× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα αδιέξοδα των μικρών παραγωγών

Στο επίκεντρο οι καθυστερήσεις αποζημιώσεων, οι επιπτώσεις της ΚΑΠ, το κόστος ενέργειας και η διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2025

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα αδιέξοδα των μικρών παραγωγών
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα για τον πρωτογενή τομέα, κατατέθηκε ερώτηση από τους βουλευτές και τις βουλεύτριες του ΚΚΕ προς έξι υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της «οικονομικής ασφυξίας» που βιώνουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και ψαράδες σε όλη τη χώρα. Το κείμενο θέτει συνολικά ζητήματα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς, ενώ συνδέει την κατάσταση με την έντονη κοινωνική αναταραχή και τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές με τρακτέρ και μπλόκα.

Η ερώτηση σημειώνει ότι η αγανάκτηση στις αγροτικές περιοχές «φουντώνει», καθώς όλο και περισσότεροι παραγωγοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο κόστος παραγωγής, ούτε να εξασφαλίσουν το εισόδημα που απαιτείται για να συνεχίσουν να καλλιεργούν ή να διατηρούν τα κοπάδια τους. Το αυξανόμενο κόστος από το χωράφι έως τις λαϊκές αγορές, οι χαμηλές τιμές που σύμφωνα με την ανακοίνωση επιβάλλουν βιομηχανίες και μεγαλέμποροι, αλλά και οι καταστροφές της παραγωγής, έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο που «σπρώχνει εκτός επαγγέλματος» εκατοντάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο κείμενο ασκείται σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, καθώς θεωρείται ότι επιχειρήθηκε «αντιπερισπασμός» ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. Επισημαίνεται επίσης ότι η υπερπροβολή των συνολικών ποσών των ενισχύσεων στόχευσε –πάντα κατά το κείμενο– στη δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού και στην παρουσίαση των αγροτών ως «αχάριστων», σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο τρόπος λειτουργίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελούν κεντρικά σημεία της κριτικής. Σύμφωνα με το κείμενο, ενώ γίνεται δημόσια συζήτηση για τη «διαφθορά» στον οργανισμό, αποσιωπάται το βασικό πρόβλημα: ότι η ίδια η ΚΑΠ, όπως εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, οδηγεί στη συγκέντρωση του αγροτικού εισοδήματος σε λίγα χέρια και καθιστά ασύμφορη τη μικρή και μεσαία αγροτική παραγωγή. Σημειώνεται ακόμη πως η μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι μια μακροχρόνια τάση που προϋπήρχε οποιωνδήποτε σκανδάλων, ενώ γίνεται αναφορά στη μετατροπή των επιδοτήσεων σε πεδίο πελατειακών σχέσεων και ψηφοθηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για την κατάσταση στην κτηνοτροφία λόγω της ευλογιάς. Επικρίνεται η πρακτική της συνεχούς θανάτωσης κοπαδιών χωρίς παράλληλο πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς και η «απροσδιόριστη» καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Το κείμενο τονίζει ότι η μη εφαρμογή εμβολιασμού, με το επιχείρημα της προστασίας των εξαγωγών φέτας, έχει οδηγήσει σε μαζικές απώλειες που θα χρειαστούν χρόνια για να αναπληρωθούν, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ερώτηση ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες. Ζητούνται μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, μεταξύ των οποίων αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Παράλληλα, τίθεται ζήτημα θεσμοθέτησης εγγυημένων τιμών που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Ζητείται επίσης η καταβολή όλων των καθυστερούμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων, καθώς και η σύνδεση των επιδοτήσεων με την πραγματική παραγωγή και το πραγματικό ζωικό κεφάλαιο.

Το κείμενο καλεί ακόμη για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται στο 100% όλες οι ζημιές από φυσικούς κινδύνους και νόσους, για άμεσο εμβολιασμό των ζώων, πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων, αλλά και στήριξη των ψαράδων που κατά καιρούς υφίστανται σημαντικές απώλειες στην παραγωγή τους. Παράλληλα ζητείται η υλοποίηση έργων υποδομής σε κάθε περιοχή, όπως αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και έργα αγροτικής οδοποιίας.

Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητείται να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τις επιδοτήσεις, να επιστραφούν χρηματικά ποσά που –όπως αναφέρεται– καταβλήθηκαν σε μη δικαιούχους και να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Το κείμενο καταλήγει με την απαίτηση να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ η Ρόζα Βρεττού με σκληρή κριτική στην ηγεσία Ανδρουλάκη

Μετά από περίπου 35 χρόνια στον χώρο η αναπληρώτρια του Τομεά Υγείας του κόμματος δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε «κόμμα – δημιούργημα μηχανισμών»
Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ η Ρόζα Βρεττού με σκληρή κριτική στην ηγεσία Ανδρουλάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα ενισχυθεί και δεν θα κοπεί το επίδομα ανεργίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ
Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συντονισμός Ελλάδας και Γαλλίας για ΚΑΠ, ζωονόσους και προστασία της αγροτικής παραγωγής

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε στο Παρίσι με τη Γαλλίδα υπουργό Γεωργίας Ανί Ζενεβάρντ
Συντονισμός Ελλάδας και Γαλλίας για ΚΑΠ, ζωονόσους και προστασία της αγροτικής παραγωγής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από Δευτέρα ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στη Θεοφίλου Χατζημιχαήλ

Αμέσως μετά τα συνεργεία μεταφέρονται στη Γεωργίου Βοστάνη, όπου οι εργασίες θα εκτελεστούν από τη Βουρνάζων έως το ύψος του νέου κτιρίου της Αστυνομίας
Από Δευτέρα ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στη Θεοφίλου Χατζημιχαήλ
ΑΓΟΡΑ

Από τις ανάγκες της Αγιάσου σε συλλογικές επιχειρηματικές ιδέες

Ολοκληρώθηκε η πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού μοντέλου ELCSEE με τρεις συναντήσεις για την κοινωνική οικονομία και την αξιοποίηση των τοπικών πόρων
Από τις ανάγκες της Αγιάσου σε συλλογικές επιχειρηματικές ιδέες
ΧΩΡΙΑ

Λεπτά αγωνίας στη Σκάλα Ερεσού‑Τον επανέφεραν με ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή

Πολίτης κατέρρευσε σε κατάστημα εστίασης και επανήλθε μετά από ΚΑΡΠΑ και δύο απινιδώσεις - Ο απινιδωτής που τον κράτησε ζωντανό είχε αποκτηθεί το 2021 με δωρεές κατοίκων και επισκεπτών
Λεπτά αγωνίας στη Σκάλα Ερεσού‑Τον επανέφεραν με ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μουτζούρης προς Ευρωπαίους Πρέσβεις για αφθώδη πυρετό και μεταναστευτικό

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζήτησε ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις θανατώσεις ζώων στη Λέσβο και τις μεταφορές μεταναστών προς τα νησιά
Μουτζούρης προς Ευρωπαίους Πρέσβεις για αφθώδη πυρετό και μεταναστευτικό
ΧΩΡΙΑ

Απαίτησαν να κατέβουν τα μηνύματα για την Παλαιστίνη στην Ερεσό

Ισραηλινές επισκέπτριες απείλησαν με μηνύσεις και απαίτησαν να αφαιρεθούν αυτοκόλλητα από κατάστημα στοχοποιώντας το -Πιέσεις σε μπαρ και ύβρεις κατά εργαζομένου περιγράφουν επιβεβαιωμένες μαρτυρίες
Απαίτησαν να κατέβουν τα μηνύματα για την Παλαιστίνη στην Ερεσό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευρύνεται το αντιφασιστικό κάλεσμα στην πλατεία Σαπφούς

Η Νέα Αριστερά, η Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων και το Συνδικάτο Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων συμμετέχουν στη συγκέντρωση για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Διευρύνεται το αντιφασιστικό κάλεσμα στην πλατεία Σαπφούς
ΕΡΓΑΣΙΑ

11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις

Εγκρίθηκε το ένα τρίτο των θέσεων που είχε ζητήσει ο Δήμος-Aναλυτικά οι ειδικότητες που ενέκρινε η Δημοτική Επιτροπή
11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων

Πάνω από 10 λεπτά αυξήθηκε μέσα σε έναν μήνα η μέση τιμή της αμόλυβδης στη Λέσβο. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Γιώργος Μαλλής προειδοποιεί για πρατήρια που δεν είναι πλέον βιώσιμα και για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα
Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων
ΧΩΡΙΑ

Έργο με προθεσμία το 2025 παίρνει ορίζοντα για το 2027

Άλλη μία παράταση, μεγαλύτερο κόστος για τον δρόμο Μεγαλοχώρι – Αγιάσος και ερωτήματα για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας
Έργο με προθεσμία το 2025 παίρνει ορίζοντα για το 2027