
Κλίμα έντασης και γενικευμένης κινητοποίησης διαμορφώνεται στη Λέσβο ενόψει της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου, καθώς το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ) καλεί σε παλλεσβιακή απεργία και σε μεγάλη συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από τα Δικαστήρια Μυτιλήνης. Η ημερομηνία συμπίπτει με τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ενώ την ίδια ώρα στο νησί θα εκδικάζεται η υπόθεση του προέδρου του ΠΕΚ και του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, καθώς και άλλων διαδηλωτών, για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση του Φεβρουαρίου 2022 ενάντια στην κατασκευή της δομής στη Βάστρια.
Το ΠΕΚ κάνει λόγο για «εντελώς αβάσιμες κατηγορίες» και για μια καθαρά πολιτική επιδίωξη ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων και της αγροτιάς. «Ο στόχος τους είναι ολοφάνερος. Επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν τον αγώνα, να τρομοκρατήσουν όσους διεκδικούν», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η ίδια τακτική εφαρμόζεται σε πανελλαδικό επίπεδο, με εισαγγελείς και κατασταλτικές πρακτικές να στρέφονται ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες.
Αντιλαϊκός προϋπολογισμός και κεντρικά αιτήματα
Η απεργία της 16ης Δεκεμβρίου στρέφεται επίσης ενάντια στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, τον οποίο το ΠΕΚ χαρακτηρίζει «βαθιά αντιλαϊκό». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο προϋπολογισμός:
• αυξάνει τους φόρους και επιβαρύνει τις λαϊκές οικογένειες
• εντείνει την ακρίβεια
• μειώνει ξανά τις κοινωνικές δαπάνες για Παιδεία και Υγεία
• προβλέπει νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές
• διοχετεύει τεράστια ποσά στις ανάγκες και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Το ΠΕΚ ζητά την απόσυρση του προϋπολογισμού και την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών, τονίζοντας ότι οι ανάγκες της κοινωνίας δεν μπορούν να θυσιάζονται για λογαριασμό λίγων ισχυρών.
Αλληλεγγύη στον αγώνα της αγροτιάς
Βασικός άξονας της κινητοποίησης είναι η στήριξη στον αγώνα των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Λέσβου και όλης της χώρας, οι οποίοι –όπως σημειώνει το ΠΕΚ– δίνουν «μάχη επιβίωσης» απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις συνεχείς ανατιμήσεις στο κόστος παραγωγής.
«Μας αφορά όλους», επισημαίνει η ανακοίνωση, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των παραγωγών και πρόσβαση των πολιτών σε «φτηνά και ασφαλή αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα».
«Η απαγόρευση των λαϊκών κινητοποιήσεων δεν θα περάσει»
Το ΠΕΚ καταγγέλλει την ποινική δίωξη των συνδικαλιστών και των διαδηλωτών ως προσπάθεια επιβολής «σιγής νεκροταφείου» και τονίζει ότι η κοινωνία δεν πρόκειται να υποχωρήσει:
«Ο λαός έχει τη δύναμη. Όταν εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές και μαθητές αγωνίζονται μαζί, καμία δύναμη δεν μπορεί να τους υποτάξει».
Κάλεσμα σε σωματεία και φορείς του νησιού
Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί όλα τα σωματεία, συλλόγους και φορείς της Λέσβου να υψώσουν τη φωνή τους και να συμπορευτούν στο συλλαλητήριο, διεκδικώντας:
• να σταματήσει η δίωξη των συνδικαλιστών
• να αποσυρθεί ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός
• να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αγροτιάς
• να μπει φρένο στην καταστολή και την ποινικοποίηση των κινημάτων.
Το ραντεβού έχει δοθεί: Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, 9 π.μ., Δικαστήρια Μυτιλήνης.