει να υπογειοποιηθούν τα καλώδια υψηλής τάσης που θα φέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα στα νησιά.

Στην εισήγηση του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Παντελής Μπουρνιάς υπογράμμισε ότι η διασύνδεση δεν αποτελεί απλώς ένα τεχνικό έργο αλλά ένα αναπτυξιακό άλμα που μπορεί να αλλάξει οριστικά το ενεργειακό τοπίο στα νησιά. Όπως τόνισε, η υλοποίησή της θα μειώσει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια σε Λήμνο και Λέσβο που σήμερα εξαρτώνται από παλιές και κοστοβόρες μονάδες, θα περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επενδύσεις σε τουρισμό, μεταποίηση και αγροδιατροφή. Παράλληλα, έκανε λόγο για δυνατότητα ουσιαστικής αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χωρίς περιορισμούς ισχύος και δικτύου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θετικό αναπτυξιακό μοντέλο για το μέλλον των νησιών.

Θετική ήταν και η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος χαρακτήρισε τη διασύνδεση καθοριστικής σημασίας τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος των νησιών. Αναφέρθηκε στις συχνές διακοπές ρεύματος, ιδιαίτερα σε περιόδους κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι αυτές μπορούν να αποφευχθούν με την ολοκλήρωση του έργου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Λέσβο και στον υφιστάμενο θερμοηλεκτρικό σταθμό, επισημαίνοντας τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της γύρω περιοχής. Τόνισε ωστόσο ότι είναι θετικός στη διασύνδεση για την κάλυψη των αναγκών των νησιών από την κεντρική Ελλάδα και όχι για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη χώρα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τα δίκτυα να είναι υπόγεια ώστε να αποφεύγονται κίνδυνοι πυρκαγιών και διακοπών.


Έντονες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης αμφισβήτησαν το εισηγητικό σημείωμα, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες σχετικά με τον ρόλο της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε, το θέμα παραπέμφθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς ουσιαστική εξέταση λόγω της σοβαρότητάς του. Παράλληλα, έθεσε κρίσιμα ερωτήματα για τη χωροθέτηση των υπέργειων καλωδίων, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτά διέρχονται από περιοχές Natura και δασικές εκτάσεις, ενώ ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ αναγνωρίζει αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών για τη Λέσβο.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε και για το ενδεχόμενο η διασύνδεση να συνδεθεί με εκτεταμένη ανάπτυξη ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των καλωδίων επιτρέπουν όχι μόνο την εισαγωγή αλλά και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως τόνισε, το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να συζητήσει όχι μόνο την ενεργειακή επάρκεια των νησιών αλλά και έναν ευρύτερο σχεδιασμό παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά, ζητώντας σαφείς απαντήσεις επί των στοιχείων της μελέτης.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και η επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή πορείας για τα νησιά» Βάσω Χοχλάκα η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάνοντας μια αναδρομή θυμάμαι τη συζήτηση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΗ εδώ στη Λεσβο να είναι σίριαλ δεκαετιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σήμερα, η Λέσβος και η Λήμνος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από παλιές, ρυπογόνες και ακριβές πετρελαϊκές μονάδες. Αυτό σημαίνει υψηλό κόστος για το σύστημα, περιβαλλοντική επιβάρυνση και ενεργειακή ανασφάλεια. Η διασύνδεση δίνειτελος στην απομόνωση των νησιών και τα εντάσσει ισότιμα στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι ένα απλό τεχνικό έργο. Με το έργο αυτό: διασφαλίζουμε σταθερή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση χωρίς διακοπές.  Μειώνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, άρα και το συνολικό κόστος για την κοινωνία.

