× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φορολογικός μαραθώνιος στο τέλος του έτους για χιλιάδες πολίτες

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κρίσιμες πληρωμές και δηλώσεις για να αποφευχθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/12/2025

Φορολογικός μαραθώνιος στο τέλος του έτους για χιλιάδες πολίτες
' χρόνος ανάγνωσης

Αντιμέτωποι με ένα πυκνό πλέγμα φορολογικών υποχρεώσεων βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς έως τις 31 Δεκεμβρίου καλούνται να τακτοποιήσουν πληρωμές και δηλώσεις που, αν καθυστερήσουν, συνοδεύονται από σημαντικές επιβαρύνσεις. Το τέλος του 2025 εξελίσσεται σε έναν πραγματικό φορολογικό μαραθώνιο, με το οικονομικό βάρος να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μία από τις βασικές εκκρεμότητες αφορά τα τέλη κυκλοφορίας για το 2026, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στην πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ. Η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025 και, αν και τα ποσά παραμένουν αμετάβλητα, τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή είναι αυξημένα και μπορούν να φτάσουν από 25% έως και 100% του οφειλόμενου ποσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στο όριο των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς οι φορολογούμενοι οφείλουν να έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές με κάρτες ή e banking που να καλύπτουν το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαφορά φορολογείται με συντελεστή 22%, επιβαρύνοντας επιπλέον τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να καταβληθεί και η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν επιλέξει την εξόφληση σε 8 μηνιαίες δόσεις. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το περιθώριο υποβολής τροποποιητικής δήλωσης σε περιπτώσεις λαθών ή παραλείψεων στο εκκαθαριστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις επιχειρήσεις, υποχρεώσεις προκύπτουν και από το τέλος παρεπιδημούντων Νοεμβρίου 2025, το οποίο αποδίδεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα και αφορά όσους τηρούν βιβλία Β και Γ κατηγορίας, αλλά και όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Την ίδια προθεσμία έχουν και οι δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων που σχετίζονται με μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, καθώς και οι δηλώσεις που αφορούν τις διατάξεις των άρθρων 64 και 69 του ΚΦΕ.

Στο τέλος του έτους καταβάλλεται επίσης το τέλος ανθεκτικότητας, μέσω μηνιαίων δηλώσεων που υποβάλλονται έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση του ειδικού στοιχείου είσπραξης. Την ίδια στιγμή, όσοι έχουν ενταχθεί στο σχήμα των 12 δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ 2025 καλούνται να πληρώσουν την έβδομη δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου, με την τελευταία δόση να λήγει στις 27 Φεβρουαρίου 2026.

Σημαντικές είναι και οι προθεσμίες για τον φόρο μερισμάτων και bonus Ιουνίου, καθώς η σχετική δήλωση πρέπει να υποβληθεί 3 ημέρες πριν από το τέλος του δεύτερου μήνα από την παρακράτηση, ενώ η πληρωμή ολοκληρώνεται στο τέλος του ίδιου μήνα. Τέλος, ειδικές υποχρεώσεις έχουν και οι Έλληνες του εξωτερικού που μετέφεραν για πρώτη φορά τη φορολογική τους κατοικία εκτός Ελλάδας το 2024, καθώς οφείλουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Με τις προθεσμίες να εκπνέουν ταυτόχρονα και τις οικονομικές αντοχές να δοκιμάζονται, οι φορολογούμενοι καλούνται να κινηθούν έγκαιρα ώστε να αποφύγουν πρόστιμα και πρόσθετες χρεώσεις, σε μια περίοδο που η φορολογική πίεση κορυφώνεται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τραγικό τέλος για 20χρονο Λημνιό

Στο Νοσοκομείο της Μύρινας διαπιστώθηκε ο θάνατος του νεαρού άνδρα που έπεσε σε γκρεμό 200 μέτρων
Τραγικό τέλος για 20χρονο Λημνιό
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα περιπέτεια για το οχηματαγωγό Τάλως στο λιμάνι της Νάξου

Προσάραξη σε αβαθή και αδυναμία πρόσδεσης λόγω καιρού με το πλοίο να παραμένει σε ασφαλές αγκυροβόλιο
Νέα περιπέτεια για το οχηματαγωγό Τάλως στο λιμάνι της Νάξου
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό ρεκόρ τουριστικών διανυκτερεύσεων στην Ε.Έ. το 2025

Στα 3,08 δισ. οι διανυκτερεύσεις με βασικό μοχλό τον διεθνή τουρισμό και την Ελλάδα στις χώρες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από ξένους επισκέπτες
Ιστορικό ρεκόρ τουριστικών διανυκτερεύσεων στην Ε.Έ. το 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδρια κομμάτων με το βλέμμα στις κάλπες και στα νέα πολιτικά σχήματα

Πέντε κομματικά συνέδρια έως το καλοκαίρι με προσωρινές ισορροπίες εν αναμονή των κινήσεων Τσίπρα και Καρυστιανού και των εκλογικών εξελίξεων
Συνέδρια κομμάτων με το βλέμμα στις κάλπες και στα νέα πολιτικά σχήματα
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγραμμα χρηματοδοτεί την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών

Έως 90% ενίσχυση για κατοικίες πριν το 1990 με παρεμβάσεις ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης έως 36.000 ευρώ
Πρόγραμμα χρηματοδοτεί την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών
ΕΛΛΑΔΑ

Το IRIS αλλάζει τον τρόπο που πληρώνουμε κάθε μέρα

Εκρηκτική αύξηση συναλλαγών, καθολική υιοθέτηση και νέα όρια που ενισχύουν τις άμεσες πληρωμές στην ελληνική αγορά
Το IRIS αλλάζει τον τρόπο που πληρώνουμε κάθε μέρα
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχώρησε το τουριστικό αποτύπωμα του Βορείου Αιγαίου

Μείωση διανυκτερεύσεων, επισκέψεων και εισπράξεων στο Βόρειο Αιγαίο το εννεάμηνο του 2025
Υποχώρησε το τουριστικό αποτύπωμα του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης

Επιχορήγηση επιχειρήσεων για 10.000 προσλήψεις γυναικών με έμφαση στις μητέρες ανήλικων παιδιών. Η δράση του Υπουργείου Εργασίας έχει προϋπολογισμό 101 εκατ. ευρώ
Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης
ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι η διετής δρομολόγηση των πλοίων της ακτοπλοΐας

Θετικό μέτρο αρκεί να μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη από τους ακτοπλόους
Στο τραπέζι η διετής δρομολόγηση των πλοίων της ακτοπλοΐας
ΚΟΣΜΟΣ

Χοντραίνει η αντιπαράθεση Ε.Ε. ‑ ΗΠΑ για την Γροιλανδία

Δασμούς από 10 – 25% σε οκτώ χώρες της Ε.Ε. ανακοίνωσε ο Τραμπ. Διαδηλώσεις σε Δανία και Γροιλανδία
Χοντραίνει η αντιπαράθεση Ε.Ε. ‑ ΗΠΑ για την Γροιλανδία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κυριακή με ισχυρούς βοριάδες στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή άσκοπης παραμονής στα λιμάνια από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
Κυριακή με ισχυρούς βοριάδες στο ανατολικό Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Προβληματικό το σύστημα ποιοτικών ελέγχων του ελαιολάδου στην Ελλάδα

Λιγότεροι οι έλεγχοι από τον αναγκαίους και σειρά άλλων προβλημάτων διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Προβληματικό το σύστημα ποιοτικών ελέγχων του ελαιολάδου στην Ελλάδα