
Η αντίστροφη μέτρηση για την παραγραφή του φορολογικού έτους 2019 έχει ενεργοποιήσει μια εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχων από την ΑΑΔΕ, η οποία ήδη ετοιμάζει την αποστολή χιλιάδων ειδοποιητηρίων προς φορολογουμένους που εμφανίζουν σοβαρές ασυμφωνίες στις δηλώσεις τους. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για την επιβολή πρόσθετων φόρων σε περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων ή απόκρυψης εισοδημάτων. Οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης αξιοποιούν ένα ευρύ πλέγμα πληροφοριών και έχουν εντοπίσει πληθώρα φακέλων που παρουσιάζουν απόκλιση από τα πραγματικά δεδομένα.
Οι διασταυρώσεις αντλούν στοιχεία από δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ, μητρώα ακινήτων, πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεδομένα κρατικών ενισχύσεων καθώς και πληροφορίες κατοίκων εξωτερικού. Όταν καταγράφεται αναντιστοιχία, ενεργοποιείται η διαδικασία διοικητικού προσδιορισμού φόρου, με τις αναλογούσες επιβαρύνσεις να περιλαμβάνουν, ανά περίπτωση, ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα έτη που ίσχυε, τέλος επιτηδεύματος ή φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Τα νέα εκκαθαριστικά θα κοινοποιούνται σταδιακά, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα να προβάλλουν αντιρρήσεις προσκομίζοντας δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τυχόν λάθη των ελεγκτικών αρχών.
Το φορολογικό έτος 2019 παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2025, γεγονός που οδηγεί την ΑΑΔΕ σε επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε όλα τα ανοικτά ζητήματα να κλείσουν εντός των χρονικών ορίων. Την ίδια στιγμή, προχωρούν σημαντικές δράσεις που αφορούν τόσο την εκκαθάριση δηλώσεων προηγούμενων ετών όσο και τον εντοπισμό επιχειρήσεων με παραβατική συμπεριφορά. Έως το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2020 μέσω της διασύνδεσης Elenxis και Intranet, ενώ τα δεδομένα MyDATA αξιοποιούνται ήδη για τον έλεγχο μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2023. Παράλληλα, διασταυρώσεις στο Taxisnet στοχεύουν επιχειρήσεις που δήλωσαν μηδενική δραστηριότητα το 2024, παρότι παρουσιάζουν οικονομική κίνηση από άλλες πηγές.