Περιορίζονται δραστικά οι εκπομπές ρύπων με άμεσο όφελος για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Λέμε ναι με αυστηρή περιβαλλοντική παρακολούθηση ιδιαίτερα σε περιοχέςNatura και ευαίσθητα Θαλάσσια οικοσυστήματα. Η διασύνδεση δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ.  Με κάλυψε η τοποθέτηση της υπηρεσίας η οποία αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε υπόγειο δίκτυο και ότι μιλάμε για εισαγωγή ενέργειας και όχι εξαγωγή. Ως Περιφέρεια, οφείλουμε να στηρίξουμε τη διασύνδεση, θέτοντας όμως σαφείς όρους:  σεβασμός στο περιβάλλον, διαφάνεια στην υλοποίηση, ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες  (εμείς έχουμε μιλήσει και για τις ενεργειακές κοινότητες)  και ενεργό ρόλο της αυτοδιοίκησης στην παρακολούθηση του έργου. Η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να αφήνει πίσω τα νησιά.Η Λέσβος και η Λήμνος αξίζουν καθαρή ενέργεια, ασφάλεια και προοπτική ανάπτυξης. Για αυτούς τους λόγους, στηρίζουμε την ηλεκτρική διασύνδεση ως έργο αναγκαίο, σύγχρονο και αναπτυξιακό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το βίντεο από την συζήτηση στο Συμβούλιο:

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με 98 σχολικές καθαρίστριες ο σχεδιασμός του Δήμου Μυτιλήνης

Αυξάνονται οι θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης για το διδακτικό έτος 2026-2027. Ο Δήμος θα καλύψει από δικούς του πόρους τις ώρες που δεν χρηματοδοτεί το κράτος
Με 98 σχολικές καθαρίστριες ο σχεδιασμός του Δήμου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Το Ακράσι υποδέχεται το καλοκαίρι πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η αυλαία ανοίγει την 31η Ιουλίου με εκδρομή στη Μονή Λειμώνος και στο μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας
Το Ακράσι υποδέχεται το καλοκαίρι πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ζητά η Λήμνος

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού ζητά τη συνέχιση της απασχόλησης των ωφελούμενων. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τη Δημοτική Αρχή να στηρίξει τους 12 εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση
Παράταση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ζητά η Λήμνος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα στην Αγιάσο

Τα συστήματα προσκόπων Παγκρατίου, Ακροπόλεως, Χαλανδρίου και Χίου φιλοξενήθηκαν στον χώρο της Visit Agiasos, ενώ ακολουθεί αποστολή από την Αλεξανδρούπολη
Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα στην Αγιάσο
ΕΛΛΑΔΑ

Από το συγκεντρωτικό κράτος στις «τοπικές κυβερνήσεις»

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει την πρόταση της ΕΛ.Α.Σ. για την Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων, ενίσχυση των μικρών κοινοτήτων και ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών
Από το συγκεντρωτικό κράτος στις «τοπικές κυβερνήσεις»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανακαλύπτοντας την Ανεμώτια… βήμα‑βήμα

Βέλγοι εθελοντές περιηγήθηκαν στα σοκάκια του χωριού, γνωρίζοντας την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά του
Ανακαλύπτοντας την Ανεμώτια… βήμα‑βήμα
ΧΩΡΙΑ

Με κατάνυξη η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο Ίππειος

Πλήθος πιστών παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία
Με κατάνυξη η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο Ίππειος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Δουδωνή σε Μητσοτάκη για την συνταγματική αναθεώρηση

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως θέλει να διαμορφώσει το Σύνταγμα της χώρας στα μέτρα του
Επίθεση Δουδωνή σε Μητσοτάκη για την συνταγματική αναθεώρηση
ΧΩΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του αγωγού στους Πύργους Θερμής

Αντικαταστάθηκαν 200 μέτρα του κεντρικού δικτύου που υδροδοτεί Παναγιούδα, Πάμφιλα, Θερμή, Μιστεγνά και Μπαλτζίκι. Αναγκαία η συνολική αναβάθμιση του αγωγού της δεκαετίας του ’80
Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του αγωγού στους Πύργους Θερμής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Βιωματική περιήγηση στα νέα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους

Η πρώτη εξερεύνηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου, στις 11 το πρωί με αφετηρία το Μουσείο στο Σίγρι. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν και τη συντήρηση ενός γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Βιωματική περιήγηση στα νέα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το έργο «που παρακάμπτει τους δύσκολους δρόμους» του Πλωμαρίου

Με τη συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της κυβέρνησης
Το έργο «που παρακάμπτει τους δύσκολους δρόμους» του Πλωμαρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»

Διαγενεακό εργαστήριο παραδοσιακής μαγειρικής την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφίων
Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»