× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο κόκκινο οι μεταφορείς προειδοποιούν με κινητοποιήσεις στις 21 Δεκεμβρίου

Ο μεταφορικός κλάδος ζητά άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για οριακή κατάσταση και σοβαρούς κινδύνους για την εφοδιαστική αλυσίδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/12/2025

Στο κόκκινο οι μεταφορείς προειδοποιούν με κινητοποιήσεις στις 21 Δεκεμβρίου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μπροστά σε ένα ακόμη μέτωπο κοινωνικής και επαγγελματικής δυσαρέσκειας βρίσκεται η κυβέρνηση, την ώρα που οι αγρότες σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Αυτή τη φορά, στο προσκήνιο περνά ο κλάδος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, ο οποίος εκπέμπει σήμα κινδύνου και προειδοποιεί ανοιχτά με κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική ανταπόκριση από την Πολιτεία.

Σε κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς, ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Εθνικών Οδικών Μεταφορών περιγράφουν έναν κλάδο σε οριακή κατάσταση, ως αποτέλεσμα συσσωρευμένων αποφάσεων αλλά και σοβαρών παραλείψεων των προηγούμενων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τονίζουν, η απουσία ουσιαστικής στήριξης μέσω επιδοτήσεων, αναπτυξιακών ή φορολογικών κινήτρων, σε συνδυασμό με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων χωρίς διαβούλευση, έχει επιβαρύνει καθοριστικά τη βιωσιμότητα των μεταφορικών επιχειρήσεων. Οι επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό καθεστώς οικονομικής ομηρίας, επισημαίνοντας πως η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της.

Κατόπιν επιτακτικής εντολής των μελών τους, οι φορείς προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις στις 21 Δεκεμβρίου 2025, εφόσον μέχρι τότε δεν υπάρξει συγκεκριμένο και άμεσο χρονοδιάγραμμα επίλυσης των προβλημάτων. Ζητούν τον άμεσο καθορισμό συνάντησης με εκπροσώπους της κυβέρνησης στα συναρμόδια υπουργεία εντός των επόμενων ημερών, προειδοποιώντας ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα βαραίνει ευθέως την Πολιτεία για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα προκύψουν τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στη συνολική λειτουργία της αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο των αιτημάτων τους, οι εκπρόσωποι του κλάδου θέτουν στο επίκεντρο την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μεταφορικών επιχειρήσεων, τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανανέωση του στόλου φορτηγών δημόσιας χρήσης, την αποτελεσματική καταπολέμηση των παράνομων μεταφορών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και τη μείωση του κόστους καυσίμων, διοδίων και ακτοπλοϊκών μετακινήσεων. Παράλληλα, επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία έκδοσης καρτών ψηφιακού ταχογράφου, την οξεία έλλειψη επαγγελματιών οδηγών και μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τις υποδομές, τις οδικές απαγορεύσεις και τη λειτουργία των λιμένων.

Με το κοινωνικό θερμόμετρο ήδη ανεβασμένο από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η προειδοποίηση του μεταφορικού κλάδου έρχεται να προσθέσει ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα της πίεσης προς την κυβέρνηση, η οποία καλείται πλέον να διαχειριστεί πολλαπλά και αλληλοσυνδεόμενα μέτωπα με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και την καθημερινότητα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις συλλήψεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις και τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα

ύο άνδρες και μία γυναίκα φέρονται να εμπλέκονται στις εμπρηστικές επιθέσεις κατά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για ακόμη ένα άτομο
Τρεις συλλήψεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις και τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα
ΚΟΣΜΟΣ

Πάγωσε η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Αμερικανικά πλήγματα σε σιδηροδρομικές γέφυρες του Ιράν
Πάγωσε η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

«Τώρα Μιλάμε» στο Περιστέρι

Live ο ανοιχτός διάλογος των πολιτών με τον Αλέξη Τσίπρα
«Τώρα Μιλάμε» στο Περιστέρι
ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη για την ζωή τους δίνουν οι διασωληνωμένοι εγκαυματίες

Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο οδηγός του βυτιοφόρου όπου ξέσπασε η φωτιά το πρωί της Πέμπτης στον Ασπρόπυργο Αττικής
Μάχη για την ζωή τους δίνουν οι διασωληνωμένοι εγκαυματίες
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος

Δύο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος
ΕΛΛΑΔΑ

Το δικαίωμα των νέων να παραμείνουν στα νησιά

Διαδικτυακή συζήτηση για τη νέα ευρωπαϊκή νησιωτική στρατηγική διοργανώνεται από τις «Φωνές για το Αρχιπέλαγος» και το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 15 Ιουλίου
Το δικαίωμα των νέων να παραμείνουν στα νησιά
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Pernod Ricard Hellas ο Christian Seel

Αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου, έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές
Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Pernod Ricard Hellas ο Christian Seel
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση για τις τουριστικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Έως τις 24 Ιουλίου οι αιτήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο – Δικαίωμα συμμετοχής για νέα ξενοδοχεία, εκσυγχρονισμούς, glamping και επαναλειτουργία τουριστικών μονάδων σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο και Ικαρία
Παράταση για τις τουριστικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ένα καλοκαίρι πολιτισμού και δημιουργίας στη Χίο

Συναυλίες, θέατρο, ημερίδες και δράσεις αφιερωμένες στη ναυτιλία και τον θαλάσσιο τουρισμό στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Ένα καλοκαίρι πολιτισμού και δημιουργίας στη Χίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παρασκευαϊδης ζητά την τροποποίηση του «Ανακαινίζω Σπίτι»

«Αποκλείονται τα νέα ζευγάρια του 2026»
Ο Παρασκευαϊδης ζητά την τροποποίηση του «Ανακαινίζω Σπίτι»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Χίος γίνεται διεθνές κέντρο πολιτισμού με το 5ο «The Chios festival»

Από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου προσωπικότητες παγκόσμιου κύρους από την επιστήμη, την ιστορία, την τέχνη και την επιχειρηματικότητα δίνουν το «παρών» στη μεγάλη επετειακή διοργάνωση.
Η Χίος γίνεται διεθνές κέντρο πολιτισμού με το 5ο «The Chios festival»
ΕΛΛΑΔΑ

Ο γιος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας

Ο Γιάννης Μουτζούρης παντρεύεται τη Βαρβάρα Θεοδωρίκα σε μία από τις πιο λαμπερές κοσμικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού
Ο γιος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας