× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Αγία Παρασκευή Τσεσμέ μέσα από τη φορεσιά της

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Μυτιλήνης παρουσιάζει 3 ημερολόγια βασισμένα σε ιστορική έρευνα και αυθεντικά κειμήλια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2025

Η Αγία Παρασκευή Τσεσμέ μέσα από τη φορεσιά της
' χρόνος ανάγνωσης

Στη διαρκή προσπάθειά του για τη μελέτη, τη διάσωση και την αποτύπωση της μικρασιατικής παράδοσης, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε» προχώρησε στην έκδοση 3 διαφορετικών ημερολογίων για το 2026, αφιερωμένων στην παραδοσιακή και αστική ενδυμασία καθώς και στα κοσμήματα που φορέθηκαν στην Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ έως το 1922.

Η έκδοση βασίζεται στο βιβλίο του Γιάννη Αικατερίνη «Χαμένες Πατρίδες. Το χωριό μας, η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ (το Κιόστε)», στις καταγεγραμμένες μελέτες του φιλολόγου Θοδωρή Κοντάρα για την ερυθραιώτικη φορεσιά, σε παλιές φωτογραφίες Αγιοπαρασκευούσηδων με παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και σε αυθεντικά ενδυματολογικά εξαρτήματα όπως γιλέκα, μαντήλες, φέσια και ζωνάρια που παραχωρήθηκαν στον Σύλλογο από μέλη του. Από αυτό το υλικό δημιουργήθηκε μια πλούσια ιματιοθήκη με πιστά αντίγραφα της αγιοπαρασκευούσικης φορεσιάς, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα σε χορευτικές παραστάσεις και εθνικές παρελάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα της εμπεριστατωμένης αυτής μελέτης αποτυπώνεται στα ημερολόγια μέσα από παλιές φωτογραφίες ανθρώπων της Αγίας Παρασκευής Τσεσμέ, τραβηγμένες είτε στη Μικρά Ασία είτε στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς στη Λέσβο, φωτογραφίες αυθεντικών ενδυμάτων που έχουν δωρηθεί στον Σύλλογο ή φυλάσσονται στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης 1922 στη Σκάλα Λουτρών, καθώς και σύγχρονες φωτογραφίες με μέλη του Συλλόγου και της χορευτικής ομάδας που φορούν τα αντίγραφα των φορεσιών. Παράλληλα, παρουσιάζονται παλιά κοσμήματα και κοσμηματοθήκες που έφεραν πρόσφυγες από την Αγία Παρασκευή και διέθεσαν οι απόγονοί τους για φωτογράφιση.

Οι φωτογραφίσεις πραγματοποιήθηκαν σε τόπους άρρηκτα συνδεδεμένους με τη μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση των Αγιοπαρασκευούσηδων στη Λέσβο, όπως η Σκάλα Λουτρών, η Παναγιούδα και η Αγία Μαρίνα. Με δεδομένο το εύρος και την ποιότητα του υλικού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε την παρουσίασή του σε 3 διαφορετικές εκδόσεις, ημερολόγια τοίχου και γραφείου με τίτλο «Φορώντας εικόνες του χθες…» και ατζέντα με τίτλο «Χρυσά ίχνη σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ιδέα της θεματικής αφιέρωσης, την επιμέλεια του υλικού και τα κείμενα υπογράφει ο Γιώργος Κατσούπης, τη φιλολογική επιμέλεια ο Θοδωρής Κοντάρας, τη φωτογράφιση η Focus Digital Marketing Agency με τον Μιχάλη Αικατερίνη, ενώ τον σχεδιασμό και την εκτύπωση ανέλαβε η Reprographics της Αντωνίας Σάββα.

Τα ημερολόγια διατίθενται από μέλη του Συλλόγου κάθε Τρίτη και Τετάρτη 19.00 έως 20.30 στα μαθήματα χορωδίας και χορευτικού στο 15ο Δημοτικό Σχολείο, αποστέλλονται ταχυδρομικά κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας στο 6973336564 και διατίθενται επίσης από τη Focus Digital Marketing Agency στην οδό Πιττακού 44.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τρεις συλλήψεις αλλοδαπών στη Μυτιλήνη μετά από έρευνες του Λιμενικού

Εντοπίστηκαν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα κατά την προσπάθεια επιβίβασης σε πλοίο για Πειραιά και σε χώρο διαμονής
Τρεις συλλήψεις αλλοδαπών στη Μυτιλήνη μετά από έρευνες του Λιμενικού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια ξεχωριστή γιορτή λόγου και μουσικής για τον Γρηγόρη Μολυβιάτη

Η Λεσβιακή Παροικία τίμησε τον ποιητή σε μια εκδήλωση με έντονο συναίσθημα και δυνατή παρουσία κοινού
Μια ξεχωριστή γιορτή λόγου και μουσικής για τον Γρηγόρη Μολυβιάτη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

Ανησυχία για τη διεθνή κλιμάκωση και αναφορές σε δράσεις υπέρ της Κούβας και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα
Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Νέα δωρεά της AHEPA Lesvos στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ενεργοποιείται η ενδοαορτική αντλία στην Καρδιολογική Κλινική – Ενισχύεται η αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών
Νέα δωρεά της AHEPA Lesvos στο νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινή γιορτή στην Αγιάσο

Παράδοση, χαρά και συλλογικότητα για μικρούς και μεγάλους
Πασχαλινή γιορτή στην Αγιάσο
ΥΓΕΙΑ

Δώρα και χαμόγελα σε μικρούς ασθενείς του Νοσοκομείου Λέσβου

Επίσκεψη της ΔΕΕΠ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας στο Παιδιατρικό του Νοσοκομείου
Δώρα και χαμόγελα σε μικρούς ασθενείς του Νοσοκομείου Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στήριξη σε ευάλωτους συμπολίτες με τρόφιμα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Διανομή στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης στο πλαίσιο της δράσης «Το καλάθι της Αγάπης»
Στήριξη σε ευάλωτους συμπολίτες με τρόφιμα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του δώρου Πάσχα

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο με ανακοίνωση του καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες
Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του δώρου Πάσχα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης στο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης

Στο πλαίσιο της αποστολής, οι μαθητές επισκέφθηκαν ιστορικά σχολεία και σημαντικά σημεία της ελληνικής παρουσίας στην Πόλη
Το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης στο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πασχαλινό μήνυμα ελπίδας από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Πασχαλινό μήνυμα ελπίδας από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τραυματισμοί από κατασκευή ρουκετών στη Χίο

Επτά συλλήψεις για παράνομη κατασκευή πυροτεχνημάτων – Το περιστατικό συνδέεται με τον ρουκετοπόλεμο ενόψει Πάσχα
Τραυματισμοί από κατασκευή ρουκετών στη Χίο