× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αιχμηρός διάλογος για δικαιοσύνη, αγρότες και πολιτικές εξελίξεις

Όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή «Τα παιδιά παίζει» για Βάστρια, Καράβα και τα νέα ερωτήματα στο πολιτικό σκηνικό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2025

Αιχμηρός διάλογος για δικαιοσύνη, αγρότες και πολιτικές εξελίξεις
' χρόνος ανάγνωσης

Με ζωντανή μετάδοση και χριστουγεννιάτικο κλίμα ξεκίνησε η εκπομπή «Τα παιδιά παίζουν», με την Ανθή Παζιάνου, τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ να συναντιούνται ξανά στο ίδιο τραπέζι για να σχολιάσουν μια ιδιαίτερα πυκνή ειδησεογραφική περίοδο για τη Λέσβο και τη χώρα. Από τα πρώτα λεπτά έγινε σαφές ότι η εκπομπή θα κινηθεί στον άξονα της δικαιοσύνης, των κοινωνικών κινητοποιήσεων και των πολιτικών εξελίξεων, με αιχμηρό λόγο και έντονο προβληματισμό.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αναβολή της δίκης για τα γεγονότα της Βάστριας του 2022, η οποία μετατέθηκε για τον Νοέμβριο του 2026. Οι συντελεστές της εκπομπής μετέφεραν το κλίμα από τη συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο, όπου εργαζόμενοι, αγρότες και συνδικαλιστικοί φορείς διαμαρτυρήθηκαν στο πλαίσιο απεργιακής κινητοποίησης. Τέθηκε το ερώτημα αν όταν τελικά διεξαχθεί η δίκη η δομή στη Βάστρια θα λειτουργεί, με αναφορές στις αλλεπάλληλες παρατάσεις και στις κυβερνητικές δεσμεύσεις, που σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν έχουν φτάσει τις 8 ή 9.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κουβέντα επεκτάθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, με τους αγρότες της Λέσβου να συνεδριάζουν στο Εργατικό Κέντρο για τα επόμενα βήματά τους. Επισημάνθηκε ότι οι τοπικές κινητοποιήσεις εντάσσονται σε ένα πανελλαδικό κύμα δυναμικών δράσεων, την ώρα που η δυσαρέσκεια εντείνεται λόγω των προβλημάτων στις επιδοτήσεις και της μεγάλης απόστασης ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις τιμές στο ράφι, όπως καταγράφεται και σε στοιχεία της Eurostat. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι προϊόντα που πωλούνται από τον παραγωγό με 3 ευρώ φτάνουν στον καταναλωτή με 10, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση στο κόστος των μεσαζόντων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στη δίκη για τα γεγονότα της Καράβας, όπου σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν από την ακροαματική διαδικασία, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων πλην των αυτοδιοικητικών. Η Ανθή Παζιάνου περιέγραψε ένα κλίμα έντασης, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να καταγγέλλουν ότι η εισαγγελική αγόρευση ουσιαστικά επανέλαβε το κατηγορητήριο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μαρτυρίες και τα στοιχεία της πολυήμερης διαδικασίας. Έγινε λόγος για πανομοιότυπα κατηγορητήρια και για ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης, καθώς ακόμη και τα καλέσματα σε διαδηλώσεις περιλαμβάνονται στις κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Θράσος Αβραάμ συνέδεσε τις συγκεκριμένες υποθέσεις με μια ευρύτερη πολιτική επιλογή καταστολής και εκφοβισμού, αναφερόμενος τόσο στις διώξεις αγροτών και κτηνοτρόφων όσο και σε περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που τιμωρούνται όταν αποκαλύπτουν σκάνδαλα. Έγινε εκτενής αναφορά στην υπόθεση της κυρίας Τυχεροπούλου και στον τρόπο που, όπως ειπώθηκε, αντιμετωπίζονται όσοι δεν ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική γραμμή.

Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στη δικαιοσύνη και τα κοινωνικά μέτωπα. Ακούστηκαν σχόλια για τη λειτουργία των δήμων και τις αντιδράσεις εργαζομένων, με αφορμή την απόφαση να λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί και σχολικές καθαρίστριες την ημέρα της απεργίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου.

Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής, η κουβέντα πέρασε στις πολιτικές εξελίξεις γύρω από τη Μαρία Καρυστιανού και τα σενάρια δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα. Οι τρεις δημοσιογράφοι συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που πυροδοτεί έντονο ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της απήχησης σε πολίτες που απέχουν από τις εκλογές και στη νεολαία. Παράλληλα, εκφράστηκαν προβληματισμοί για το τι θα ακολουθήσει μετά από μια ενδεχόμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, για τις πολιτικές θέσεις που θα πρέπει να διατυπωθούν και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι η κοινωνία βρίσκεται σε ένταση και ότι τα μηνύματα εκφοβισμού δεν περνούν εύκολα σε έναν κόσμο που έχει δοκιμαστεί από το προσφυγικό, την ακρίβεια και την αίσθηση αδικίας. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι εξελίξεις που έρχονται αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις ακόμη ανοιχτές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βέρρος σε κομματική σύσκεψη δημάρχων της Νέας Δημοκρατίας

Συμμετοχή σε σύσκεψη της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδαςγια τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης -Ερωτηματικά για το αν ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου εντάχθηκε στη ΝΔ
ΑΓΟΡΑ

Γιορτινή αγορά μετά μουσικής στις 18 και 29 Δεκέμβρη στη Μυτιλήνη

Προς το παρόν η κίνηση είναι υποτονική δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Μουτζούρης. Ελπίδες για ανάκαμψη μετά την καταβολή του δωρου Χριστουγέννων και των άλλων ενισχύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εννιά ώρες χωρίς ρεύμα στο κέντρο της Μυτιλήνης

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων στην περιοχή του Παρθεναγωγείου η διακοπή έγινε στις 8 το πρωί και πήραν ρεύμα ξανά στις 5 το απόγευμα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στην κινητοποίηση των δημάρχων στην Αθήνα ο Παναγιώτης Χριστόφας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης μαζί με συναδέλφους του δημάρχους από το Βόρειο Αιγαίο συμμετείχε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό παιδικών σταθμών και καθαριστριών από το λουκέτο

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου Δημήτρης Κόνσουλας εξέφρασε την αντίθεσή του με αυτή την απόφαση των Δήμων. Δεν θέλαμε να προκληθεί αναστάτωση στους γονείς δήλωσε ο Νίκος Σπανός
ΧΩΡΙΑ

Στήριξη στους διωκόμενους της Καράβας από τον Σύλλογο «Η ΕΛΠΙΣ»

Κάλεσμα αλληλεγγύης και κοινής στάσης απέναντι στην ποινικοποίηση της κοινωνικής αντίδρασης στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υπολειτουργούν με 300 κενές θέσεις οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου

Οι εργαζόμενοι ένωσαν τις φωνές τους με τις δημοτικές αρχές του νησιού σε μια κοινή συγέντρωση για την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών μας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή βουνού και ποδηλασίας στην Αμαλή με μικρούς και μεγάλους

Η επετειακή 15η βόλτα προς τιμήν του βουνού της Αμαλής ένωσε οικογένειες, αθλητές και συλλόγους στη φύση
ΧΩΡΙΑ

Κάτοικοι της Αντισσας φυτεύουν αρωματικά φυτά στον τόπο τους

Η πρωτοβουλία ανήκει σε δημότες οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που αφορούν στην βιοποικιλότητα και την στήριξη της ισορροπίας του περιβάλλοντος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Συλλογικό πλεκτό χριστουγεννιάτικο δένδρο με άρωμα μνήμης στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετέτρεψε παλιά νήματα και κοινές ιστορίες σε ένα ζωντανό έργο τέχνης