× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επίσημη κρατική αναγνώριση για το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά

Το Υπουργείο Πολιτισμού απονέμει το Επίσημο Σήμα στο εμβληματικό μουσείο της Λέσβου, αναδεικνύοντας τον νέο μουσειακό χάρτη της χώρας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2025

Επίσημη κρατική αναγνώριση για το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά
' χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική ημέρα για τον πολιτισμό της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου αποτέλεσε η Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025, καθώς στην Εθνική Πινακοθήκη Ελλάδος πραγματοποιήθηκε η απονομή του Επίσημου Σήματος Αναγνώρισης του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Την απονομή έκανε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία εκπροσώπων του πολιτισμού και φορέων, σε μια τελετή με έντονο συμβολισμό για την πολιτιστική κληρονομιά της νησιωτικής Ελλάδας.

Απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος Νίκο Σηφουνάκη, η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι το Μουσείο Βρανά δικαιούται απόλυτα την επίσημη αναγνώριση, χαρακτηρίζοντάς το αποτέλεσμα μιας συλλογικής και διαχρονικής προσπάθειας ανθρώπων που εργάστηκαν με συνέπεια για τη Λέσβο και συνολικά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα μουσεία που αναγνωρίζονται επίσημα στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης που διαμορφώνει έναν νέο μουσειακό χάρτη στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αντιφώνησή του, ο Νίκος Σηφουνάκης εξέφρασε τη βαθιά χαρά και ικανοποίησή του για την παραλαβή της επίσημης απόφασης αναγνώρισης, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η θεσμική κατοχύρωση μουσείων με ισχυρή ταυτότητα και αυθεντικότητα. Ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό προσωπικά, σημειώνοντας ότι η αναγνώριση αυτή αποτελεί τιμή για το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά και για την ακριτική Λέσβο από την ίδια την Ελληνική Πολιτεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πρόσωπα του πολιτισμού που συνέβαλαν στη δημιουργία και τη μακρόχρονη πορεία του μουσείου, όπως οι αείμνηστοι Νίκος Κούνδουρος, που για 20 έτη υπήρξε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Άγγελος Δεληβορριάς, Νίκος Μάργαρης και Ρέα Σηφναίου, επισημαίνοντας ότι η σημερινή αναγνώριση αποτελεί δικαίωση ενός έργου που υλοποιήθηκε με κόπο σε μια απομονωμένη περιοχή και το οποίο φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια συνεχούς καθημερινής λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία, καθώς παρουσιάζει με αυθεντικό τρόπο τη διαδικασία έκθλιψης της ελιάς και παραγωγής του λαδιού όπως ακριβώς γινόταν πριν από 140 χρόνια. Ο πλήρως αποκατεστημένος μηχανολογικός εξοπλισμός λειτουργεί όπως το 1887, επιτρέποντας τη βιωματική κατανόηση της αγροτικής και βιομηχανικής ιστορίας της Λέσβου. Όπως τόνισε ο Νίκος Σηφουνάκης, ακόμη και σε χώρες με μακρά παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Νότια Γαλλία και οι χώρες του Μαγκρέμπ, δεν υπάρχει αντίστοιχο μουσείο που να προσφέρει στον επισκέπτη τόσο ζωντανή εικόνα του κόσμου εκείνης της εποχής.

Η επίσημη αναγνώριση του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά έρχεται να επισφραγίσει τη διαχρονική του αξία και να ενισχύσει τον ρόλο της Λέσβου στον σύγχρονο πολιτιστικό χάρτη της χώρας, αναδεικνύοντας τη δύναμη της τοπικής πρωτοβουλίας και της συλλογικής μνήμης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα παιδιά της Θερμής γνώρισαν την τέχνη του πηλού

Επίσκεψη στο τελευταίο παραδοσιακό αγγειοπλαστείο της Λέσβου και γνωριμία με τον Δημήτρη Κουβδή
Τα παιδιά της Θερμής γνώρισαν την τέχνη του πηλού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι σπουδαίοι σαντουριέρηδες της Λέσβου τιμήθηκαν σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθήνα

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους μουσικούς του νησιού σε μια βραδιά με αφηγήσεις και τραγούδια
Οι σπουδαίοι σαντουριέρηδες της Λέσβου τιμήθηκαν σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθήνα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκροτήθηκε η νέα γραμματεία της ΠΕΣΕΚ

Μετά τις αρχαιρεσίες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, η ΠΕΣΕΚ Λέσβου ανοίγει νέο κύκλο παρεμβάσεων για συνταξιοδοτικά ζητήματα, κοινωνική αλληλεγγύη και πολιτιστικές δράσεις
Συγκροτήθηκε η νέα γραμματεία της ΠΕΣΕΚ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Μυτιλήνη για δυνατή μουσική

Αστυνομικός έλεγχος διαπίστωσε υψηλή ένταση της μουσικής και διατάραξη της ησυχίας
Σύλληψη στη Μυτιλήνη για δυνατή μουσική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την Κωνσταντινούπολη στη Μυτιλήνη με βήματα τανγκό

Η Πλατεία Σαπφούς μετατράπηκε σε μια υπαίθρια πίστα χορού, με Τούρκους επισκέπτες να δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέφουν κάθε χρόνο στη Λέσβο
Από την Κωνσταντινούπολη στη Μυτιλήνη με βήματα τανγκό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Λέσβος γίνεται παγκόσμια «τάξη» της UNESCO

Πάνω από 70 επιστήμονες και στελέχη γεωπάρκων από 40 χώρες βρίσκονται στο νησί για το διεθνές πρόγραμμα κατάρτισης – Ζούρος, Artur Sá και UNESCO αναδεικνύουν τον παγκόσμιο ρόλο της Λέσβου
Η Λέσβος γίνεται παγκόσμια «τάξη» της UNESCO
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Μυτιλήνη παρούσα στην 31η συνάντηση της παιδικής HELMEPA

Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου συμμετείχαν σε δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Η Μυτιλήνη παρούσα στην 31η συνάντηση της παιδικής HELMEPA
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κάλεσμα του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης για την πορεία ειρήνης

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μάη από την Παναγιούδα προς τη Μυτιλήνη
Κάλεσμα του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης για την πορεία ειρήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβάλλεται το σκακιστικό τουρνουά της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλάζουν τον προγραμματισμό του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου
Αναβάλλεται το σκακιστικό τουρνουά της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου μετά το εργατικό ατύχημα στη Λέσβο

Να παρθούν άμεσα μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ζητά με ανακοίνωση του το ΠΕΚ
Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου μετά το εργατικό ατύχημα στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Μυτιλήνη: Εκδήλωση του ΚΚΕ για τις ανισότητες στην υγεία

Παρουσιάστηκε η νέα έκδοση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, με αναφορές στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στον ρόλο των κοινωνικών ανισοτήτων στη δημόσια περίθαλψη.
Μυτιλήνη: Εκδήλωση του ΚΚΕ για τις ανισότητες στην υγεία
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Εδώ και χρόνια φωνάζουμε για μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς»

Στο νοσοκομείο, για να δει τους εργαζόμενους μετέβη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου Γιάννης Ζαφειρίου μετά το ατύχημα στον Πολιχνίτο
«Εδώ και χρόνια φωνάζουμε για μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς»