× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απεργιακό κάλεσμα στη Λήμνο από σωματεία και φορείς

Στο λιμάνι της Μύρινας την Τρίτη 16 Δεκέμβρη η κοινή κινητοποίηση ενάντια στον προϋπολογισμό του 2026

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2025

Απεργιακό κάλεσμα στη Λήμνο από σωματεία και φορείς
' χρόνος ανάγνωσης

Κοινό κάλεσμα σε απεργία και μαζική κινητοποίηση απευθύνουν εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικοί φορείς της Λήμνου, καταγγέλλοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του 2026 ως έναν ακόμη προϋπολογισμό πολέμου, φόρων και φτώχειας. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 16 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι της Μύρινας και απευθύνεται σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και αγρότες του νησιού.

Το κάλεσμα συνυπογράφουν το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου, το Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, η Ένωση Ιατρών στο Νοσοκομείο Λήμνου, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λήμνου και το Σωματείο Συνταξιούχων Λήμνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2026 συνεχίζει μια βαθιά ταξική πολιτική, η οποία υπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Όπως τονίζουν, η στρατηγική που εφαρμόζεται διαχρονικά οδηγεί σε εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης, διεύρυνση της φτώχειας και όξυνση της ανασφάλειας για τα λαϊκά στρώματα, υπογραμμίζοντας ότι η ζωή των εργαζομένων δεν χωρά στα κέρδη και στους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη ενίσχυσης της οργάνωσης μέσα από τα συνδικάτα και κλιμάκωσης του αγώνα απέναντι στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, ενώ δηλώνεται έμπρακτη αλληλεγγύη στους αγρότες που αντιπαλεύουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημειώνεται, ο αγώνας για αξιοπρεπές αγροτικό εισόδημα συνδέεται άμεσα με τον αγώνα των εργαζομένων για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης προβάλλεται ένα εκτεταμένο πλαίσιο διεκδικήσεων που αφορά αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με κατώτερο μισθό στα 1.000 ευρώ και ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό. Ζητείται σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας με 7ωρο, 5ήμερο και 35ωρο, ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς και αύξηση 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Παράλληλα, τίθενται αιτήματα για την επαναφορά εργασιακών κατακτήσεων όπως οι τριετίες για την περίοδο 2012 έως 2023, η ευνοϊκότερη σύμβαση, η μετενέργεια, η κυριακάτικη αργία και η πλήρης πληρωμή υπερωριών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία της μητρότητας και των εργαζόμενων γυναικών, με καθολική εφαρμογή του επιδόματος γάμου στο 10%.

Για τους συνταξιούχους ζητούνται ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με στόχο καμία σύνταξη να μην υπολείπεται του 80% του μισθού. Στο ίδιο πλαίσιο διεκδικείται επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις στο 80% του μισθού, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και μείωση τιμών και πλαφόν στην ενέργεια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με κατάργηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων. Ειδική αναφορά γίνεται στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, τα σωματεία ζητούν ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προστασία από τους πλειστηριασμούς, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας και Εκπαίδευσης, δημόσιες μαζικές μεταφορές και αντιμετώπιση του νερού και της ενέργειας ως κοινωνικά αγαθά. Παράλληλα, εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ζητώντας το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων και την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Με αυτό το πλαίσιο, οι φορείς της Λήμνου καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση της Τρίτης 16 Δεκέμβρη, στέλνοντας μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης από το λιμάνι της Μύρινας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φοιτητές και εθελοντές καθάρισαν τον βυθό στην Παναγιούδα

Λάστιχα, πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα απομακρύνθηκαν από το λιμανάκι σε μια ακόμη δυναμική πρωτοβουλία προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Φοιτητές και εθελοντές καθάρισαν τον βυθό στην Παναγιούδα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα

Συγκλονισμένος ο Σύλλογος καθώς ο πατέρας του ενός παιδιού είναι μέλος του
Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα
ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών

Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε «απογραφή» των ελλείψεων σοβαρά σε προσωπικό και υποδομές σε 38 υγειονομικές και 6 προνοιακές μονάδες του Αιγαίου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Ιονίου
Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης

Ανείπωτη τραγωδία στη Λέσβο με θύματα έναν 16χρονο και έναν 18χρονο
Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου

Στήριξη στις πρωτοβουλίες της ΠΟΕ ΟΤΑ και αναμονή για τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών
Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου

Πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Μπακάλμπασης ενώ γραμματέας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τατάκης
Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε μία 74χρονη
Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου βρέθηκαν σήμερα δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας stonisi.gr για ανωμοτί εξηγήσεις μετά τη μήνυση του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατή Τσομπανέλλη για το live streaming από το Μεσότοπο
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια

Έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης
Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Πάνω από 2.000 τροχονομικοί έλεγχοι σε Λέσβο, Χίο και Σάμο με δεκάδες παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους
Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου