× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κάλεσμα από ΕΛΜΕ και σωματεία για συγκέντρωση στα Δικαστήρια Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί απεργούν την Τρίτη- Δείτε όλες τις ανακοινώσεις των φορέων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/12/2025

Κάλεσμα από ΕΛΜΕ και σωματεία για συγκέντρωση στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Σε παλλεσβιακή απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου καλούν η ΕΛΜΕ Λέσβου και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ, με συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων, η απεργία στρέφεται ενάντια στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται «αντιλαϊκός», καθώς –όπως υποστηρίζουν– επιβαρύνει περαιτέρω την εργαζόμενη πλειοψηφία με αυξημένη φορολογία και ακρίβεια, προβλέπει νέες περικοπές σε Παιδεία και Υγεία, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και εφοπλιστές και αυξάνει τις δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΛΜΕ Λέσβου καλεί τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους συλλόγους διδασκόντων και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση, επισημαίνοντας ότι την ίδια ημέρα, πέρα από την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, εκδικάζεται στη Μυτιλήνη υπόθεση που αφορά τον πρόεδρο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, μαζί με άλλους διαδηλωτές, για τη συγκέντρωση του Φεβρουαρίου 2022 ενάντια στην κατασκευή της δομής στη Βάστρια.

Όπως τονίζεται, οι κατηγορίες χαρακτηρίζονται αβάσιμες και εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια στοχοποίησης και ποινικοποίησης των αγώνων εργαζομένων και αγροτών. «Θέλουν να χτυπήσουν ένα κίνημα που παλεύει για την επιβίωση, το εισόδημα και την παραμονή στην παραγωγή», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, το οποίο κάνει λόγο για «ξεσηκωμό» σε Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο και καλεί εργαζόμενους, αγρότες, νέες και νέους να διαδηλώσουν μαζί. Το Εργατικό Κέντρο υπογραμμίζει ότι η απάντηση στις διώξεις και την καταστολή θα είναι «μαζική και δυνατή», εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, οι οποίοι –όπως αναφέρεται– δίνουν μάχη επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινός τόπος των δύο καλεσμάτων είναι η καταδίκη της καταστολής και η απαίτηση να σταματήσει κάθε δίωξη αγωνιστών, καθώς και η ανάγκη για κοινό, συντονισμένο αγώνα εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματιών, φοιτητών και μαθητών. «Όταν ο λαός αγωνίζεται μαζί, καμία δύναμη δεν μπορεί να τον υποτάξει», τονίζουν οι φορείς, καλώντας σωματεία, συλλόγους και κοινωνικούς φορείς του νομού να δώσουν μαζικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης.

Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 9 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σωματείο Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών και Εισπρακτόρων Νομού Λέσβου

Τη συμμετοχή του στην Παλλεσβιακή Απεργιακή Συγκέντρωση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου ανακοινώνει το Σωματείο Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών και Εισπρακτόρων Νομού Λέσβου, καλώντας τα μέλη του να δώσουν το «παρών» στις 9 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια Μυτιλήνης.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο δηλώνει την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και στον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, οι οποίοι, μαζί με άλλους διαδηλωτές, διώκονται για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Βάστρια, ενάντια στην κατασκευή της δομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνεται, οι αγώνες και οι διαμαρτυρίες εργαζομένων και αγροτών για την επιβίωσή τους δεν μπορούν να ποινικοποιούνται, καθώς αποτελούν κατοχυρωμένο συνδικαλιστικό δικαίωμα, κατακτημένο μέσα από μακροχρόνιους αγώνες και θυσίες. Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι η υπεράσπιση του δικαιώματος στη συλλογική διεκδίκηση αφορά το σύνολο του εργατικού και αγροτικού κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών και Εισπρακτόρων Ν. Λέσβου καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, τονίζοντας ότι η παρουσία των εργαζομένων αποτελεί μήνυμα αντίστασης στην καταστολή και στήριξης των κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

11η παράταση για την ολοκλήρωση της υπερδομής στη Βάστρια

Αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις χρονοδιαγραμμάτων, 11 παρατάσεις και 3 χρόνια καθυστερήσεων αποκαλύπτουν την αποτυχία της επιλογής χωροθέτησης της υπεδομής-φυλακής μέσα στο παρθένο δάσος της Λέσβου -Νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης η 13/2/2026
11η παράταση για την ολοκλήρωση της υπερδομής στη Βάστρια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη 34χρονου για εκκρεμή καταδικαστική απόφαση

Την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στην περιοχή της Γέρας
Σύλληψη 34χρονου για εκκρεμή καταδικαστική απόφαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές στην Αγία Παρασκευή

Ταυτοποίηθηκε ο δράστης αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές στην Αγία Παρασκευή
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Με νησιώτικο παλμό η κοπή πίτας της ΟΛΣΑ στο «Διαγόρας»

Ο απολογισμός και οι προκλήσεις που έθεσε ο πρόεδρος Ιωάννης Φράγκος
Με νησιώτικο παλμό η κοπή πίτας της ΟΛΣΑ στο «Διαγόρας»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Όχι στην ποινικοποίηση της απεργίας λένε οι δάσκαλοι της Λέσβου

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου
Όχι στην ποινικοποίηση της απεργίας λένε οι δάσκαλοι της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τιμή και συγκίνηση στην κοπή πίτας της Πυροσβεστικής

Βραβεύθηκαν ανώτατα στελέχη για την προσφορά τους και αναδείχθηκε ο ρόλος των εθελοντών
Τιμή και συγκίνηση στην κοπή πίτας της Πυροσβεστικής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κοπή πίτας από τους Προσκόπους Λέσβου

Και απολογισμός δράσεων
Κοπή πίτας από τους Προσκόπους Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Στο κόκκινο η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Κοινοβουλευτική ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το σημερινό δημοσίευμα του «Ν» για υποστελέχωση υπερπληρότητα και κίνδυνο κατάρρευσης
Στο κόκκινο η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πλευρό των διωκόμενων εκπαιδευτικών η Λέσβος

Και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Λέσβου την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στις 2 το μεσημέρι στην ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου
Στο πλευρό των διωκόμενων εκπαιδευτικών η Λέσβος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Αποχωρεί ο Μιχάλης Χατζηγιάννης από την πνευμονολογική κλινική

Σε οριακή κατάσταση και υποστελεχωμένη λειτουργεί το συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου Μυτιλήνης και ο γνωστός πνευμονολόγος δηλώνει ότι δεν αντέχει στα 67 του χρόνια να κάνει 7 εφημερίες το μήνα
Αποχωρεί ο Μιχάλης Χατζηγιάννης από την πνευμονολογική κλινική
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κοινό μέτωπο εκπαιδευτικών στη Λέσβο

Στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Λέσβου την Τετάρτη 21 Γενάρη στις 14.00 καλεί και η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
Κοινό μέτωπο εκπαιδευτικών στη Λέσβο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18 πρόστιμα για μη χρήση κράνους

Συνεχίζονται οι τροχονομικοί έλεγχοι σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
18 πρόστιμα για μη χρήση κράνους