× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εφαρμογή BiteWatch για υγιεινές διατροφικές επιλογές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας παρουσιάζει ένα εργαλείο που βοηθά τους πολίτες να γνωρίζουν τι πραγματικά περιέχουν τα προϊόντα που αγοράζουν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2025

Εφαρμογή BiteWatch για υγιεινές διατροφικές επιλογές
' χρόνος ανάγνωσης

Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή έρχεται να εμπλουτίσει τα εργαλεία των Ευρωπαίων καταναλωτών που αναζητούν περισσότερο έλεγχο, διαφάνεια και ενημέρωση στις καθημερινές τους αγορές. Το έργο Preventia ανακοίνωσε την κυκλοφορία της εφαρμογής BiteWatch, η οποία στοχεύει να υποστηρίξει το κοινό στην επιλογή πιο υγιεινών και ασφαλών τροφίμων, προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες. Η ενημέρωση διαβιβάστηκε στην Ελλάδα από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών, η οποία επισημαίνει ότι το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της καθημερινής καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Το BiteWatch είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργεί σε πέντε γλώσσες, ενώ ήδη έχει ανέβει στο Apple App Store και στο Google Play Store. Η βασική λειτουργία της εφαρμογής είναι η σάρωση του barcode των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, διαδικασία που δίνει στον χρήστη άμεση πρόσβαση σε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό τους. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει όσο το δυνατόν πιο εύληπτα στοιχεία για την πραγματική διατροφική αξία των προϊόντων που καταναλώνουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από το BiteWatch ο χρήστης ενημερώνεται για υψηλά επίπεδα συστατικών που θεωρούνται επιβλαβή όταν καταναλώνονται σε υπερβολή, όπως ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Η ζάχαρη μάλιστα παρουσιάζεται σε κουταλάκια του γλυκού, διευκολύνοντας την οπτική κατανόηση, ενώ παρέχονται πληροφορίες για τα ημερήσια όρια πρόσληψης που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην παρουσία πρόσθετων, αφού η εφαρμογή δείχνει πόσα περιέχει κάθε προϊόν και προσφέρει σύντομα κείμενα για το είδος του κάθε πρόσθετου, τη χρήση του, τη συμβατότητά του με vegan και vegetarian διατροφικές επιλογές και τις σχετικές επιστημονικές πηγές.

Στις πληροφορίες που εμφανίζονται περιλαμβάνεται ο δείκτης NOVA, ο οποίος αποτυπώνει τον βαθμό επεξεργασίας ενός προϊόντος, καθώς και σαφείς ενδείξεις για το αν ένα τρόφιμο είναι κατάλληλο για vegetarian ή vegan κατανάλωση. Ένα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα προσαρμογής των προτιμήσεων από τον χρήστη. Ο καταναλωτής μπορεί να δηλώσει ποια χαρακτηριστικά των τροφίμων τον ενδιαφέρουν περισσότερο, όπως η μειωμένη επεξεργασία, η απουσία συγκεκριμένων συστατικών ή η συμμόρφωση με συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές. Με βάση αυτές τις παραμέτρους η εφαρμογή δημιουργεί ένα matching score από 100 που εμφανίζεται κάθε φορά που σαρώνεται ένα νέο προϊόν.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, η οποία κοινοποίησε την εφαρμογή στο ελληνικό κοινό, σημειώνει ότι στόχος της παραμένει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η ενίσχυση της ενημέρωσης και η παροχή τεχνικής και νομικής υποστήριξης στους καταναλωτές. Η κυκλοφορία του BiteWatch εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, προσφέροντας στους χρήστες ένα σύγχρονο εργαλείο που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τα προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι μας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η Αγία Ειρήνη

Θα τεθεί προς προσκύνηση Ιερό Λείψανο της Αγίας
Γιορτάζει η Αγία Ειρήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή το αίτημα για στήριξη μαθητών της Δυτικής Λέσβου

Αίτημα για ένταξη των τελειοφοίτων σε ειδική κατηγορία εισαγωγής λόγω αφθώδους πυρετού. Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ
Στη Βουλή το αίτημα για στήριξη μαθητών της Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για τον αφθώδη πυρετό στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης

Αντιπαράθεση για τα μέτρα απολύμανσης και αιχμές για ευθύνες υπηρεσιών και κράτους
Συζήτηση για τον αφθώδη πυρετό στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής

Οι μαθητές συμμετείχαν σε πρακτική εκπαίδευση με εξοπλισμό και σενάρια κατάσβεσης, με καθοδήγηση εθελοντών πυροσβεστών και ιερέων της Λέσβου
Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Χωρίς συμμόρφωση στα μέτρα βιοασφάλειας δεν μπορεί να γίνει διακίνηση τυριών»

Τελεσίγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την διακίνηση τυριών από τη Λέσβο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, μεταξύ αυτών σφαγές ζώων και διενέργεια αιμοληψιών και ελέγχων
«Χωρίς συμμόρφωση στα μέτρα βιοασφάλειας δεν μπορεί να γίνει διακίνηση τυριών»
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες Ψυχές»
Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβούλευση πολιτών για τη μείωση των ανισοτήτων

Διαδικτυακή συμμετοχή απόψε στις 7 το απόγευμα με ανοικτό κάλεσμα προς τους πολίτες
Διαβούλευση πολιτών για τη μείωση των ανισοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Πλακόστρωτο στο Παλαιοχώρι

Υπεγράφη το έργο από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης
Πλακόστρωτο στο Παλαιοχώρι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ‑ Δήμητρα ο Βέρρος

Συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα
Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ‑ Δήμητρα ο Βέρρος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC

Τελετές μνήμης στα Κοινοπολιτειακά Κοιμητήρια Μούδρου και Πορτιανού με παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών
Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή επίθεση Κομνηνάκα για τη διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία της Λέσβου

Κάνει λόγο για ανεπαρκή μέτρα στήριξης και ζητά άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των απωλειών των κτηνοτρόφων
Σφοδρή επίθεση Κομνηνάκα για τη διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία της Λέσβου