× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα αδιέξοδα των μικρών παραγωγών

Στο επίκεντρο οι καθυστερήσεις αποζημιώσεων, οι επιπτώσεις της ΚΑΠ, το κόστος ενέργειας και η διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2025

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα αδιέξοδα των μικρών παραγωγών
' χρόνος ανάγνωσης

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα για τον πρωτογενή τομέα, κατατέθηκε ερώτηση από τους βουλευτές και τις βουλεύτριες του ΚΚΕ προς έξι υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της «οικονομικής ασφυξίας» που βιώνουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και ψαράδες σε όλη τη χώρα. Το κείμενο θέτει συνολικά ζητήματα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς, ενώ συνδέει την κατάσταση με την έντονη κοινωνική αναταραχή και τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές με τρακτέρ και μπλόκα.

Η ερώτηση σημειώνει ότι η αγανάκτηση στις αγροτικές περιοχές «φουντώνει», καθώς όλο και περισσότεροι παραγωγοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο κόστος παραγωγής, ούτε να εξασφαλίσουν το εισόδημα που απαιτείται για να συνεχίσουν να καλλιεργούν ή να διατηρούν τα κοπάδια τους. Το αυξανόμενο κόστος από το χωράφι έως τις λαϊκές αγορές, οι χαμηλές τιμές που σύμφωνα με την ανακοίνωση επιβάλλουν βιομηχανίες και μεγαλέμποροι, αλλά και οι καταστροφές της παραγωγής, έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο που «σπρώχνει εκτός επαγγέλματος» εκατοντάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο κείμενο ασκείται σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, καθώς θεωρείται ότι επιχειρήθηκε «αντιπερισπασμός» ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. Επισημαίνεται επίσης ότι η υπερπροβολή των συνολικών ποσών των ενισχύσεων στόχευσε –πάντα κατά το κείμενο– στη δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού και στην παρουσίαση των αγροτών ως «αχάριστων», σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο τρόπος λειτουργίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελούν κεντρικά σημεία της κριτικής. Σύμφωνα με το κείμενο, ενώ γίνεται δημόσια συζήτηση για τη «διαφθορά» στον οργανισμό, αποσιωπάται το βασικό πρόβλημα: ότι η ίδια η ΚΑΠ, όπως εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, οδηγεί στη συγκέντρωση του αγροτικού εισοδήματος σε λίγα χέρια και καθιστά ασύμφορη τη μικρή και μεσαία αγροτική παραγωγή. Σημειώνεται ακόμη πως η μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι μια μακροχρόνια τάση που προϋπήρχε οποιωνδήποτε σκανδάλων, ενώ γίνεται αναφορά στη μετατροπή των επιδοτήσεων σε πεδίο πελατειακών σχέσεων και ψηφοθηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για την κατάσταση στην κτηνοτροφία λόγω της ευλογιάς. Επικρίνεται η πρακτική της συνεχούς θανάτωσης κοπαδιών χωρίς παράλληλο πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς και η «απροσδιόριστη» καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Το κείμενο τονίζει ότι η μη εφαρμογή εμβολιασμού, με το επιχείρημα της προστασίας των εξαγωγών φέτας, έχει οδηγήσει σε μαζικές απώλειες που θα χρειαστούν χρόνια για να αναπληρωθούν, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ερώτηση ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες. Ζητούνται μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, μεταξύ των οποίων αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Παράλληλα, τίθεται ζήτημα θεσμοθέτησης εγγυημένων τιμών που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Ζητείται επίσης η καταβολή όλων των καθυστερούμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων, καθώς και η σύνδεση των επιδοτήσεων με την πραγματική παραγωγή και το πραγματικό ζωικό κεφάλαιο.

Το κείμενο καλεί ακόμη για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται στο 100% όλες οι ζημιές από φυσικούς κινδύνους και νόσους, για άμεσο εμβολιασμό των ζώων, πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων, αλλά και στήριξη των ψαράδων που κατά καιρούς υφίστανται σημαντικές απώλειες στην παραγωγή τους. Παράλληλα ζητείται η υλοποίηση έργων υποδομής σε κάθε περιοχή, όπως αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και έργα αγροτικής οδοποιίας.

Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητείται να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τις επιδοτήσεις, να επιστραφούν χρηματικά ποσά που –όπως αναφέρεται– καταβλήθηκαν σε μη δικαιούχους και να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Το κείμενο καταλήγει με την απαίτηση να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής