× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λέσβου για την κατάσταση στα σχολεία

«Η κυβέρνηση απαξιώνει το δημόσιο σχολείο – Μαζική συμμετοχή στη διαμαρτυρία της 17ης Δεκεμβρίου»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/12/2025

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λέσβου για την κατάσταση στα σχολεία
' χρόνος ανάγνωσης

Σαφή καταγγελία προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη συστηματική υποβάθμιση και υποστελέχωση της δημόσιας εκπαίδευσης διατυπώνει, με δελτίο Τύπου της 10 Δεκεμβρίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λέσβου. Όπως επισημαίνει, η εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία του νησιού –αλλά και όλης της χώρας– απέχει δραματικά από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελλιπής στελέχωση, οι υποβαθμίσεις σχολείων, οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών εντός της χρονιάς και οι σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές δεν αποτελούν αδυναμία ή αστοχία, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία «αντιμετωπίζει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ως βάρος και όχι ως κοινωνικό αγαθό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχιζόμενα κενά παρά τις προσλήψεις
Η ανακοίνωση κάνει εκτενή αναφορά στη στάση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, ο οποίος τονίζει ότι τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς παραμένουν κενά σε όλες τις ειδικότητες, ενώ η Γ’ Φάση αναπληρωτών δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τα κενά που καταγράφει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι γίνονται μετακινήσεις εκπαιδευτικών και υποβαθμίσεις σχολείων, με αποτέλεσμα να «ανακυκλώνονται τα κενά αντί να επιλύονται».

Τα παραδείγματα στη Λέσβο πληθαίνουν
Το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κεραμειών σε μονοθέσιο λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη της χρονιάς.
• Η αναστάτωση στην Άγρα, όπου το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε μόνο χάρη στην αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.
• Η μετακίνηση εκπαιδευτικού Τμήματος Ένταξης από το Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου, αφήνοντας νέο κενό στη σχολική μονάδα.
• Η πρόταση μετατροπής του Γυμνασίου και Λυκείου Ιππείου σε «Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις», που οι κάτοικοι ερμηνεύουν ως πρώτο βήμα προς την κατάργηση του Λυκείου.

«Η υποβάθμιση των σχολείων στα χωριά δεν είναι ουδέτερη διοικητική πράξη, αλλά επιλογή που οδηγεί στην ερήμωση και τον μαρασμό των τοπικών κοινωνιών», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Επιβάρυνση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών
Οι συνέπειες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι αλυσιδωτές: μαθητές που βιώνουν καθημερινή αστάθεια, οικογένειες που καλούνται να καλύψουν κενά της πολιτείας και εκπαιδευτικοί που αναγκάζονται να διδάσκουν σε πολλαπλές σχολικές μονάδες ή ακόμη και εκτός ειδικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση
Ο ΣΕΠΕ Λέσβου έχει εξαγγείλει κινητοποίηση για την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στις 13:30, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, με αίτημα την άμεση κάλυψη όλων των κενών.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λέσβου καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συμμετάσχουν μαζικά, δηλώνοντας: «Το δημόσιο σχολείο δεν είναι κόστος. Είναι επένδυση για την κοινωνία και το μέλλον των παιδιών μας. Η υποβάθμισή του δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι η υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης αποτελεί θεμέλιο δημοκρατίας, ισότητας και κοινωνικής συνοχής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σπουδαία παρουσία του Παλλεσβιακού Κουνγκ Φου στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

25 αθλητές, 20 μετάλλια και πολύτιμες εμπειρίες στο κλειστό στάδιο Άνω Λιοσίων
Σπουδαία παρουσία του Παλλεσβιακού Κουνγκ Φου στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
ΧΩΡΙΑ

Η αληθινή Όλγα από το ΡΙΦΙΦΙ ανοίγει την καρδιά της

Η Γεωργία Πιτσιλάδη, μιλά για το θάνατο του γιου της εξαιτίας της γραφειοκρατίας, Παναγιώτη Bασιλέλη και συγκλονίζει
Η αληθινή Όλγα από το ΡΙΦΙΦΙ ανοίγει την καρδιά της